Ποιός είσαι τελικά;

Ποιός είσαι τελικά;
Πηγή: rrcollective.wordpress.com/

Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο;

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Είμαστε ύλη, η οποία συνεχώς μεταβάλλεται. Αλλάζει σχήμα, χρώμα και ιδιότητες. Τίποτα δεν είναι σταθερό και τίποτα δεν είναι πιο μόνιμο από την ίδια την αλλαγή.  Ο χαρακτήρας μας, το σώμα μας, τα ενδιαφέροντα μας αλλάζουν συνέχεια. Ποιός είσαι τελικά; Η ψευδαίσθηση ότι πάντοτε θα μας αρέσουν τα ίδια πράγματα και θα έχουμε την ίδια κοσμοθεωρία, μπορεί να αποβεί ακόμη και επικίνδυνη για εμάς τους ίδιους. Με το να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να αλλάξει, τον αποτρέπουμε από το να εξελιχθεί.

Η εξέλιξη είτε είναι θετική είτε αρνητική αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες μας και τον εαυτό μας την εκάστοτε στιγμή. Αλλά ακόμη και την ίδια χρονική στιγμή αν ρωτήσεις πέντε διαφορετικά άτομα για το τι πιστεύουν για εσένα, το πιο πιθανό είναι να πάρεις πέντε διαφορετικές απαντήσεις. Μπορεί σε κάποια σημεία να συγκλίνουν όμως  σ’ άλλα θα  να είναι εξολοκλήρου διαφορετικές. Σα να μιλάμε για άλλον άνθρωπο…

Η χημεία μας με τους άλλους

Οι συνθήκες και οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε μας βγάζουν ένα διαφορετικό εαυτό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι μας εαυτοί είναι ψεύτικοι. Κάποιος άνθρωπος μπορεί να σου βγάζει τον πιο χαρούμενο και χαμογελαστό σου εαυτό, το πιο ανάλαφρο «είναι» σου γιατί τα «vibe» του είναι τέτοια. Ένας άλλος άνθρωπος μπορεί να σου βγάζει τον πιο μελαγχολικό και σκεπτικό εαυτό σου, διότι οι συζητήσεις σας σε κάνουν να βυθίζεσαι στις υπαρξιακές  σου αναζητήσεις ακόμη περισσότερο.

Κάποιος άλλος μπορεί να σου βγάζει τον περιπετειώδη εαυτό σου και ένας άλλος να απελευθερώσει το «party animal» από μέσα σου. Όπως και να έχει ο καθένας σου «ξυπνάει» μια διαφορετική πτυχή σου. Μπορεί ακόμη, γνωρίζοντας έναν άνθρωπο να ανακαλύψεις για τον εαυτό σου κάτι που μέχρι πρότινος είχες ξεχασμένο σε μια άκρη του μυαλού σου.

Η χημεία μας με τον κάθε άνθρωπο δημιουργεί διαφορετικές αντιδράσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που με κάποιους ανθρώπους δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε γιατί ο συνδυασμός μας είναι τοξικός . Αυτή η κλισέ φράση «μου βγάζει το χειρότερο μου εαυτό», είναι πολύ αληθινή. Δεν σου βγάζει ο άλλος κάτι που δεν είσαι στην πραγματικότητα αλλά κάτι που καταπιέζεις προκειμένου να μην σε καταβάλλει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιός είσαι τελικά;
Πηγή: thebeautifulchaos.blog

Όλα γύρω μας μεταβάλλονται και εσύ μένεις ίδιος;

Τελικά για πόσα πράγματα είμαστε ικανοί ανάλογα με τις συνθήκες που ερχόμαστε αντιμέτωποι; Θα μπορούσαμε να γίνουμε κάτι που ποτέ δεν φανταζόμασταν ; Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι που τώρα κατακρίνουμε;

Σίγουρα και οι δύο απαντήσεις είναι ναι. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν συμπαθώ τις λέξεις «ποτέ» και «πάντα». Είναι δύο λέξεις που σου δίνουν την αίσθηση του ελέγχου των πραγμάτων γύρω σου. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν αλλάζουμε μόνο εμείς αλλά και οι άνθρωποι γύρω μας. Ακόμη και το σύμπαν γύρω μας μεταβάλλεται. Όλα είναι τόσο ρευστά και εύθραυστα.  Άρα μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος για κάτι;

Οι συνθήκες μας βγάζουν κάθε φορά έναν διαφορετικό εαυτό. Ένας άνθρωπος, που δεν ήταν ποτέ βίαιος, μπορεί να βρεθεί σε μια κατάσταση που θα πρέπει αναγκαστικά να βγάλει αυτή την πτυχή του εαυτού του στην επιφάνεια.  Μερικές φορές σε ακραίες περιπτώσεις, όπως παραδείγματος χάριν όταν κάποιος μας επιτίθεται σωματικά ή λεκτικά, ωθούμαστε να πράξουμε και εμείς κάτι αντίστοιχο. Αυτό συμβαίνει διότι εκείνη την στιγμή προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Αναλογιζόμενοι αργότερα το συμβάν, είναι πιθανό να σκεφτούμε έναν καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης από αυτόν που χρησιμοποιήσαμε. Εκείνη την στιγμή όμως, μας βγήκε ένας άλλος εαυτός!

Οι συνθήκες είναι αυτές που μας κάνουν να είμαστε  ό,τι είμαστε…

Είσαι ίδιος με πέντε χρόνια πριν;

Η αναζήτηση του εαυτού και των σταθερών μας μπορεί βραχυχρόνια να μας ικανοποιούν αλλά μακροχρόνια μας μπερδεύουν ακόμη περισσότερο .Η ανάγκη να «μας βρούμε» είναι πολύ σημαντική προκειμένου να πορευόμαστε στην ζωή μας με κάτι σταθερό. Αλλά το «εγώ» μας μπορεί να αλλάζει τόσο συχνά, που η προσπάθεια μας να το προσδιορίσουμε συνεχώς να μας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Κοιτάζοντας πίσω, ακόμη και πέντε χρόνια πριν, είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι; Προσωπικά, τον εαυτό μου πέντε χρόνια πριν, αν τον συναντούσα σήμερα ίσως και να τσακωνόμουν. Αλλά αυτό με χαροποιεί γιατί υπήρξε μια εξέλιξη.Τότε αλλά ακόμη και τώρα μπορεί να μην βγάζω νόημα ούτε στα θέλω μου ούτε στον κόσμο γύρω μου, αλλά προσπαθώ να με εμπιστευτώ. Οι συνθήκες που έζησα και οι άνθρωποι που συναναστράφηκα άφησαν το αποτύπωμα τους μέσα μου. Παρόλο λοιπόν, που έχω μετανίωσει για πράγματα που έκανα παλαιοτέρα, πλέον προσπαθώ να έρχομαι σε ειρήνη μαζί τους, γιατί μου διάνοιξαν συγκεκριμένα μονοπάτια στη ζωή μου.

Θα μπορούσα να είχα επιλέξει καλύτερα; Σίγουρα! Αλλά ποιά η μαγεία του να τα κάνεις όλα σωστά;

Ποιός θα είσαι αύριο;

Ποίος είσαι τελικά; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος που έχει απάντηση σ’ αυτό το αιώνιο ερώτημα. Και ίσως αυτή να είναι η μαγεία των «αναπάντητων ερωτημάτων» ότι αναλόγως με την φάση της ζωής σου, δίνεις και μια διαφορετική απάντηση. Η απάντηση που θα δώσεις όμως σήμερα δεν αλλάζει το γεγονός ότι άυριο μπορεί να ξυπνήσεις και να είσαι κάποιος άλλος!

Ξυπνώντας ένα πρωί ο Γκρέγκορ Σάμσα, μετά από έναν ταραγμένο ύπνο, βρέθηκε στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σ’ ένα τεράστιο έντομο (η πρώτη φράση από την «Μεταμόρφωση»). Φραντς Κάφκα

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βάσια Αδάμ

Απόφοιτη Φιλοσοφίας, με πολλά ερωτήματα και καμία απάντηση. Καλώς όρισες στο μυαλό μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;