Ποιο είναι τελικά αυτό το πολυπόθητο νόημα της ζωής;

νόημα της ζωής
Πηγή: success

«Το νόημα της ζωής». Τι βαθυστόχαστη φράση ε; Δε θέλω να συνθλίψω τις προσδοκίες σου, αλλά αν άνοιξες να διαβάσεις αυτό το άρθρο ευελπιστώντας να μάθεις ποιο είναι επιτέλους αυτό το νόημα της ζωής, θα σε απογοητεύσω. Ακολούθησέ με όμως σε αυτό το ταξίδι απορίας και προβληματισμού.

Τι είναι λοιπόν αυτό το νόημα της ζωής; Πωλείται και αγοράζεται από κάπου;Τρώγεται ή μήπως πίνεται; Χρειάζεται να είσαι κάποιος σταρ, ταλέντο, πλούσιος για να το κατακτήσεις; Τα ερωτήματα πάμπολλα.Δε μπορεί, δεν είμαι μόνη που το έχω αναρωτηθεί· σωστά; Πότε πότε και εσύ δε διερωτάσαι: Γιατί υπάρχω και τι θα κάνω με τη ζωή μου; Ναι, όπως το σκέφτηκες: Κοινώς σε πιάνουν και με πιάνουν τα υπαρξιακά μας.

Αφορμή για αυτόν τον προβληματισμό μπορεί να σταθούν πολλά γεγονότα, ακόμη και απλές φευγαλέες στιγμές. Τέτοια μπορεί να είναι πολλά. Μία αρρώστια ενός αγαπημένου προσώπου, ένας θάνατος, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας. Αχ αυτοί οι έρωτες!Αν πρόκειται να σε κάνουν μία φορά να βρεις αυτό το νόημα της ζωής , άλλο τόσο εύκολα σε απογοητεύουν. Αλλά τι κάνεις; Ζεις. Προχωράς και ελπίζεις για τα (ακόμη) καλύτερα.

Που είχαμε μείνει λοιπόν; Α, σωστά. Στο τι μπορεί να σταθεί αφορμή για αναρωτηθεί κανείς περί  νοήματος της ζωής.Εγώ, λοιπόν, με όλη τη σοφία που με διακατέχει στα πάμπολλα είκοσι ένα και πλέον έτη που ζω (εδώ γελάμε περί σοφίας και των λοιπών) μπορώ να πω αυτό: Το νόημα της ζωής δεν είναι ένα, δεν είναι δύο,τρία ή τέσσερα.

Θέλεις να μάθεις ποιος είναι ο μαγικός αντιπροσωπευτικός αριθμός; Ε, με πρόχειρους υπολογισμούς εκεί γύρω στο περίπου επτά κόμμα κάτι δισεκατομμύρια. Θα μου πεις τώρα: Όπα, και γιατί τόσα; Γιατί τόσος υπολογίζεται περίπου και ο παγκόσμιος ανθρώπινος πληθυσμός.Και αν δεν κατάλαβες ακόμη ποια είναι η λογική μου, αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: Για τον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικό. Δε χωράνε λοιπόν επικρίσεις και κατακρίσεις εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δε γίνεται να λες όλο σιγουριά και περηφάνια σε κάποιον άλλον,διαφορετικό από εσένα «Μα και καλά δε θες παιδιά; Τα παιδιά είναι το νόημα της ζωής». Ναι, μπορεί· για σένα. Για κάποιον άλλον ή άλλη μπορεί απλά και όχι, να μην είναι.  Η μοναδικότητα που αντιπροσωπεύει τον καθένα από εμάς ενέχει αυτήν ακριβώς τη διάσταση: Την πολύπλευρη διάσταση. Εφαρμόζεται αν όχι σε όλα τα πράγματα, τουλάχιστον σε αμέτρητα. Έτσι, και το νόημα της ζωής για καθέναν από εμάς είναι διαφορετικό, μοναδικό.

Πώς όμως προσδιορίζεις, το βρίσκεις αυτό το νόημα, την ουσία της ζωής; Ποιο ή ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά σημάδια που σε βοηθούν να καταλάβεις πως «ναι, αυτό είναι». Ίσως αυτό είναι το δυσκολότερο από όλα όσον αφορά σε αυτό το θέμα.  Πώς λοιπόν αναζητάς και τελικά το βρίσκεις επιτυχώς;

Εγώ προσωπικά θαρρώ πως είναι μία διαδικασία μακροπρόθεσμη. Πως δε γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά, ώρες ακόμη και χρόνια. Είναι μία διαδικασία δυναμική, που μπορεί να αποτελείται από διάφορα επιμέρους βήματα· άλλα όμοια και άλλα διαφορετικά μεταξύ τους. Ποιο είναι λοιπόν το ζητούμενο;

Να μη διστάζεις, να τολμάς και προπάντων να μη κάνεις εκπτώσεις σε όσα θες να κατακτήσεις, στους στόχους, τις φιλοδοξίες σου. Αν κάποιος σου πει πως δε μπορείς, δε θα τα καταφέρεις, εσύ να τολμάς. Ακόμη και αν αυτός ο «κάποιος» που προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στη ζωή σου, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός, αγνόησε τον και συντάξου με τον «άλλον», τον καλύτερο εαυτό σου. Αυτόν που θέλει να προχωρήσεις, να παλέψεις, να κατακτήσεις όλα όσα επιθυμείς.

Έτσι, λοιπόν, το πραγματικό νόημα, ο σκοπός της ζωής μπορεί και να σε «βρει» αναπάντεχα χωρίς να χρειαστεί να το ψάξεις και πολύ. Και αυτό γιατί; Γιατί θα έχεις καθορίσει τη ζωή σου και την πορεία της με τέτοιον τρόπο που θα συναποτελείται από όσα πραγματικά θες, άρα και τελικά θα οδηγηθείς «αυτόματα» σε αυτό το πολυπόθητο νόημα της ζωής.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;