Ποδήλατα, χωρίς ποδηλατοδρόμους

ποδήλατα ποδηλατόδρομοι

 

Ζούμε στη χώρα του παραλογισμού και θα σου πω ακριβώς τι εννοώ. Αν και η πόλη μου βρίσκεται εντός ευρωπαϊκών συνόρων και λογικό θα ήταν ένας ποδηλατόδρομος να υπάρχει όπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα,κάτι τέτοιο στη Πάτρα δεν συμβαίνει.Αντίθετα αν τυχαίνει να ανήκεις στη κατηγορία εκείνων που λατρεύουν τις βόλτες με το ποδήλατο,θα πρέπει αναγκαστικά να αρκεστείς να κάνεις βόλτες σε καμιά αλάνα όπως όταν ήσουν πιτσιρίκι,αν θέλεις τη ζωή σου.

Αυτό θα μπορούσα να πω ότι το γνωρίζουν όσοι μένουν σε αυτή τη πόλη. Το ποδήλατο θεωρείται επικίνδυνο ”άθλημα”. Πάνω από ένα χρόνο λοιπόν έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με κοινόχρηστα ποδήλατα στο κέντρο της πόλης,όπου προσφέρονται δωρεάν στους συμπολίτες μας με σκοπό την ευκολότερη μετακίνησή τους.Φυσικά το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο και την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος που ταλανίζει τη πόλη.Μέχρι εδώ όλα φαντάζουν ιδανικά τόσο για τη πόλη όσο και για κάποιους λάτρες των ποδηλάτων στους οποίους ανήκω και εγώ η ίδια.Ο κατάλληλος εξοπλισμός έχει στηθεί σε διάφορα σημεία για να φιλοξενεί τα νέα μας μεταφορικά μέσα. Ωστόσο μη βιαστείς να σκεφτείς πως η Πάτρα είναι ένα μικρό Άμστερνταμ γιατί θα σε απογοητεύσω. Κάπου υπάρχει μια σκιά και αρκετά μεγάλη θα μπορούσα να προσθέσω.Μπορεί το πρόγραμμα να έχει οργανωθεί τόσο καιρό, αλλά δεν εφαρμόζεται. Προφανώς δεν είμαστε τρελοί και δεν αξιοποιούμε μια τέτοια ευκαιρία απλώς η πόλη μας και οι συμπολίτες μας δεν είναι φιλική απέναντι στον εκάστοτε ποδηλάτη. Για την ακρίβεια το μόνο που έλειπε σε αυτούς τους δρόμους είναι τα ποδήλατα.Προφανώς οι υπεύθυνοι όταν αποφάσισαν το παραπάνω  είχαν στο μυαλό τους πιθανότατα το Άμστερνταμ και όχι τη πρωτεύουσα της Αχαΐας.

‘Ισως να θεωρηθώ υπερβολική αλλά η καθημερινή εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν αποφασίσει να επισκεφτεί το κέντρο είναι δίκυκλα πάνω στα πεζοδρόμια που εμποδίζουν ακόμα και τη διάβαση των πεζών και αυτοκίνητα διπλοπαρκαρισμένα,ενώ οι οδηγοί είναι εντελώς αδιάφοροι κατά την οδήγησής τους.Όπως προανέφερα η λέξη ποδηλατόδρομος είναι άγνωστη για εμάς.Επομένως δεν θεωρείται αστείο μια πόλη να διαθέτει ένα τέτοιο,κατά τα άλλα πολύ ωφέλιμο και έξυπνο πρόγραμμα χωρίς ποδηλατόδρομο; Και τόσο καιρό που τα ποδήλατα σκουριάζουν,δεν σκέφτηκε κανείς αρμόδιος πως θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσουν από κάπου αλλού ώστε να καταλήξουν σε αυτό το σημείο.Βλέποντας τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη,θα ήταν πιο σκόπιμο να ξεκινούσαν από την ανακατασκευή των δρόμων καθώς και την ενημέρωση των πολιτών με στόχο την ευαισθητοποίησή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν αρκεί λοιπόν να διαμορφωθούν κατάλληλα μόνο οι δρόμοι αλλά και η οδηγική συμπεριφορά των πολιτών ώστε για χάρη της μείωσης της κίνησης και την αφύπνιση του << ευρωπαϊκού πνεύματος>> που θυμηθήκαμε κάπως καθυστερημένα,να μην θρηνήσουμε θύματα.Επομένως ίσως θα ήταν καλύτερο να κρατήσουμε στην άκρη για λίγο ακόμα τα ποδήλατα και τον Ευρωπαίο που κρύβουμε μέσα μας μέχρι να είμαστε πραγματικά έτοιμοι να υποδεχτούμε κάτι διαφορετικό και προοδευτικό στη πόλη μας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Γιαννακοπουλου

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Πάτρα.Σπουδάζω στο τμήμα Φιλολογίας της Πάτρας.Πεισματάρα,ξεροκέφαλη και οξύθυμη .Υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων,ο εθελοντισμός δεν βρίσκεται τυχαία στη ζωή μου.Η αρθρογραφία είναι το πάθος μου και το φάρμακο μου.Αγαπώ να παρατηρώ ό,τι συμβαίνει γύρω μου και να το αναλύω.Τι έχουν βαρεθεί οι δικοί μου άνθρωποι να ακούν από μένα; Μα ότι φυσικά όλα γίνονται για κάποιο λόγο!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;