Ποια είναι τα βασικά συστατικά για μια υγιή σχέση; (ΜΕΡΟΣ 2)

Σε προηγούμενο άρθρο (δείτε εδώ) αναφερθήκαμε στα συστατικά που οφείλει να έχει μια σχέση έτσι ώστε να θεωρηθεί επιτυχημένη και υγιής. Θα συνεχίσω, λοιπόν, στο ίδιο μήκος κύματος εμπλουτίζοντας με περισσότερα σημαντικά χαρακτηριστικά, χωρίς βέβαια ποτέ αυτά να είναι όλα, ούτε όμως να είναι και τα λιγότερα.

Όπως έχει προαναφερθεί, η επικοινωνία είναι ένα από τα μεγαλύτερα βοηθήματα για μία σχέση. Αναλυτικότερα, θα λέγαμε πως ως επικοινωνία ορίζουμε την έκφραση ιδεών, αλλά και την αφούγκραση αυτών. Η αρετή, λοιπόν, του να ακούς τον άλλο είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάθε σχέση οφείλει να έχει.

Είναι αυτονόητο πως με το να μην ακούς το άλλο, και να τον «γράφεις», ουσιαστικά του προκαλείς εκνευρισμό και θλίψη. Επιπλέον, ουσιαστικά προκαλείς την τύχη σου με τους αμέτρητους καβγάδες που θα αντιμετωπίσεις. Μην ξεχνάς πως όταν δεν ακούμε τον άλλο, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι πως είτε δεν μας είναι σημαντικός στη ζωή μας, είτε τα λόγια του δεν μας ενδιαφέρουν. Αν κάτι από αυτά τα δύο ισχύει, τότε γιατί είμαστε μαζί του;

Επειδή η ζωή δεν έχει μόνο καλές ή έστω ουδέτερες στιγμές, όταν επιλέγουμε έναν σύντροφο, επιλέγουμε και ένα σύντροφο για τις κακές στιγμές. Η συμπαράσταση σε ο,τι συμβαίνει στον σύντροφό μας παίζει μεγάλο ρόλο σε μία σχέση. Εκείνες είναι πραγματικά οι στιγμές που ενώνουν τα ζευγάρια, αποκτούν αναμνήσεις και ισχυρό δεσμό. Οι στιγμές που όταν φεύγουν λες «Ευτυχώς που είχα τον/την, με στήριξε και δεν το πέρασα μόνος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί να μην μοιράζεσαι την ζωή σου με κάποιον στα χαρτιά, αλλά όταν συμπαραστέκεστε ο ένας στον άλλο, τότε είναι που την μοιράζεστε πραγματικά. 

Κάτι ακόμη που μετράει πολύ για μια σχέση είναι η λέξη «προσπάθεια». Η λέξη αυτή κρύβει πολλά παραπάνω από όσα λέει. Όταν κάτι δεν πάει καλά σε μία σχέση, αλλά θέλουμε να είμαστε με τον άλλο τότε προσπαθούμε να την φτιάξουμε. Όταν κάτι μας απομακρύνει, αλλά επιθυμούμε να είμαστε με τον άλλο, τότε προσπαθούμε να κρατήσουμε τον δεσμό ζωντανό. Όταν τα χρόνια έχουν περάσει και έχω συνηθίσει τον άλλο, όμως πιστεύω πως η σχέση μας αξίζει, τότε προσπαθώ να την διατηρήσω. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η διάθεση για προσπάθεια σε μια σχέση, όταν αυτή πηγάζει από την αγνή αγάπη που έχουμε για τον άλλο, συνοδευόμενη σαφώς με τις πράξεις μας.

Τι κι αν όμως η αγάπη έχει φύγει; Τι κι αν η σχέση οδηγεί σε αδιέξοδο και κάπου που κάθε προσπάθεια πάει χαμένη; Τότε πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πως η σχέση δεν τραβάει άλλο και πως αντί να μας δίνει, μας παίρνει. Πρέπει να κατανοούμε πότε μια σχέση από υγιής γίνεται προβληματική και να είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από αυτή. Πολλές φορές για μια σχέση θυσιάζουμε από τον χρόνο μας μέχρι τον ίδιο τον εαυτό μας, όμως ακόμη οφείλουμε πάντα να κοιτάζουμε και λίγο τον εαυτό μας.

Εξάλλου αν η κάποτε ευτυχία μας έχει μετατραπεί σε δυστυχία και σε ένα ζωντανό εφιάλτη, έχει χάσει τον αρχικό της σκοπό. 

Με όλα τα παραπάνω, ελπίζω να κάλυψα έστω τα πιο σημαντικά στοιχεία που μια σχέση οφείλει να έχει για να θεωρηθεί επιτυχημένη. Επειδή ο έρωτας και η αγάπη δεν είναι κάτι που βρίσκεται τόσο απλά (σε κάποιους ίσως να μην βρεθεί και ποτέ), όταν βρεθεί το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να την κρατήσουμε στη ζωή μας όσο πιο πολύ αντέχουμε, ακόμη κι ας εξαντληθούν τα όριά μας.

Δεν μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερη μοναξιά από εκείνη ενός ανθρώπου που δεν κυνήγησε τον μεγαλύτερό του έρωτα όταν έπρεπε.  Για τον λόγο αυτό τολμήστε, πράξτε και κυρίως μοιράστε απλόχερα την αγάπη που κρύβετε μέσα σας. Κάποιος, κάπου, κάποτε θα βρεθεί να σας την επιστρέψει πίσω.

 

 

Σύνταξη κειμένου: Ραφαέλα  Νικολαΐδη

Επιμέλεια κειμένου:  Μπράιτ Κλεοπάτρα

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικολαΐδη Ραφαέλα

Παρότι είμαι άκρως καλλιτεχνική φύση και έχω ασχοληθεί με μουσική,τραγούδι,χορό και θέατρο, ακολούθησα το ένστικτό μου και φοιτώ στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών. Εκτιμώ τους ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν, εκείνους που με τις πράξεις τους προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο και αυτούς που διαχέουν την καλοσύνη τους.. Meow.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;