Πανελλήνιες εν μέσω καραντίνας: Ευχή ή Κατάρα;

Πανελλήνιες
Πηγή: panelladikes24

 

Πριν μιλήσω για τις πανελλήνιες, θα αναρωτηθώ κάποια πράγματα. Τι κάνατε εσείς στην καραντίνα; Δουλεύατε; Διαβάζατε; Πατούσατε το 6 για τρέξιμο; Μαγειρεύατε; Δεν κάνατε τίποτα; Ό,τι κι αν κάνατε από τα παραπάνω είναι απολύτως φυσιολογικό, αποδεκτό και εν μέρει, αναμενόμενο.

Τι έκανε όμως ο μαθητής Γ’ Λυκείου; Τι έκανε αυτό το ταλαιπωρημένο παιδί του 2002 που έδινε πανελλήνιες; Αν δεν γνωρίζετε, θα σας πω εγώ όντας μαθήτρια Γ’ λυκείου!

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις…βασικά τρεις (για να μη τα βλέπουμε όλα άσπρο-μαύρο)!

Πρώτη περίπτωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πρώτη περίπτωση ανήκει ο μαθητής «Κλάιν μάιν», δηλαδή αυτός που… δεν τον πολυνοιάζει κιόλας. Σίγουρα σας ήρθε ένα πρόσωπο στο μυαλό! Αυτός ο μαθητής, λοιπόν, μόλις έκλεισαν τα σχολεία χάρηκε, αλλά η ζωή του δεν άλλαξε τόσο τρομερά, γιατί και σχολείο που πήγαινε, πάντα έβρισκε κάτι εναλλακτικό να κάνει. Μόλις ξεκίνησαν τα διαδικτυακά μαθήματα, ήταν το άτομο που θα τους ρωτούσε όλους: «Θα πάρω απουσία αν δεν μπω;» και που έβρισκε χίλιους τρόπους για να μην χαλάσει τη ζαχαρένια του (σίγαση και κλειστή κάμερα). Όταν, όμως, αντιλήφθηκε ότι δεν μπαίνουν «διαδικτυακές απουσίες», δε πάτησε ποτέ ξανά το πόδι του στις «διαδικτυακές αίθουσες»…ούτε και στις κανονικές! Μέσα στην καραντίνα ξέχασε τι σημαίνει η λέξη «βιβλίο» και έβλεπε όλη μέρα Netflix, άραζε και έπαιζε games.

Δεύτερη περίπτωση

Στη δεύτερη περίπτωση ανήκει ο «Καλός μαθητής», δηλαδή αυτός που προσπαθούσε όλη την χρονιά, επειδή τον έκαιγε να περάσει στη σχολή που ήθελε μέσα από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Αν αναγνωρίζετε σε αυτήν την κατηγορία τον εαυτό σας, παιδιά του 2002, τότε μάλλον τα πήγατε καλά στις εξετάσεις. Ο μαθητής αυτός είτε μπήκε σε κάνα δυο διαδικτυακά μαθήματα «να δει τι παίζει» και μετά τα παράτησε, προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο για τα μαθήματα των φροντιστηρίων και το προσωπικό του διάβασμα, είτε έμπαινε ανελλιπώς. Κουράστηκε από την αβεβαιότητα για την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων και πόνεσαν τα μάτια του από την οθόνη και το διάβασμα, αλλά κάθε φορά που «έπεφτε» η ψυχολογία του, προσπαθούσε να την «ανεβάσει» και να μην τα παρατήσει. «Τόσο κόπο έκανα», σκεφτόταν.

Τρίτη περίπτωση

Και επειδή δεν πρέπει να είμαστε των άκρων, παραθέτω και μια τρίτη περίπτωση μαθητή όσον αφορά στις πανελλήνιες εξετάσεις. Σε αυτήν ανήκει ο μαθητής «Ντεμί», δηλαδή αυτός που ναι μεν καιγόταν να περάσει σε μια σχολή, αλλά ταυτόχρονα τεμπέλιασε λίγο παραπάνω στην καραντίνα. Μπορεί να έκλεβε στα «διαδικτυακά διαγωνίσματα», να έβρισκε δικαιολογίες για να μην μπει στο μάθημα, αλλά συγχρόνως να είχε τύψεις, γιατί τον ένοιαζε να τα πάει καλά. «Έχω χρόνο να το διορθώσω», ίσως σκεφτόταν. Μπορεί ,όμως, να κάθισε λίγο παραπάνω στην καραντίνα, αλλά προς το τέλος της ενεργοποιήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση και ξεκίνησε να διαβάζει ξανά συστηματικά. Αυτό συνέβη στην καλύτερη περίπτωση. Στην χειρότερη… τα παράτησε.

 

Πανελλήνιες
Πηγή: pinterest

 

Επομένως οι φετινές πανελλήνιες ήταν ευχή ή κατάρα; Σίγουρα για κάποιους ευχή, είτε επειδή είχαν περισσότερο χρόνο για διάβασμα, είτε επειδή είχαν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους. Κατάρα ήταν για τα άτομα τα οποία δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν καλά την κατάσταση και… «τους πήρε από κάτω».

Σίγουρα το ταξίδι μέσα στις πανελλήνιες είναι δύσκολο και ψυχοφθόρο. Θυσιάζεις κάποια πράγματα, προκειμένου να πετύχεις τον στόχο σου. Για πολλούς το ταξίδι αυτό μοιάζει ατελείωτο και οι μέρες περνούν βασανιστικά. Ωστόσο αν σε δικαιώσει το αποτέλεσμα, τα ξεχνάς όλα. Αν δε σε δικαιώσει, πρέπει να μαζέψεις τα κομμάτια σου και να βρεις τις επόμενες προσεκτικές κινήσεις που θα κάνεις για το μέλλον σου.

Αξίζει.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αναστασία Τζημαγιώργη

Φοιτήτρια ψυχολογίας από Οκτώβρη, ενθουσιασμένη με τη ζωή και αφελώς ρομαντική. Αγαπάω το γράψιμο, τους ανθρώπους και νιώθω γεμάτη όταν είμαι παραγωγική. Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στο φαΐ και στους ισορροπημένα ανισόρροπους χαρακτήρες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;