Ό,τι συγχωρείται επαναλαμβάνεται;

Πόσες φορές έχεις βρεθεί στο στόχαστρο κάποιας συμπεριφοράς που σε ενόχλησε ή/και μιας κατάστασης που σε εξόργισε; Δειλά δειλά, έστω ότι τα συγχώρεσες για να προχωρήσεις παρακάτω.

Πόσα από όλα αυτά που συγχώρεσες γύρισαν πίσω για να σε «στοιχειώσουν»;

Τα λάθη είναι ανθρώπινα-όλοι το ξέρουμε και πιθανώς όλοι τα κάνουμε. Τα λάθη, όμως, καλό θα ήταν να είχαν όρια- ή αν αυτό δεν γίνεται να συμβεί, τότε να βάζουμε όρια στη συγχώρεση αυτών. Αν δεν βάλουμε όρια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ανοίξεις μια πόρτα και να μπαινοβγαίνουν τόσο καινούρια όσο και τα ίδια, ξανά και ξανά.

Υπάρχουν πολλά που χρειάζεται να υπολογίσεις, αν δεν θέλεις να ξαναπέσεις θύμα της ίδιας κατάστασης. Πόσο σε ενόχλησε αυτό που έγινε, θα δεχόσουν να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο, ποιος το έκανε, ποιες ήταν οι προθέσεις του, έγινε καταλάθος ή επίτηδες; Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις καλό θα ήταν να λαμβάνονται υπόψιν γιατί μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις πιο εύκολα. Ή τουλάχιστον πιο συνειδητά.

Το ρίσκο που παίρνεις όταν αποφασίζεις να συγχωρέσεις τη συμπεριφορά κάποιου είναι αρκετά μεγάλο. Ρισκάρεις να επιτρέψεις σε αυτή τη συμπεριφορά να ξανασυμβεί. Όμως, από την άλλη, η συγχώρεση είναι ένα είδος αποδοχής των γεγονότων και σε βοηθάει να ξεχάσεις και να ξεπερνάς πράγματα. Άρα τι κάνεις; Συγχωρείς και ξεχνάς, ή, προσπερνάς και το παρατάς; Εσύ αποφασίζεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Το θέμα είναι να καταλάβεις ότι, οτιδήποτε και αν αποφασίσεις να κάνεις, έχεις να κάνεις με ανθρώπους και οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτοί. Εάν φοβάσαι και δεν θέλεις να δώσεις μια ευκαιρία να θυμάσαι: Δεν είσαι αναγκασμένος να το κάνεις- είναι καθαρά δική σου επιλογή και κανείς δεν μπορεί να σε κρίνει. Αν, από την άλλη αποφασίσεις να συγχωρέσεις κάποιον, οφείλεις να γνωρίζεις ότι έχεις κάνει κάτι δύσκολο και σπουδαίο και να «απαιτείς» κάτι ανάλογο από αυτούς.

Αν όμως το δικό τους ανάλογο δεν είναι αυτό που περίμενες, δεν ταιριάζει με σένα και με αυτά που τους έχεις δώσει, καλύτερα να μην αναλώνεις όλες σου τις ευκαιρίες εκεί.

 

Σύνταξη κειμένου: Γεωργία Κρικέλλη

Επιμέλεια κειμένου: Μπράιτ Κλεοπάτρα


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Κρικέλλη

Μου αρέσει να γράφω για διάφορα θέματα και πιστεύω ότι αν έστω και ένα άτομο παρακινηθεί ή καλυτερεύσει με οποιονδήποτε τρόπο από αυτά που γράφω, τότε έχω πετύχει έναν από τους στόχους μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;