Όποιος λέει πολλά είναι χαζός ;

Το κοινώς αποδεκτό χαρακτηριστικό που διαφέρει τον άνθρωπο από τα ζώα, είναι η ύπαρξη του λόγου. Η ικανότητα να μπορεί να εκφράσει τα όσα σκέφτεται με οργανωμένο τρόπο και αντίστοιχα να κατανοεί μέχρι και αφηρημένες έννοιες είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που μας έβαλε στην κορυφή της πυραμίδας. Από την άλλη όμως, μεγαλώνεις και σου λένε «Μη λες πολλά» , «Μην μιλάς για τον εαυτό σου», «Εσείς οι δύο σταματήστε να μιλάτε» και άλλα τόσα. Σου «κόβουν» τη γλώσσα με ατάκες όπως «Όποιος δεν λέει πολλά είναι γιατί σκέφτεται πολλά» ή το προσωπικά λατρεμένο «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν». Μαθαίνεις να είσαι κρυψίνους, κλειστός, κρύος και να μην έχεις θάρρος, ενώ το ακριβώς αντίθετο είναι αυτό που σε πάει μπροστά στη ζωή. Δεν είναι επιτέλους ώρα να σταματήσει αυτή η καταπίεση;

Όποιος δεν λέει πολλά, είναι γιατί σκέφτεται πολλά.

Είσαι σίγουρος γι’ αυτό; Είσαι σίγουρος πως όποιος δεν μιλάει είναι μία ακόμη ιδιοφυΐα που θα σώσει αυτό τον κόσμο; Κατ’ εμέ, αυτός που δεν λέει πολλά, απλά δεν έχει να πει κάτι. Είτε πραγματικά αγνοεί την συζήτηση, είτε δεν έχει ιδέα περί του θέματος, ή νιώθει άβολα, ή απλά δεν θέλει να εκφραστεί. Οι έξυπνοι και γεμάτοι γνώσεις άνθρωποι, θέλουν να μεταδώσουν τις ιδέες του. Όταν έχουν το κατάλληλο κοινό μπροστά τους έχουν τόσα να πουν και να σε κάνουν να απορήσεις με το πόσα χωράει ο εγκέφαλός τους (ή άμα τους πετύχεις όταν έχουν πιει λίγο παραπάνω). Μην ταυτίζεις την χαμηλή ευφυΐα με την φλυαρία και την υψηλή με την συγκρότηση στην έκφραση ιδεών.

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.

Μία τόσο σημαντική φράση, έχει χάσει το νόημα που είχε και χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο. Οι περισσότεροι θα σου πουν ότι σημαίνει πως το να μιλάς λίγο είναι αρετή, όμως η αυτολεξεί ερμηνεία είναι πως το να μιλάει κανείς μεστά και περιεκτικά είναι φιλοσοφική στάση και άποψη ζωής. Η φράση αυτή απορρέει από τον τρόπο ζωής των Σπαρτιατών και την σκληρή και αυστηρά πειθαρχημένη κοινωνία στην οποία ζούσαν. Η περιεκτικότητα του λόγου και η ακρίβεια είναι η αρετή και όχι η επιτηδευμένη λιτότητα. Φαντάσου να εφαρμοζόταν αυτό στο αγαπημένο σου βιβλίο ή στην αγαπημένη σου ταινία…

Διαβάστε επίσης  Όλοι αγαπάμε τα αδέρφια μας κι ας μην τους το λέμε
Advertisements
Ad 14

Χρειαζόμαστε πολυφωνία και όχι μονομέρεια.

Αν αγαπητέ αναγνώστη σου αρέσει να μιλάς και να εκφράζεσαι, μην πτοείσαι. Καλλιέργησε το χάρισμά σου, προσπάθησε να εμπλουτίσεις το λόγο σου και να επιτύχεις το λακωνίζειν. Αν από την άλλη είσαι λίγο σιωπηλός και πολλές φορές χάνεσαι στις σκέψεις σου ενόσω οι γύρω σου συζητάνε, μην στεναχωριέσαι και ψάξε να βρεις εκείνα τα άτομα που μπορείς να συζητήσεις στο ίδιο μήκος κύματος. Δεν αξίζει σε κανέναν να μην εκφράζεται και να μην βελτιώνεται, απλά επειδή «δεν κάνει να μιλάς πολύ».

Ωριμότητα είναι να γνωρίζεις τα ελαττώματά σου, να τα αποδέχεσαι , και να τα κάνεις προτερήματα. Μην ακολουθείς δόγματα και νόρμες που λέει κάποιος απλά για να καλύψει το δικό του ελάττωμα, αλλά ακολούθα τη προσωπική σου κρίση. Όπως λέει και ο Francic Underwood (House Of Cards) : Αν δεν σου αρέσει όπως έχει στηθεί το τραπέζι, γύρισέ το ανάποδα. 

 

Σύνταξη κειμένου: Ραφαέλα  Νικολαΐδη

Επιμέλεια κειμένου:  Μπράιτ Κλεοπάτρα

Παρότι είμαι άκρως καλλιτεχνική φύση και έχω ασχοληθεί με μουσική,τραγούδι,χορό και θέατρο, ακολούθησα το ένστικτό μου και φοιτώ στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών. Εκτιμώ τους ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν, εκείνους που με τις πράξεις τους προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο και αυτούς που διαχέουν την καλοσύνη τους..
Meow.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Στην εικόνα απεικονίζεται ένα ζευγάρι εφήβων στην δεκαετία του '80. Είναι ντυμένοι με ρόζ γυναικείες μπιτζάμες και ξαπλώνουν σε ένα κρεβάτι.

Lisa Frankenstein: Mary Shelley του ’80

 Η Lisa Frankenstein είναι μια αμερικανική κωμική ταινία τρόμου του
Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω

Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω

Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω. Το παρελθόν.