Όλα στη ζωή είναι επιλογές

επιλογές
Πηγή εικόνας: Pixabay

Όλα στη ζωή είναι επιλογές

Όλα στη ζωή μας είναι επιλογές. Η ζωή μας είναι γεμάτη από ανθρώπους. Άλλοι μένουν για πάντα, άλλοι φεύγουν γρήγορα και υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων που δεν μπορείς να τους κατατάξεις πουθενά. Ούτε έχουν μείνει στη ζωή σου αλλά ούτε έχουν φύγει οριστικά και ας ειπώθηκε η λέξη αντίο. Είναι άνθρωποι που σ΄ ένα βράδυ κατάφεραν να σε κάνουν να ονειρεύεσαι και σε μια βραδιά στα πήραν όλα πίσω. Δεν τους μίσησες ποτέ, ούτε θα το κάνεις. Είναι μια απο τις επιλογές σου. Ξέρεις ότι δεν φταίνε, ούτε αυτοί αλλά ούτε και εσύ. Η μοίρα λένε ότι φέρνει κοντά ανθρώπους για να γελάσει αφού δεν θα μπορέσουν ποτέ να είναι μαζί. Δεν είναι σωστό όμως να το ρίχνουμε στη μοιρολατρία. Στην τελική όλα στη ζωή είναι οι επιλογές που κάναμε ή τα ρίσκα που δεν πήραμε.

Όταν όμως υπάρχει το αδιέξοδο τι γίνεται; Η λογική και η καρδιά δεν συμβαδίζουν και εσύ πρέπει να πάρεις αποφάσεις που θα σου καθορίσουν όλη τη ζωή. Πρέπει να εξετάσεις τις επιλογές σου. Σε κάποιες περιπτώσεις κερδίζει η λογική και όλοι σε κατηγορούν (κυρίως ο άνθρωπος που αποκαλούσες δικός σου) ότι δεν αγάπησες αρκετά αλλά έπαιζες θέατρο. Εκεί τι πρέπει να κάνεις; Να θυμώσεις γιατί αν σε ήξερε, όπως ισχυριζόταν, δεν θα του περνούσε ούτε ως σκέψη από το μυαλό ή να καταλάβεις ότι πληγώθηκε και είναι ο θυμός που μιλάει; Κενό… Δεν κάνεις τίποτα. Αφήνεις το χρόνο να κυλήσει, να απαλύνει τις πληγές και να σου δώσει τις απαντήσεις που τόσο αναζητάς.

Ο καιρός περνάει, ο πόνος παραμένει αλλά πια δεν είναι τόσο έντονος όπως στις αρχές. Υπάρχουν κάποιες στιγμές επικοινωνίας, κάποια λεπτά, δευτερόλεπτα που πιστεύεις ότι ο χρόνος παγώνει και έχεις γυρίσει πίσω σε στιγμές που λάτρεψες. Ακούς μια φωνή στο τηλέφωνο ή ένα μήνυμα από το πουθενά και παίρνεις ελπίδες ότι όλα θα γίνουν όπως παλιά και ότι τίποτα δεν έχει χαθεί. Ότι είσαι μια από τις επιλογές όπου έκαναν.

Λίγες στιγμές χρειάζονται μόνο για να γυρίσεις στη σκληρή πραγματικότητα. Το ίδιο αδιέξοδο παραμένει. Τα προβλήματα είναι εκεί και σε καλούν για ακόμα μια μάχη. Δεν έχεις όμως όπλα και δύναμη να παλέψεις και η μάχη είναι άνιση. Το παρελθόν σε στοιχειώνει. Οι λάθος επιλογές του ανθρώπου σου ή ο λάθος χειρισμός κάποιων καταστάσεων δεν σου επιτρέπουν να γυρίσεις όσο και αν το θες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κανένας δεν έχει γεννηθεί τέλειος και όλοι μας κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα λάθη μας και τα λάθη των άλλων. Δεν πρέπει να καταδικάζουμε ανθρώπους για ένα στραβοπάτημα. Ίσως να μην φταίνε απόλυτα οι ίδιοι αλλά ίσως η ζωή να τους οδήγησε σ΄ αυτές τις επιλογές.

Το ερώτημα είναι όμως ότι έτσι είναι η πραγματικότητα ή έτσι θέλουμε να την αντιμετωπίζουμε εμείς; Μερικές φορές δεν μιλάει απόλυτα πάντα η λογική, όσο και να το προσπαθούμε. Το μέλλον θα δείξει αν έχουμε πράξει σωστά. Όλα γυρίζουν γύρω από τις επιλογές που κάναμε. Από τη μία θέλουμε τόσο πολύ να επιβεβαιωθούμε και από την άλλη άλλο τόσο να έχουμε πέσει έξω. Δεν ξέρω με ποιο από τα δύο θα χαρούμε περισσότερο. Όταν υπάρχει η πραγματική αγάπη χαίρεσαι περισσότερο όταν βλέπεις τον άνθρωπο σου να προοδεύει και ας ήσουν εσύ λάθος.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Iωάννα Σταμάτη

Πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ιωαννίνων με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αγαπώ τα παιδιά, τα ταξίδια και ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;