Οι πολλές επιλογές μας αγχώνουν

SHARE

επιλογέςΕίναι γνωστό ότι στην εποχή που ζούμε οι άνθρωποι έχουμε  περισσότερες επιλογές απ΄ ότι είχαμε παλιότερα. Σε όλους τους τομείς της ζωής μας οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές.

Στα επαγγελματικά για παράδειγμα, πλέον υπάρχουν πολλοί κλάδοι που μπορείς να ακολουθήσεις και να κάνεις καριέρα. Παλιότερα τα επαγγέλματα που επικρατούσαν, ειδικά στην Ελλάδα, ήταν δικηγόρος, ιατρός, δάσκαλος  και κάνα δυο ακόμη.

Στην προσωπική μας ζωή από την άλλη, ευτυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε την τύχη να διαλέγουμε μόνοι μας το ταίρι μας, σε αντίθεση με παλιά που επέλεγαν οι γονείς μας για εμάς. Στην εποχή μας επίσης σε μεγάλο βαθμό έχει έρθει και η απελευθέρωση της σεξουαλικότητας και η αποδοχή της (κυρίως στο εξωτερικό). Συνεπώς έχουμε άπειρες επιλογές και σε αυτό τον τομέα. Καθώς πλέον και τα social media έχουν εισχωρήσει στη ζωή μας για τα καλά, οι επιλογές αυξάνονται. Ακόμη και ειδικές εφαρμογές υπάρχουν που σε βοηθάνε να κάνεις νέες γνωριμίες.

Αν μιλήσουμε τώρα για τα υλικά αγαθά, είναι ξεκάθαρο πως οι επιλογές μας εδώ δεν έχουν όρια και συνεχώς αλλάζουν και εξελίσσονται. Η τεχνολογία και τα μέσα δικτύωσης συμβάλλουν στο να μην ξέρουμε τι να πρωτοδιάλεξουμε και να παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση τις επιλογές των άλλων ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον «μπαίνουν» στο σπίτι μας και στη ζωή μας διασημότητες και μη από κάθε γωνιά του κόσμου με ένα μόνο κλίκ. Όπως είναι λογικό μπορούμε πολύ εύκολα να δούμε τι φόρεμα έβαλε, ή τι κινητό έχει για παράδειγμα η αγαπημένη μας παρουσιάστρια. Επιπλέον, με ένα κλικ μπορείς πλέον να παραγγείλεις από κάποιο σαιτ ρούχα, αξεσουάρ και ό,τι μπορείς να φανταστείς, τα οποία δε βρίσκονται καν εντός συνόρων. Παλιότερα για να ήταν εφικτό αυτό έπρεπε να ταξιδέψεις σε άλλη χώρα για να τα αγοράσεις.

Θα αναρωτιέστε όμως που θέλω να καταλήξω με τις παραπάνω διαπιστώσεις που πάνω κάτω όλοι γνωρίζουμε. Εκεί που θέλω να καταλήξω λοιπόν, είναι μήπως μέσα στις άπειρες επιλογές χάνουμε τον μπούσουλα; Μήπως δεν ξέρουμε τι να διαλέξουμε απ’ όλα αυτά και αγχωνόμαστε αν κάναμε τη σωστή επιλογή;

Advertisement

Σίγουρα όσο και να μας δελεάζει  το να έχουμε πολλές εναλλακτικές να διαλέξουμε, άλλο τόσο μας προκαλεί σύγχυση. Οι επιλογές μας άλλωστε, έχουν το ανάλογο  κόστος και μεγάλη ευθύνη. Είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας οπότε αν κάτι δεν πάει όπως το υπολογίζουμε, η ευθύνη είναι μόνο δική μας. Ίσως ο άνθρωπος κατά βάθος προτιμά να έχει περιορισμένες επιλογές ή προτιμά να επιλέγουν οι άλλοι γι’αυτόν, ώστε να απαλλαχθεί από το βάρος των ευθυνών του και τις ενοχές που μπορεί να νιώσει από μια λάθος επιλογή. Όσο και αν ακούγεται παράλογο πιστεύω πως για παράδειγμα αν ο γάμος μιας κοπέλας διαλυθεί γιατί ο γαμπρός δεν της φέρεται καλά, αν η κοπέλα είχε παντρευτεί τον άντρα που ήθελαν οι γονείς της, στην περίπτωση του χωρισμού θα νιώσει πολύ καλύτερα καθώς θα ρίξει όλη την ευθύνη στους γονείς της. Αν η επιλογή ήταν δική της, μια ζωή θα αναρωτιέται τι θα γινόταν αν δεν είχε επιλέξει αυτόν τον άντρα, τι  λάθος έκανε και δεν είχε δει από την αρχή τι κουμάσι είναι κτλ.

Ίσως πιστεύω όλα τα παραπάνω γιατί είμαι σαν άνθρωπος ιδιαίτερα αναποφάσιστη. Από το ποια παπούτσια να επιλέξω μέχρι τι επάγγελμα θα ακολουθήσω.Οπότε για εμάς οι πολλές εναλλακτικές πιο πολύ μας αγχώνουν παρά μας απελευθερώνουν. Γενικότερα όμως θεωρώ πως το να έχουμε τόσες επιλογές και να είναι τόσο εύκολα προσβάσιμες, καταστούν πολλά πράγματα δεδομένα με αποτέλεσμα να χάνουμε τον νόημα και την πραγματική τους αξία.

Ευελπιστώ ότι θα έρθει κάποια στιγμή που θα εκτιμήσουμε την ελευθερία των επιλογών μας  χωρίς να κάνουμε κατάχρηση και να χανόμαστε μέσα σε αυτές.

 

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι μια wannabe Life Coach που έχει πτυχίο Οικονομικών και ζει στην Λάρισα. Πέρα από τον καφέ και τα ταξίδια που λατρεύω,μου αρέσει να καταγράφω τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου. Μόνιμος στόχος μου είναι η αυτοβελτίωσή μου και ως ονειροπόλα πιστεύω οτι όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε και μας πάει η καρδιά μας.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG