Οι φίλοι είναι για αγκαλιές και ιστορίες

Απ’ όλα τα γνωμικά τα οποία μιλούν για τη φιλία, το αγαπημένο μου είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα, “Οι αληθινοί φίλοι δεν είναι ποτέ χωριστά, ίσως στην απόσταση αλλά ποτέ στην καρδιά”. Πράγματι, αυτό το γνωμικό το βλέπεις αρκετά μια μέρα σαν κι αυτή. Πως γιορτάζουμε όμως τη φιλία μια ήμερα σαν κι αυτή; Μια ημέρα η οποία την τελευταία δεκαετία, κάθε χρόνο αντί για την τυπική της ημερομηνία, είναι γνωστή ως η Διεθνή Ημέρα Φιλίας.

Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε

Από την πρώτη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο αυτό, ανήκουμε στην πρώτη μας οικογένεια, μια οικογένεια με την οποία μας δένει η ζωή μας, το αίμα μας, το όνομα μας. Ωστόσο, λένε πως από πολύ νεαρή ηλικία ο κάθε ένας από εμάς χτίζει μια δεύτερη οικογένεια, αυτή η οποία απαρτίζεται από τους φίλους μας. Οι φίλοι μας είναι η οικογένεια που εμείς επιλέγουμε. Και τι πιο ξεχωριστό από το να επιλέγεις κάποιους ανθρώπους για να είναι κομμάτι της ζωής σου ή από την άλλη να σε επιλέγουν εκείνοι ως δικό τους σημαντικό κομμάτι;

Υπάρχουν στιγμές και θα έρθουν κι άλλες περισσότερες στο μέλλον όπου θα επιλέξουμε τους φίλους μας πάνω από την οικογένεια μας. Κι όχι, δεν είναι λάθος να εκτιμάς τους φίλους σου περισσότερο από την οικογένεια σου. Μερικές φορές, μάλιστα, υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι για να το κάνουμε. Σε πολλές οικογένειες υπάρχουν μέλη και συγγενείς οι οποίοι δεν μας ταιριάζουν, δεν κάνουν καλό σε εμάς, γιατί πολύ απλούστατα δεν είμαστε όλοι για όλους. Μπορούν να γίνουν τοξικοί προς εμάς αλλά κι εμείς μπορούμε να γίνουμε τοξικοί απέναντι σε αυτούς. Δεν μας κατανοούν, δεν τους καταλαβαίνουμε εμείς και εν τέλει… δεν κολλάμε με αυτούς. Σε τέτοιες καταστάσεις, οι φίλοι έρχονται ως πιο σημαντικοί από τα μέλη της οικογένειας, ειδικά καθώς ένα άτομο μεταβαίνει από την εφηβική του ηλικία στην ενηλικίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι φίλοι είναι σημαντικοί για την ψυχική μας υγεία;

Χρειαζόμαστε τους φίλους. Χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο, οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας. Οι φίλοι κάνουν πολύ καλό στη ζωή μας αλλά και στην ψυχική μας υγεία. Μας βοηθούν να νιώθουμε άνετοι με το να ανήκουμε κάπου, να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησής μας αλλά και να μειώσουμε το άγχος και τη θλίψη μας. Μελέτες έχουν αποδείξει πως «όσοι έχουν στενές φιλίες στα εφηβικά τους χρόνια έχουν χαμηλότερο ποσοστό κατάθλιψης ή άγχους αργότερα στη ζωή τους». Η φιλία είναι κάτι που δεν χάνεις ποτέ. Ενισχύει την ευτυχία στη ζωή σου και σε κάνει να γνωρίσεις άλλα χρώματα αυτής.

Ο πραγματικός φίλος έρχεται και φέρνει μια μοναδικότητα, κάτι ξεχωριστό στη ζωή σου, γι’ αυτό κιόλας λένε πως κάθε φίλος σου σού δίνει κάτι διαφορετικό. Με έναν τέτοιο φίλο θα κάνεις συζητήσεις ωρών, θα του πεις πράγματα που ποτέ δεν έχεις πει σε κανέναν άλλο και θα σε αποδεχτεί όπως ακριβώς είσαι και δεν θα σε κρίνει ποτέ. Θα είναι εκεί για εσένα, ακόμη κι αν μιλάτε καθημερινά, ακόμη κι αν χάνεστε κάπου κάπου, ακόμη κι αν έχετε καιρό να τα πείτε.

Φίλοι, οι πιο όμορφοι άνθρωποι στη ζωή μας 

Η οικογένεια, συνεπώς, δεν είναι μόνο εξ αίματος. Είναι οι άνθρωποι που επιλέγουμε. Είναι οι άνθρωποι που αγαπάμε άνευ όρων. Είναι οι άνθρωποι που μας θέλουν στη ζωή τους. Είναι οι άνθρωποι που μας αποδέχονται όπως είμαστε, διαφορετικοί και ιδιαίτεροι συνάμα. Είναι οι άνθρωποι που γελάνε μαζί μας αλλά κλαίνε και μαζί μας. Οικογένεια είναι και οι φίλοι. Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο στους δικούς μου φίλους αλλά και στους δικούς σου. Στους πρώτους φίλους. Στους φίλους από το σχολείο. Στους φίλους που βλέπουμε για να θυμηθούμε τα παλιά. Στους φίλους που μας κάνουν να γελάμε. Στους φίλους τους οποίους τρέχουμε για να μας παρηγορήσουν με μια αγκαλιά. Στους φίλους που κουβαλούν την ίδια τρέλα με εμάς. Στους φίλους από απόσταση που είναι μίλια μακριά. Στους φίλους που χάσαμε αλλά βρήκαμε ξανά. Στους φίλους από το πανεπιστήμιο. Στους φίλους από την δουλειά. Στους φίλους με τους οποίους κάνουμε τις πιο βαθιές συζητήσεις. Στους φίλους που μας κάνουν να νιώθουμε ζωντανοί. Στους φίλους με τους οποίους έχουμε γράψει ιστορία. Στους φίλους που έφυγαν. Στους φίλους που δεν βλεπόμαστε συχνά αλλά θα νοιαζόμαστε πάντα γι’ αυτούς. Στους φίλους που αποτελούν κομμάτι της ενηλικίωσης μας. Στους φίλους που είναι εκεί μετά από μια δύσκολη μέρα. Στους φίλους που είναι εκεί μετά από μια εύκολη μέρα. Στους φίλους που πάντα θα μας στηρίζουν. Στους τωρινούς μας φίλους.

Πως γιορτάζουμε συνεπώς τη φιλία μια ήμερα σαν κι αυτή; Με αγκαλιές και ιστορίες. Επειδή οι φίλοι είναι για αγκαλιές και ιστορίες. Στο τέλος της ημέρας μένουν πάντοτε οι καλύτεροι και οι πραγματικοί μας φίλοι. Και αυτό είναι ξεχωριστό. Επειδή φιλία σημαίνει ανακάλυψη… Ανακάλυψη μιας ψυχής δυο σωμάτων.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αννα Λαζου

Σύμφωνα με όσα σημαίνει η φάση της Σελήνης την ημέρα που γεννήθηκα, από πολύ μικρή έχω την ισχυρή επιθυμία να βοηθάω τους άλλους αλλά και την ελπίδα ότι θα συμβάλλω στο να γίνει ο κόσμος αυτός καλύτερος με τον οποιονδήποτε τρόπο. Έτσι εξηγείται που αγαπώ τόσο το φεγγάρι, διαβάζω βιβλία συνέχεια, γράφω διάφορες ιστορίες και κείμενα ζωής. Πιθανώς και γι’ αυτό να οδηγήθηκα εδώ, για να γράψω το κάτι παραπάνω αυτήν τη φορά και ποιος ξέρει πού θα με βγάλει μετά η ζωή…

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;