Ο ρόλος του θεραπευτή στη ζωή του θεραπευόμενου

θεραπευτή

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η απόφαση επιλογής ενός θεραπευτή – είτε ψυχολόγου είτε ψυχιάτρου- είναι ένα θέμα καθαρά προσωπικό. Η αναζήτηση ενός ειδικού κάποιες φορές είναι βασισμένη στην προσωπική αναζήτηση που κάνει ο καθένας ξεκινώντας από το μηδέν, είτε μέσω μιας διαμορφωμένης λίστας που εμπεριέχει συστάσεις και που προκύπτει από γνωστούς ή φίλους.

Άπαξ και γίνει η επιλογή του θεραπευτή, από εκεί και πέρα η επικοινωνία καθώς και η χημεία που θα υπάρχει ανάμεσα στο θεραπευτή και το θεραπευόμενο, θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για το πως θα εξελιχθεί η θεραπευτική σχέση.

Οι κανόνες του κάθε θεραπευτή

Βλέπετε, κάθε θεραπευτής που σέβεται τον εαυτό του, το επάγγελμα που έχει επιλέξει καθώς και τον θεραπευόμενο που έχει απέναντι του, συνοδεύεται από τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας (Barnett, 2019). Μέσω αυτού, καθορίζεται ο τρόπος με το οποίο οφείλει να συμπεριφέρεται καθώς και η απόσταση που θα πρέπει να διατηρείται, ανάμεσα σε εκείνον και τον θεραπευόμενο, ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα σ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας (Wampold, 2019).

θεραπευτή
Πηγή https://manhattanmentalhealthcounseling.com/five-myths-about-therapy-debunked/

Η αλήθεια είναι πως ο ρόλος του κάθε ψυχολόγου ή ψυχιάτρου, παραμένει αρκετά λεπτός, ακριβώς γιατί οφείλουν να διατηρήσουν πάση θυσία την αντικειμενικότητα τους. Φαντάζει δύσκολο, αλλά ενώ από την μία θα πρέπει να δημιουργηθεί μια θεραπευτική σχέση βασισμένη στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη, από την άλλη θα πρέπει να διατηρείται κι ένα αδιαπέραστο τείχος ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο. Ένα τείχος που δεν θα τους απομακρύνει, δεν θα τους αποξενώνει, αντιθέτως, θα τους επιτρέπει να επικοινωνούν με ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα πρέπει λοιπόν και οι δύο να σεβαστούν τα όρια που θα έχει θέσει ο θεραπευτής καθώς και την φαινομενικά ψυχρή στάση που θα κρατάει κάποιες φορές, ώστε να υπάρχει ισορροπία. Κάθε συζήτηση θα πρέπει να αφορά και να έχει κέντρο βάρους το θεραπευόμενο.

Τα όρια ανάμεσα σε θεραπευτή-θεραπευόμενο

Είναι όμως απολύτως λογικό, πως η περιέργεια και μόνο θα οδηγήσει το θεραπευόμενο να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με το θεραπευτή και την προσωπική του ζωή.

θεραπευτή
Πηγή https://www.istockphoto.com/photo/defocused-view-of-a-female-therapist-talking-with-a-female-client-gm1299577714-392153446

Θα πρέπει όμως να κατανοήσει την ευγενικά αρνητική στάση του θεραπευτή να δώσει οποιαδήποτε απάντηση κι αυτό γιατί είναι σημαντικό να διατηρηθεί σχέση ισχύος, προκειμένου να μείνουν διακριτοί οι ρόλοι.

Είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες κι υπάρχει κίνδυνος αν διαταραχθεί η θεραπευτική σχέση κι όλη η προσπάθεια να μην έχει θετικά αποτελέσματα.

Βλέπετε, η όλη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, βασίζεται σε μελετημένα βήματα που βασικό στόχο έχουν να βοηθήσουν τον εκάστοτε θεραπευόμενο να βελτιώσει τη ψυχική του υγεία.

Βέβαια, πλέον ζούμε σε μία εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλπάζουν, που σημαίνει ότι οι προσωπικές πληροφορίες του καθενός διαδέχονται η μία την άλλη, οπότε είναι αρκετά εύκολο να διαρρεύσουν κάποια στοιχεία σχετικά με τη προσωπική ζωή του θεραπευτή, που μπορεί να μην συνάδουν με τις συμβουλές που δίνει στο θεραπευόμενό του.

Πηγή https://unsplash.com/photos/z1d-LP8sjuI

Θεραπευτική διαδικασία

Ο κάθε θεραπευτής έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει και να συμβάλλει στην επίλυση όποιου ζητήματος, καθοδηγώντας τη μπερδεμένη και φορτισμένη σκέψη του θεραπευόμενου προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο πρόσωπο του θεραπευτή, ο θεραπευόμενος βλέπει εκείνο το άτομο που δείχνει την απαραίτητη υπομονή, κατανόηση κι ενδιαφέρον (Bowins, 2021).

Γι’ αυτό η  επιστήμη της ψυχολογίας είναι εδώ για να βοηθήσει και να σταθεί δίπλα στο καθένα με διαφορετικό τρόπο.  Με την βοήθειά της κατανοούμε καλύτερα την ανθρώπινη συμπεριφορά και τον ανθρώπινο νου, κι είμαστε έτσι σε θέση να βοηθήσουμε πολύ καλύτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

 

 

 


«Οι άνθρωποι πολλές φορές έρχονται για ψυχοθεραπεία αναζητώντας στην πραγματικότητα μια έγκριση: Όχι τόσο για να διορθώσουν κάτι που δεν πάει καλά, αλλά για να πάρουν έγκριση γι’ αυτό που δεν πάει καλά.» ~ James Hillman


Βιβλιογραφικές Αναφορές

Barnett, J. E. (2019). The ethical practice of psychotherapy: Clearly within our reach. Psychotherapy56(4), 431. Doi: http://dx.doi.org/10.1037/pst0000272

Bowins, B. (2021). States and Processes for Mental Health: Advancing Psychotherapy Effectiveness. Academic Press. E-book,  Ανακτήθηκε 30 Δεκέμβρη 2021

Wampold, B. E. (2019). The basics of psychotherapy: An introduction to theory and practice. American Psychological Association. . E-book,  Ανακτήθηκε 30 Δεκέμβρη 2021


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σίσσυ Ράπτη

Όσο με θυμάμαι πάντα μου άρεσε να ψάχνω το γιατί και τη λύση πίσω από κάθε συγκυρία, σκέψη, προβληματισμό. Μου αρέσει να εξελίσσομαι συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, υπεραναλύω τα πάντα κι έτσι πήρα την απόφαση να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ, σπουδάζοντας ψυχολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;