Ο μοναδικός τρόπος για μία καλύτερη ζωή

Πηγή: Pexels

Υπάρχει ένα επεισόδιο σε ένα από τα πιο διάσημα sitcom των 90’s, το Frasier. Ο Frasier, πρωταγωνιστής της σειράς, πληροφορείται για τον θάνατο ενός γνωστού του—που ήταν στην ίδια ηλικία—και πέφτει σε κατάθλιψη. Ρωτάει τον φίλο του πως πέθανε, «ήταν παχύσαρκος; Είχε πρόβλημα καρδιάς;». «Όχι, ίσα-ίσα που γυμναζόταν και έκανε διατροφή», του απάντησε ο φίλος του. «Τότε πως πέθανε; Είναι παράλογο». Ο Frasier δεν μπορούσε να αποδεχτεί ότι ο γνωστός του πέθανε ξαφνικά.

Η ζωή είναι μικρή

Κάθε φορά που πεθαίνει κάποιος, βρίσκουμε μία δικαιολογία και προσπαθούμε να το εκλογικευσουμε. Ψιθυρίζουμε στον εαυτό μας, ότι εμάς δεν θα μας τύχει και προσπαθούμε να βρούμε τις αιτίες για να νιώσουμε καλά.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποια μέρα θα πεθάνουμε — ίσως αύριο. Και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Η ζωή είναι απρόβλεπτη.

Δεν είναι στο χέρι μας το πως θα πεθάνουμε, ούτε το που, ούτε το πότε.

Αυτό που είναι στο χέρι μας, είναι να ζήσουμε μία καλύτερη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ατάκα «ζήσε σαν να είναι η τελευταία μέρα σου», είναι προβληματική. Αν την ακολουθούσα τότε θα κατέληγα να έχω υψηλή χοληστερίνη και να μην περνάω ούτε έξω από το γυμναστήριο.

Οι άνθρωποι, δεν είναι σκύλοι για να σκέφτονται μόνο την επιβίωση τους: να τρώνε, να αφοδεύουν και να κοιμούνται. Φανταζόμαστε και οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο. Για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον χρειάζεται χρόνος. Ως εκ τούτου η ατάκα, άδραξε την ημέρα χωρίς άγχος και ζήσε όσο πιο έντονα μπορείς, είναι αντιφατική.

Μία καλή τεχνική που μπορεί να σε κάνει να αναθεωρήσεις την ζωή σου, είναι η εξής:

Οι γιατρός σε έχει διαγνώσει με καρκίνο και σου δίνει πιθανότητες ζωής από έξι μήνες μέχρι χρόνια. Τι κάνεις;

Κάπως έτσι δημιουργούνται μερικές ερωτήσεις:

  • Θα έμενες στην ίδια δουλεία;
  • Θα έμενες στην σχέση σου;
  • Θα έκανες αυτά που κάνεις τώρα;
  • Θα άλλαζες τις συνήθειες σου;

Με αυτό τον τρόπο μπορείς να προσδιορίσεις την ζωή σου και ν’ αναθεωρήσεις τις αξίες σου. Να καταλάβεις που πρέπει να εστιάσεις τον χρόνο σου και που πρέπει να κάνεις πίσω. Τι είναι πολύτιμο για εσένα. Αν δεν βρίσκεις κάτι που να σε κρατάει, τότε έχεις εντοπίσει το πρόβλημα.

Θα πήγαινες σε μία σχολή που δεν σου αρέσει μόνο και μόνο γιατί πιστεύεις ότι θα έχεις μία πλούσια ζωή; Θα δούλευες σε μία επιχείρηση που σε κάνει δυστυχισμένο; Θα έβλεπες Netflix μέχρι το πρωί; Θα διάβαζες ένα μυθιστόρημα που δεν σου αρέσει μόνο και μόνο επειδή θεωρείται σημαντικό; Θα έβλεπες όλη μέρα ποδόσφαιρο; Θα κώλωνες να πας σε αυτόν που θέλεις πως γουστάρεις; Θα ανέβαλες ότι θεωρούσες σημαντικό; Και κυρίως, θα σε ένοιαζε η αποτυχία;

Νομίζω ότι κάποια από αυτά δεν θα σε ένοιαζαν και κάποια άλλα θα έχαναν την υπόσταση τους στο μυαλό σου και μπαίνοντας σε δεύτερη μοίρα.

Νομίζουμε ότι έχουμε άπλετο χρόνο αλλά δεν έχουμε. Αυτή είναι μία σκέψη που μας αγχώνει γι’ αυτό προσπαθούμε να κλείνουμε το μυαλό μας από άβολες σκέψεις.

Μόλις αρχίσουμε την προσπάθεια να πραγματοποιήσουμε αυτά που θέλουμε τότε σταματάει ο χρόνος.

Το μυστικό για μία καλύτερη ζωή είναι να αποδεχτούμε ότι θα πεθάνουμε. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;