Ο χρόνος, ο φόβος και η στασιμότητα

χρόνος

Καθόμουν μπροστά στον υπολογιστή μου, πίνοντας τον καφέ μου ένα μεσημέρι και παρακολουθώντας μια από τις πλέον αγαπημένες μου σειρές. Σε κάποια φάση, ένας από τους πρωταγωνιστές είπε κάτι που με έκανε να σκεφτώ πού βρισκόμουν τέτοιον καιρό τον περασμένο χρόνο. Η σκέψη μου ταξίδεψε, μπερδεύτηκε και χάθηκε. Και συνειδητοποίησα, κάπως σοκαρισμένη, πόσο γρήγορα κυλάει ο χρόνος και πόσο εύκολα σε ξεγελά.

Δε θυμάμαι ακριβώς πού βρισκόμουν πέρυσι τέτοια στιγμή. Πιθανόν στη δουλειά, τρέχοντας πανικόβλητη να χωρέσω όλες μου τις υποχρεώσεις μέσα σε 24 ώρες και να προλάβω να κοιμηθώ έστω και λίγο. Θυμάμαι πάντως ότι τέτοια εποχή μιλούσα με κάποια άτομα με τα οποία πλέον δε μιλάω. Και σκεφτόμουν πόσος καιρός είχε περάσει από την τελευταία φορά που μιλήσαμε. Ήταν το καλοκαίρι νομίζω που ανταλλάξαμε το τελευταίο μας μήνυμα κι όμως, θα ορκιζόμουν ότι ήταν πριν από δύο μήνες.

Ναι, ο χρόνος περνάει τρομακτικά γρήγορα και ναι, σε ξεγελάει, κάνοντάς σε να νομίζεις ότι έχουν περάσει μόνο λίγες μέρες ή εβδομάδες κι όχι ολόκληροι μήνες ή ακόμη και χρόνια. Ο χρόνος είναι μια δίνη που σε ρουφάει και χάνεσαι μέσα στο χάος και τη μονοτονία της καθημερινότητας. Δεν παίρνεις καν χαμπάρι ότι όλα και όλοι γύρω σου αλλάζουν. Εσύ, όμως, νιώθεις ότι έχεις μείνει στάσιμος, βλέποντας τις ίδιες σειρές, κάνοντας τα ίδια πράγματα κάθε μέρα, μιλώντας με τα ίδια άτομα, βγαίνοντας στα ίδια μέρη, πίνοντας το ίδιο ποτό, έχοντας τα ίδια προβλήματα και άγχη που είχες ακόμη και έναν χρόνο πριν.

χρόνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε από πέρυσι τέτοια εποχή; Πολλά και πάλι, όμως, τίποτα. Γιατί ακόμη κι όλα αυτά που άλλαξαν, δεν τα έχω επεξεργαστεί ακόμη. Γιατί ακόμη τρέφω μια ελπίδα πως τα πράγματα θα γίνουν όπως πριν ή τουλάχιστον ότι θα γίνουν καλύτερα. Γιατί ακόμη φοβάμαι ότι θα περάσει κι αυτός ο χρόνος και δε θα το καταλάβω, προσκολλημένη καθώς είμαι ακόμη στο παρελθόν. Μέχρι να έρθει το 2018 και να αναρωτιέμαι και πάλι από την αρχή τι έκανα πέρυσι τέτοιον καιρό. Κι αυτή η σκέψη με τρομάζει, πως θα συνεχίσω να είμαι στάσιμη, να παραμένω εδώ, στα ίδια.

Είναι η αυταπάτη κι ο φόβος που σε κρατάνε στάσιμο. Ο φόβος ότι όλα θα αλλάξουν ή ότι όλα θα μείνουν ίδια. Από εσένα εξαρτάται ποιον φόβο θα επιλέξεις να νικήσεις ή ποιον θα αφήσεις να σε νικήσει. Ο χρόνος περνάει όσο εσύ βρίσκεσαι χαμένος στα σύννεφα και την άρνηση, αδυνατώντας να δεις ότι τίποτα δεν είναι όπως πριν κι ότι όλα γύρω σου αλλάζουν. Σε έναν χρόνο από τώρα, θα γυρίσεις πίσω και θα δεις πού βρισκόσουν τέτοια εποχή. Τι είναι αυτό που θα ήθελες να δεις;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Μπρούμου

“Light thinks it travels faster than anything but it is wrong. No matter how fast light travels, it finds the darkness has always got there first, and is waiting for it.” -T. P.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;