Η νευρική ανορεξία και τα πρότυπα ομορφιάς ”πουλάνε”

 

 νευρική ανορεξία και πρότυπα ομορφιάς

Η νευρική ανορεξία είναι η διατροφική διαταραχή κατά την οποία το άτομο που πάσχει,ηθελημένα διακόπτει τη κατανάλωση φαγητού, με σκοπό τη διατήρηση ενός ασθενικά αδύνατου σώματος.Είναι η ασθένεια που κατακλύζει κυρίως τις χώρες της Δύσης, καθώς τα πρότυπα ομορφιάς πια επιβάλλουν άτομα όχι υγιεί αλλά πολύ αδύνατα. Με αυτό το τρόπο φυσικά θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη  σωματική τους υγεία όσο και τη ψυχική, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα μέσα από αυτή την οδυνηρή διαδικασία.

Ωστόσο σκοπός μου δεν είναι να μιλήσω για την ασθένεια αυτή, μιας και δεν είμαι ειδική πάνω στο θέμα αλλά για τους λόγους που μπορεί ένα άτομο, να βρεθεί σε αυτό το δρόμο. Φυσικά οι παράγοντες είναι πρωτίστως εξωγενείς. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου για να θεωρηθεί κάποιος ωραίος ή ποθητός θα πρέπει να είναι όπως τα ανορεξικά μοντέλα που βλέπουμε στις διάφορες πασαρέλες ή οι ρετουσαρισμένοι celebrities που βλέπουμε στις φωτογραφίες των περιοδικών με τις τέλειες αναλογίες και το αψεγάδιαστο κορμί, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται.

Παρόλο λοιπόν που όλοι γνωρίζουμε πως όλα αυτά τα σώματα αν δεν είναι ψεύτικα, είναι σίγουρα  ασθενικά, κοπιάζουμε να τους μοιάσουμε. Προσπαθούμε με οποιοδήποτε μέσο και οποιοδήποτε κόστος, ψυχικό, σωματικό και χρηματικό, γιατί είναι κι αυτός σημαντικός παράγοντας πια, να γίνουμε ”τέλειοι”. ”Τέλειοι” στην εποχή που τίποτα δεν είναι παραμυθένιο, αλλά βρώμικο και άσχημο. Αυτή ακριβώς η εποχή επιβάλλει σε μένα και σε σένα να παραμορφωθούμε και μας απαγορεύει το δικαίωμα της ατέλειας. Δεν το γνώριζες πως υπάρχει κι αυτό;

Φυσικά και έχω δικαίωμα να έχω ατέλειες πάνω μου και να τις αγαπάω γιατί είναι δικές μου. Είναι αυτό που με ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους και κάνει το σώμα μου μοναδικό.Γιατί λοιπόν να προσπαθήσω να το κάνω ίδιο με τόσα άλλα;

Δεν θα στο παίξω υπεράνω, κι εγώ είμαι από αυτούς που αντιπαθούν τη ζυγαριά τους όταν ξεπεράσει λίγο το συνηθισμένο και επιθυμητό αριθμό. Κι εγώ το καλοκαίρι που πέρασε, ήθελα τη κοιλιά μου όσο το δυνατόν πιο επίπεδη για να βγω στη παραλία. Άλλωστε σου είπα πως το σώμα μας  έχει ατέλειες, τις οποίες δεν τις αγαπάς από τη πρώτη στιγμή αλλά σιγά σιγά! Το πρόβλημα δεν είναι να θες το σώμα σου όσο το δυνατόν καλύτερο ανάλογα με τις ατέλειες και τις δυνατότητες του να βελτιωθεί. Mην το αναγκάζεις όμως να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι.

Advertisement

Μάθε να αγαπάς το σώμα σου και να ακούς τις δικές του ανάγκες και όχι εκείνες της αγοράς!

Σύνταξη κειμένου: Γιώτα Γιαννακοπούλου

Επιμέλεια κειμένου: Kλεοπάτρα Μπράιτ

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Πάτρα.Σπουδάζω στο τμήμα Φιλολογίας της Πάτρας.Πεισματάρα,ξεροκέφαλη και οξύθυμη .Υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων,ο εθελοντισμός δεν βρίσκεται τυχαία στη ζωή μου.Η αρθρογραφία είναι το πάθος μου και το φάρμακο μου.Αγαπώ να παρατηρώ ό,τι συμβαίνει γύρω μου και να το αναλύω.Τι έχουν βαρεθεί οι δικοί μου άνθρωποι να ακούν από μένα; Μα ότι φυσικά όλα γίνονται για κάποιο λόγο!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG