Νέα ακαδημαϊκή χρονιά: θέσε τους στόχους σου από την αρχή

στόχους

 

‘Ήδη βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πλέον αυτόν το μήνα ,που ξεκινάει και η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τον θεωρούμε κάτι σαν την Πρωτοχρονιά και είναι η κατάλληλη ευκαιρία και η περίοδος για να θέσεις τους στόχους σου από την αρχή.

Ανακουμπώσου λοιπόν, βάλε καφέ και ξεκίνα! Πάρε μια λευκή κόλλα χαρτί και γράψε ό,τι σου έρχεται στο μυαλό.Ότιδήποτε γουστάρεις να κάνεις, ό,τι σου αρέσει και οποιαδήποτε κρυφή επιθυμία έχεις στο μυαλουδάκι σου. Η λίστα αυτή είναι μια καλή αρχή για να βάλεις τις επιθυμίες και τους στόχους σου σε μια σειρά. Είναι το πρώτο βήμα και το πιο απαραίτητο απ’όλα. Από αυτά που έγραψες τώρα δες ποια είναι τα πιο εύκολα  και άμεσα πραγματοποιήσιμα. Μπορεί να είναι από μια νέα συνήθεια μέχρι ένα νέο χόμπι. Το πιο σημαντικό είναι να θέσεις στόχους συγκεκριμένους, μετρήσιμους, επιτεύξιμους, ρεαλιστικούς και να έχουν χρονική δέσμευση(S.M.A.R.T goals-παραθέτω βίντεο στο τέλος του άρθρου). Για παραδείγμα αν υποθέσουμε ότι θες να ξεκίνησεις γυμναστήριο, για να πληροί τα παραπάνω θα μπορούσες να γράψεις θα έχω ξεκινήσει γυμναστήριο μέχρι τον επόμενο μήνα και θα πηγαίνω τρεις φορές την εβδομάδα επί μια ώρα την φορά. Αντιθέτως αν θέσεις γενικούς στόχους, π.χ απλά θέλω να ξεκινήσω γυμναστήριο, οι πιθανότητες να μην τους πετύχεις είναι πάρα πολλές και θα μείνουν μόνο στην λίστα σου.(και εσύ δεν θα πας ποτέ γυμαστήριο).

Αφού πλέον  ξέρεις πως να θέσεις τους στόχους , βρες τώρα τι θα περιλαμβάνει αυτή η λίστα και ξεκίνα τα ξεσκαρτάρισμα. Όσο και αν ακούγεται απλό, δεν είναι.Ίσως να είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι. Τι να αφήσω και τι να κρατήσω; σκέφτεσαι. Καλή ερώτηση! Κράτα ό,τι θα σε γεμίσει και  ό,τι ποθείς περισσότερο. Απ΄αυτά που είναι επιτεύξιμα εννοείται (μην μου γράψεις να δουλέψω στη NASA. Δεν προλαβαίνεις,όχι τίποτα άλλο!) και έχουν προτεραιότητα στην ζωή σου. Αποφάσισε για παράδειγμα με μεθοδικότητα να τελειώσεις την σχολή σου, να βρεις νέα δουλειά πάνω στο αντικείμενο σου, να ξεκινήσεις χορό, να φύγεις από το σπίτι των γονιών σου, να ξεκινήσεις μεταπτυχιακό στο εξωτερικό κ.α. Η λίστα είναι ατελείωτη γιατί οι επιθυμίες των ανθρώπων και οι ανάγκες τους είναι άπειρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να κάνεις όμως αυτό το βήμα πρέπει να ψαχτείς πολύ μέσα σου. Να αναθεωρήσεις παλιούς σου στόχους, να τους αναδιατυπώσεις ή να θέσεις καινούργιους. Θέλει πολύ κόπο αυτή η διαδικασία και μερικές φορές είναι λιγάκι ψυχοφθόρα αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Μην ξεχνάς επίσης ότι δεν μπορείς να θέσεις πολλούς στόχους μαζί γιατί θα χάσεις τον μπούσουλα.Όπως λέει και ο λαός μας δεν χωράνε δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Διάλεξε λοιπόν λίγους την φορά για να νιώσεις  την ικανοποίηση της επίτευξης και για να μην απογοητευτείς.

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Τζορτζιάνα Γιάννη

Είμαι μια wannabe Life Coach που έχει πτυχίο Οικονομικών και ζει στην Λάρισα. Πέρα από τον καφέ και τα ταξίδια που λατρεύω,μου αρέσει να καταγράφω τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου. Μόνιμος στόχος μου είναι η αυτοβελτίωσή μου και ως ονειροπόλα πιστεύω οτι όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε και μας πάει η καρδιά μας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;