Μόνο με την καρδιά βλέπεις καθαρά, την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια

 
 Γνωρίζεις, φαντάζομαι, πως σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Ακόμα και το γεγονός πως διαθέτεις όλες τις αισθήσεις σου( ακοή, όραση, αφή, όσφρηση και γεύση) δεν σημαίνει ότι τις κατέχουν όλοι οι άνθρωποι. Σκέψου τους τυφλούς που έχεις συναντήσεις στο δρόμο και αναρωτιέσαι πως αντιλαμβάνονται το κόσμο. Το παράδειγμα που διάλεξα δεν είναι διόλου τυχαίο.
 Πρόσφατα μετά από παρότρυνση μιας φίλης είδα ένα βίντεο το οποίο έγινε και viral στο διαδίκτυο. Σε αυτό λοιπόν το βίντεο υπάρχει ένα ερώτημα: αφού οι περισσότεροι ορίζουμε την ομορφιά με βάση αυτό που βλέπουμε, εκείνοι που δεν έχουν αυτή την ικανότητα, πως την ορίζουν; Την απάντηση φυσικά δίνουν τυφλοί άνθρωποι.
Πριν όμως αναφερθώ στο τι τελικά εκείνοι απάντησαν, θες να σκεφτείς κι εσύ κι εγώ τι θα κάναμε αν ήμασταν στη θέση τους. Θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου  χωρίς να βλέπεις; Δεν αναφέρομαι τόσο στις πρακτικές δυσκολίες που θα είχες, αν και για αυτές με την εξέλιξη της τεχνολογίας υπάρχουν μέσα για την επίλυση τους. Σου μιλάω περισσότερο για τη δυσκολία που θα αντιμετώπιζες για την εύρεση της ευτυχίας. Την εύρεση αυτής της τόσο μικρής αλλά τόσο σπουδαίας λέξης που βρίσκεται παντού, από τα μικρά και καθημερινά, μέχρι τα μεγάλα και σπάνια.
Την ευτυχία που βρίσκεται σε εκείνο το όμορφο χειμωνιάτικο πρωινό ή το ηλιόλουστο απόγευμα, σε εκείνα μοσχομυριστά φαγητά , στον ήχο της θάλασσας και στον έρωτα που κρύβεται πίσω από ένα πρόσωπο και μέσα σε δύο μάτια. Άραγε θα μπορούσες όλα αυτά να τα νιώσεις εφόσον δεν θα μπορούσες να τα δεις;
 Οι τυφλοί λοιπόν έχουν βρει την απάντηση καθώς ορίζουν την ομορφιά της ζωής με τις υπόλοιπες αισθήσεις τους.Σύμφωνα με  έρευνα του Χάρβαντ ο εγκέφαλος ανθρώπων  που έχουν χάσει την όραση τους έως την ηλικία των 3 ετών  ή έχουν γεννηθεί έτσι, δημιουργεί νέες νευρωτικές συνδέσεις για να αναπληρώσει την απουσία των οπτικών ερεθισμάτων.Έτσι δήλωσαν πως η απουσία όρασης για εκείνους είναι ευλογία. Δεν ενδιαφέρονται για εθνικότητες, φυλές και πρότυπα ομορφιάς. Δεν επηρεάζονται από αυτά. Αναγνωρίζουν την ομορφιά του ανθρώπου μέσα από τη ψυχή του. Αυτή ψάχνουν. Γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας από αυτούς “Κάποιος είναι όμορφος γιατί είναι αληθινός στον εαυτό του.Αυτό είναι ομορφιά για μένα “.
 Εγώ λοιπόν αυτό επιλέγω να κρατήσω από αυτό το βίντεο. Επιλέγω να κρατήσω πως αυτοί που εμείς θεωρούμε αδύναμους λόγω της ιδιαιτερότητας τους, έχουν βρει την ουσία της ζωής και τη πηγή της ευτυχίας. Έχουν μάθει να δίνουν σημασία στη ψυχή και όχι στο περιτύλιγμα, στα απλά και ουσιαστικά.Και εν τέλει μέσα στις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έχουν κάνει τη ζωή τους πιο απλή και όχι περίπλοκη σαν τη δική μας.  Πηγαίνουν όπου τους οδηγεί η ψυχή τους.Άλλωστε όπως έχει πει και ο Μικρός Πρίγκιπας , “μόνο με την καρδιά βλέπεις καθαρά, την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια”.

Σύνταξη κειμένου: Γιώτα Γιαννακοπούλου

Επιμέλεια κειμένου:  Μπράιτ Κλεοπάτρα


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Γιαννακοπουλου

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Πάτρα.Σπουδάζω στο τμήμα Φιλολογίας της Πάτρας.Πεισματάρα,ξεροκέφαλη και οξύθυμη .Υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων,ο εθελοντισμός δεν βρίσκεται τυχαία στη ζωή μου.Η αρθρογραφία είναι το πάθος μου και το φάρμακο μου.Αγαπώ να παρατηρώ ό,τι συμβαίνει γύρω μου και να το αναλύω.Τι έχουν βαρεθεί οι δικοί μου άνθρωποι να ακούν από μένα; Μα ότι φυσικά όλα γίνονται για κάποιο λόγο!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;