Μήπως σου λείπει κι εσένα λίγη ευγένεια;

 

Φίλε αναγνώστη, έχεις σκεφτεί σήμερα αν ευχαρίστησες εκείνον που σου έφτιαξε τον καφέ σου ή αυτόν που σε άφησε να περάσεις εσύ πρώτος στον δρόμο; Συχνά οι άνθρωποι μας φέρονται ευγενικά, αλλά τα μάτια μας δεν το αναγνωρίζουν άμεσα. «Τυφλοί» από δικαιολογίες του τύπου «ήταν η δουλειά του» ή «έτσι όφειλε να κάνει» δεν βλέπουμε πως ο διπλανός μας συμπεριφέρεται όμορφα και γεμάτος καλοσύνη. Θεωρούμε την ευγένεια δεδομένη, αλλά είναι ;

Η αλήθεια είναι πως σε έναν ειρηνικό κόσμο η ευγένεια θα ήταν δεδομένη, όμως επειδή δεν ζούμε σε αυτόν, η ευγένεια είναι ένα προσόν που δεν έχουν όλοι. Οι περισσότεροι λόγω των προβλημάτων που τους απασχολούν ξεχνούν πως και οι υπόλοιποι έχουν δικές τους μάχες. Δεν τους κατηγορώ, διότι οι δύσκολες καταστάσεις που βιώνει ο καθένας είναι προσωπικό του ζήτημα και είναι κατανοητό το μυαλό να βρίσκεται αλλού.

Από την άλλη προτρέπω όλους να είναι ευγενικοί έτσι ώστε, έστω και έναν «απορροφημένο» να κάνουν να χαμογελάσει και να του γεμίσουν με θετική ενέργεια, έχουν αλλάξει την ημέρα κάποιου. Έτσι, αν είσαι πελάτης σε ένα κακόκεφο υπάλληλο, χαμογέλασέ του και δείξ’του πως είσαι ευγνώμων για την βοήθεια που σου πρόσφερε. Που ξέρεις; Μπορεί κι εκείνος στη σειρά να φτιάξει τη διάθεση του επόμενου πελάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια δυσκολία που δεν επιτρέπει τους ανθρώπους να φερθούν ευγενικά, είναι η έλλειψη της εν συναίσθησης. Κλεισμένοι στους εαυτούς τους, δεν αφήνουν μια χαραμάδα να αναρωτηθούν τι μπορεί να συμβαίνει στην ζωή των άλλων και να τους διευκολύνουν. Βλέπουν, για παράδειγμα, μια νεαρή κοπέλα στο μετρό και δεν φαντάζονται πως δούλευε όρθια για πολλές ώρες και ένα μεροκάματο της κακιάς ώρας. απλά επειδή στέκονται στην ηλικία της και τις «αυξημένες» αντοχές της.

Η εν συναίσθηση όμως, λέει μέσα σου πως αν εσύ δεν έχεις ανάγκη, αφήνεις την ευκαιρία ελεύθερη για όποιον τη χρειάζεται. Έτσι πράττεις ευγενικά. Έτσι η ενσυναίσθηση συνεπάγεται την ευγένεια • με βοηθό την κατανόηση.

Η ευγένεια ούτε διδάσκεται, αλλά ούτε και μαθαίνεται θεωρητικά. Είτε θα περάσει μέσα σου από την παιδική ηλικία, είτα θα την βιώσεις μέσω των δυσκολιών και σε αντιπαραθέσεις με τους ανθρώπους. Η αλληλεπίδραση, δε, με μια ευγενική ψυχή αυτομάτως δείχνει ένα ώριμο και συναισθηματικά ευφυή χαρακτήρα. Εκείνος που πάντα σκέφτεται πως να πράξει πριν πράξει, είναι συγκροτημένος και ευχαριστιέσαι να μοιράζεσαι έστω και λίγα δευτερόλεπτα της ημέρας σου. Πόσο μάλλον να συνεργάζεσαι μαζί του.

Έρευνες δείχνουν πως προτιμούνται οι πιο ευγενικοί και καλοσυνάτοι άνθρωποι σε μια δουλεία. Φαντάσου να έχεις να συνεργαστείς με κάποιον που δεν σκέφτεται τους γύρω του και συμπεριφέρεται άξεστα και με αγένεια. Υποθέτω πως δεν είναι και το πιο ευχάριστο περιβάλλον εργασίας.

Επειδή, λοιπόν, η κακία φέρνει κακία κάνε εσύ την αλλαγή και μίλα εσύ ευγενικά. Άλλαξε εσύ το παιχνίδι, και όχι το παιχνίδι εσένα. Σύμφωνα με τη φυσική, επειδή κάθε δράση έχει και μία αντίδραση, όταν δίνεις καλό θα πάρεις καλό. Ακόμη και μακροπρόθεσμα. Οι σωστές πράξεις πάντα επιβραβεύονται!

Ίσως τελικά, η λύση για να ανταπεξέλθει τα δεινά της, η Ελλάδα είναι να αλλάξει η νοοτροπία μας. Όταν ρώτησαν τουρίστες τι είναι αυτό που τους ενοχλεί στους Έλληνες, απάντησαν η έλλειψη ευγένειας. Μήπως, τελικά, με το να σκεφτόμαστε τον συνάνθρωπό μας και τις ανάγκες του μπορούμε να βελτιωθούμε και να ακμάσουμε; (!) . Όπως λέει και το γνωστό ρητό :

 Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο! Η επιλογή είναι δική σου.

Σύνταξη κειμένου: Ραφαέλα Νικολαΐδη

Επιμέλεια κειμένου: Mπράιτ Κλεοπάτρα


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικολαΐδη Ραφαέλα

Παρότι είμαι άκρως καλλιτεχνική φύση και έχω ασχοληθεί με μουσική,τραγούδι,χορό και θέατρο, ακολούθησα το ένστικτό μου και φοιτώ στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών. Εκτιμώ τους ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν, εκείνους που με τις πράξεις τους προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο και αυτούς που διαχέουν την καλοσύνη τους.. Meow.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;