Μια γνώμη για την ψυχοθεραπεία

 

ψυχοθεραπεία
Photo by Nick Fewings on Unsplash

Πολλές φορές έχουμε βρεθεί σε αδιέξοδα στην ζωή μας από τα οποία δεν γνωρίζουμε πως μπορούμε να ξεφύγουμε. Κατά καιρούς μπορεί να εξετάσουμε ως επιλογή την ψυχοθεραπεία όμως αρκετά δύσκολα θα πάρουμε την απόφαση να το δοκιμάσουμε στα αλήθεια. Μπορώ να τα καταφέρω και μόνος μου. Γιατί να πάρω την ”εύκολη” λύση ; Δεν θέλω να μου λένε τι να κάνω. Αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις που μπορεί να σταθούν στο μυαλό σου. Άλλες φορές απελπίζεσαι και λες πως δεν γίνεται άλλο. Πρέπει να κάνεις την αλλαγή που θα σε βοηθήσει να δεις τι αγνοείς και το υπόσχεσαι στον εαυτό σου. Όμως πάλι την επόμενη μέρα αισθάνεσαι καλύτερα ,αναθεωρείς πιστεύοντας πως την προηγούμενη μιλούσαν τα συναισθήματα  και πως θα βγει κάποια στιγμή η άκρη. Και αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται και εδραιώνεται τόσο που γίνεται σχεδόν αδύνατον να σπάσεις την συνέχεια. Και απελπίζεσαι όλο και περισσότερο. Τι χρειάζεται πια για να σε πείσει ; Γιατί να εξαντληθείς μέχρι να ζητήσεις βοήθεια ;

Επικρατούν πολλές παρανοήσεις σχετικά με την βοήθεια που μπορεί να σου παρέχει ένας ψυχολόγος και τεράστιο στίγμα γύρω από τα ψυχικά προβλήματα. Αρχικά δεν έχεις κάποιο ”πρόβλημα” αν χρειάζεσαι αυτή την βοήθεια ούτε θα έπρεπε να είναι κάτι που σου προκαλεί ντροπή και άγχος. Χρειάζεται γενναιότητα και θάρρος να παραδεχτεί κανείς πως έχει φτάσει σε αδιέξοδο και πως χρειάζεται βοήθεια. Πως είσαι έτοιμος να βουτήξει σε αυτή την εμπειρία που ονομάζεται ψυχοθεραπεία. Γιατί σίγουρα θα απαιτήσει προσπάθεια και ενέργεια. Επιπλέον, αυτός ο δισταγμός ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν δίνουμε την δέουσα σημασία στον εαυτό μας. Μας παρατάμε μέσα στα εμπόδια πιστεύοντας πως για να δυναμώσουμε ενίοτε πρέπει να μοχθήσουμε. Ίσως πρέπει πράγματι, όμως με εμπόδια τα οποία έχουν κάποιο όφελος και δεν αποτελούν ασυνείδητη τιμωρία για λάθη του παρελθόντος.

Το πραγματικό πρόσωπο της ψυχοθεραπείας…

Σου δίνει τα εργαλεία και σου δείχνει τα μονοπάτια που πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις στον πραγματικό εαυτό σου. Τα προβλήματά σου δεν λύνονται ως δια μαγείας, αντίθετα είναι εντός των υποχρεώσεων σου να καταλάβεις πως θα βρεις την έξοδο από τον λαβύρινθο. Η αρχή μπορεί να είναι δύσκολη καθώς αρχίζεις και συνειδητοποιείς καταστάσεις, σκέψεις και γεγονότα που τόσο καιρό αγνοούσες εσκεμμένα ή όχι. Αναγκάζεσαι να ανοίξεις την πόρτα σε ο,τι καταπίεζες και να το γευθείς  γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορείς να μάθεις να το διαχειρίζεσαι.  Όμως ταυτόχρονα μαθαίνεις τακτικές διαχείρισης που θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις πως να ελέγξεις τον εαυτό σου. Ο ενδεχόμενος πόνος δεν είναι αποτέλεσμα της ψυχανάλυσης σαν θεραπείας αλλά των σκέψεων που αποκτάς την ευκαιρία να αναλύσεις και να ταξινομήσεις. Αργά η γρήγορα ο,τι είχες κλειδώσει πίσω από την πόρτα θα έσκαγε. Είναι λιγότερο δυσάρεστο να την ανοίξεις εσύ παρά να αισθάνεσαι την παρουσία της αλλά να περιμένεις να σκάσει  μόνη της.

Ακόμα και την ψυχοθεραπεία να επιλέξεις, εσύ ηγείσαι της εξερεύνησης του εαυτού σου. Ταυτόχρονα όμως έχεις την δυνατότητα να γνωρίζεις αν την προσεγγίζεις. Μπορεί τα εργαλεία που συγκεντρώσαμε μεγαλώνοντας από την οικογένειά μας , τους φίλους και άλλους φορείς να μην μας ταιριάζουν. Ίσως χρειάζεται μια αναθεώρηση. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας δημιουργεί δυσάρεστα η ενοχικά συναισθήματα. Το σημαντικό είναι να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να δεις πως μπορείς να σε κάνεις ευτυχισμένο. Ένα ακόμα σημαντικό μήνυμα της ψυχοθεραπείας  είναι το ότι σε μία κατάσταση, πρωταρχικής σημασίας είναι η δική σου συμπεριφορά. Τα άλλα πρόσωπα είναι μεταβλητά όμως εσύ είσαι πάντα εκεί και οφείλεις να επενδύσεις σε αυτό.Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο ίδιο αβάσταχτο αδιέξοδο για πολλοστή φορά θυμήσου πως ίσως έχεις περισσότερες επιλογές από όσες νόμιζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;