Μείνε μακριά από τοξικούς ανθρώπους

Ανθρώπινες σχέσεις βαμμένες στα χρώματα της τοξικότητας. Τις έχουμε δει σε ταινίες, σε σειρές, έχουμε διαβάσει γι’ αυτές σε βιβλία και πολλοί από εμάς τις έχουμε συναντήσει και στη δική μας ζωή. Η τέχνη, ούτως ή άλλως, αρκετές φορές μιμείται τη ζωή. Ένα τοξικό άτομο με τη συμπεριφορά του μπορεί να φέρει άφθονη αρνητικότητα και αναστάτωση στη ζωή σου. Και για ποιον λόγο; Επειδή κάθε τοξικός άνθρωπος αντιμετωπίζει τις δικές του ανασφάλειες και τραύματα από το παρελθόν. Μελέτες έχουν αποδείξει πως η διαρκή επαφή με έναν τέτοιο άνθρωπο έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο, στη διάθεση αλλά και στη ψυχολογία ενός ατόμου. Οι τοξικοί άνθρωποι, συνεπώς, έχουν την πλήρη ικανότητα να παίξουν με το μυαλό, αλλά και τα συναισθήματα σου.

Οι άνθρωποι της ζωής μας

Η αλήθεια είναι πως όλοι μας, σε μεγάλο βαθμό, έχουμε γνωρίσει ή έχουμε ακόμη στη ζωή μας ένα τέτοιο άτομο. Κρυμμένο στην παιδική μας ηλικία, στο σχολείο, στις παρέες, στην οικογένεια, στο πανεπιστήμιο ακόμη και στο χώρο εργασίας μας. Παρόλο που άτομα σαν κι αυτά πιθανών μας έχουν δυσαρεστήσει πολύ, μας έχουν κάνει να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας και μας έχουν κάνει να παρερμηνεύουμε πολλές καταστάσεις αντί να τα σπρώχνουμε μακριά μας, τα φέρνουμε με τον καιρό όλο και πιο κοντά μας.

Γιατί δεν μπορείς να τους αφήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα όπου ένα πρόσωπο αναλώνεται και αφήνει τον εαυτό του να συμβιβάζεται στην καθημερινότητα μιας τοξικής σχέσης, οποιουδήποτε είδους. Είναι δύσκολο να φύγει ένας τοξικός άνθρωπος από την καθημερινότητα κάποιου, ειδικά αν αποτελεί ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής του, αν τον αγαπάει ή αν έχει εθιστεί ως ένα βαθμό με την ιδέα πως το πρόσωπο αυτό εν τέλει του κάνει καλό. Αν δεν εξελίσσεται όμως μέσα από μια ανθρώπινη σχέση, τότε σίγουρα αυτή δεν είναι για σένα.

Υπάρχουν και οι φορές, από την άλλη, όπου αρκετοί δυσκολεύονται να καταλάβουν αν βρίσκονται όντως μέσα σε μια τοξική σχέση, επειδή αυτό είναι το μόνο που γνωρίζουν. Έχοντας αμέτρητα παραδείγματα του περιβάλλοντος τους από το παρελθόν και πιο συγκεκριμένα από εσφαλμένες καταστάσεις στην οικογένεια, δυστυχώς δεν τους έχει δοθεί η δυνατότητα ώστε να μάθουν να καλλιεργούν μια υγιή και φυσιολογική σχέση. Δικαιολογούν καθ’ αυτόν τον τρόπο τις άσχημες συμπεριφορές με το «όλοι έχουν τα ψεγάδια τους και τις ανασφάλειες τους, όλοι έχουν τις δύσκολες μέρες τους» και προχωρούν. Όμως, το μαύρο του καθένα δεν θα έπρεπε ποτέ να λερώνει τις ζωές των άλλων.

Τα είδη των τοξικών ανθρώπων

Όπως κάθε ένας από εμάς κουβαλά μια διαφορετικότητα και είναι ξεχωριστός με το δικό του τρόπο, έτσι και κάθε τοξικός άνθρωπος εισβάλλει στη ζωή μας με εξίσου διαφορετικά πρόσωπα.

Ο κυκλοθυμικός. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν κανένα απολύτως έλεγχο των συναισθημάτων τους, δε σημαίνει ωστόσο αυτό πως πρέπει να ξεσπούν σε εσένα με οποιοδήποτε τρόπο. Το θύμα. Αυτός ο οποίος ποτέ δεν φταίει, πάντοτε οι άλλοι κάνουν λάθη και εκείνος είναι ο μόνος πληγωμένος. Πως γίνεται πάντοτε οι άλλοι να κάνουν λάθος; Ο νάρκισσος. Έχουμε γνωρίσει πολλούς απ’ αυτούς. Οι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν πως όλα γυρίζουν γύρω από εκείνους, πως είναι το επίκεντρο του κόσμου και όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω τους έχουν ακόμη περισσότερες «επιβλαβείς» ανασφάλειες απ’ όσες θα πίστευε κανείς. Ο ζηλιάρης. Όπως λένε και οι μεγαλύτεροι η ζήλια είναι ασθένεια κι αν δε θεραπευτείς από αυτή σίγουρα αργά ή γρήγορα θα σε «πνίξει».

Ο χειριστικός. Ποτέ να μην αφήνεις τον έλεγχο του εαυτού σου, ποτέ, εσύ έχεις το τιμόνι της ζωής σου, να το θυμάσαι αυτό κι όταν θα προσπαθήσουν να στο αρπάξουν. Να προχωράς με τις δικές σου αποφάσεις και επιλογές, μην αφήνεις τους άλλους να σε παροτρύνουν για το οτιδήποτε. Πάντοτε να κάνεις αυτό για το οποίο είσαι εκατό τις εκατό σίγουρος. Τα πιστεύω των άλλων δεν είναι δικά σου, εσύ να ακολουθείς εσένα. Ο κακός. Δεν υπάρχει κακό σχόλιο το οποίο είπε κάποιος για καλό. Ισχύει πάντοτε αυτό που λένε, αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις απλώς κλείσε το στόμα σου, τα πικρόχολα σχόλια δεν έρχονται από ανθρώπους που μας αγαπούν αλλά από «εχθρούς» με τη μάσκα των «φίλων» που μας “αγαπούν” και θέλουν “το καλό μας”. Ο επικριτικός. Πάντα θα έχει κάτι να πει, θα κατακρίνει τις επιλογές και τις αποφάσεις σου κάνοντας σε να νιώθεις άσχημα. Αυτό και μόνο επειδή εκείνος δεν έχει την ψυχική ικανότητα να πράξει και να τα βγάλει εις πέρας όπως εσύ. Ο αλαζόνας. Οι αλαζονικοί άνθρωποι εκτοξεύουν το «εγώ» τους πάνω από κάθε δική τους πράξη αλλά και των γύρω τους. Ο εγωισμός σε φυσιολογικά πλαίσια είναι υγιής για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά όχι σε «αρρωστημένο» βαθμό.

Τι πάει να πει τελικά τοξικός άνθρωπος;

Τοξικός είναι κάθε άνθρωπος ο οποίος δεν μπορεί να σε αφήσει από τη ζωή του, αλλά δεν μπορεί και παράλληλα να σου συμπεριφέρεται σωστά, με το σεβασμό που σου αρμόζει. Μην περιμένεις συγγνώμη, δεν θα έρθει. Και μην αμφισβητήσεις τον εαυτό σου ούτε στιγμή. Ο ψυχικός πόλεμος είναι κι αυτός κακοποίηση και προέρχεται από τέτοιους ανθρώπους. Είναι εντάξει να προχωρήσεις παρακάτω, γιατί σου αξίζει όπως σε όλους μας, μια υγιής ανθρώπινη σχέση. Φτάνουν οι δικαιολογίες και τα «αλλά», είναι δύσκολο αλλά η ζωή σου θα είναι πιο εύκολη από εδώ και μπρος. Βάλε ένα κλείσιμο και προχώρα. Άφησε τον. Συνέχισε. Πάρε μια βαθιά ανάσα και βγάλε την αρνητικότητα από τη ζωή σου. Μάθε να προστατεύεις τον εαυτό σου όταν είσαι μόνος αλλά κι όταν είσαι γύρω από τις λέξεις άλλων ανθρώπων.

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να ψάχνεις για να δεις το καλό μες τους ανθρώπους, αλλά να αρχίσεις να βλέπεις τι πραγματικά οι ίδιοι σου δείχνουν…


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αννα Λαζου

Σύμφωνα με όσα σημαίνει η φάση της Σελήνης την ημέρα που γεννήθηκα, από πολύ μικρή έχω την ισχυρή επιθυμία να βοηθάω τους άλλους αλλά και την ελπίδα ότι θα συμβάλλω στο να γίνει ο κόσμος αυτός καλύτερος με τον οποιονδήποτε τρόπο. Έτσι εξηγείται που αγαπώ τόσο το φεγγάρι, διαβάζω βιβλία συνέχεια, γράφω διάφορες ιστορίες και κείμενα ζωής. Πιθανώς και γι’ αυτό να οδηγήθηκα εδώ, για να γράψω το κάτι παραπάνω αυτήν τη φορά και ποιος ξέρει πού θα με βγάλει μετά η ζωή…

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;