Μαθήματα που διδάσκει η μοναξιά

μοναξιά
Πηγή εικόνας: Instagram

Μαθήματα που διδάσκει η μοναξιά.

Η μοναξιά διαφέρει από την μοναχικότητα. Τη μοναξιά δεν την διαλέγεις απλώς τη δέχεσαι όταν έρχεται και την αντιμετωπίζεις, ενώ την μοναχικότητα την αποζητάς και ορισμένες φορές την λαχταράς. Νιώθεις εκείνη την έντονη ανάγκη να περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου, να ανοίξεις έναν ενεργητικό διάλογο μαζί του και να κάνετε έναν καθαρό απολογισμό του τι έχει συμβεί ως τώρα στη ζωή σου ή να του εξομολογηθείς τι επιθυμείς να συμβεί από εδώ και πέρα.Τι έχεις ονειρευτεί και να αρχίζεις να πράττεις. Δύσκολος ο διάλογος με τον εαυτό μας, συνήθως τον αποφεύγουμε και μονάχα όταν όλα δημιουργούν μια μοναχική κατάσταση και συνθήκη, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε να του ανοίξουμε κουβέντα. Σαν να είναι ένα θέμα που ολοένα αποφεύγουμε να συζητήσουμε.

Η μοναξιά είναι δύσκολη, αλλά καμιά φορά μας συναντά σε στιγμές που το έχουμε πραγματική ανάγκη. Ανάγκη να κλείσουμε ό, τι κάνει πολύ θόρυβο εκεί έξω και δεν μας αφήνει να ακούσουμε ακόμα και τις ίδιες μας τις σκέψεις. Η μοναξιά μας αιφνιδιάζει και μας αναγκάζει να δούμε τα πάντα γύρω μας με υπευθυνότητα και λογική, όσο δύσκολο και αν μας φαντάζει αυτό. Τα χρόνια άλλωστε περνάνε πολύ γρήγορα και ο χρόνος που τώρα τυχαία και αναπόφευκτα καλείσαι να περάσεις με τον εαυτό σου σε λίγο καιρό θα φαντάζει ευκαιρία ανεκτίμητη, καθώς οι υποχρεώσεις θα πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο. Το νόημα της μοναξιάς είναι να σε ξαφνιάζει και να σε διδάσκει πως η μοναχικότητα ορισμένες φορές πρέπει να επιδιώκεται και να θεωρείται κάτι σαν ιεροτελεστία που πρέπει να προετοιμάζεις σαν στιγμή κάθαρσης και αναγέννησης.

Διαλογισμός, πλήρης ηρεμία, κανένας ήχος, καθαρές μυρωδιές. Μαζεμένο δωμάτιο, μαζεμένες σκέψεις. Όλα σε τάξη και η στιγμή έρχεται να κάνεις τον απολογισμό σου. Φοβόμαστε οι άνθρωποι τη μοναξιά λες και θα μας κρίνει ακόμα και ο ίδιος μας ο εαυτός. Αλλά ο καημένος την αποζητά την ηρεμία, ολοένα πρέπει να σκέφτεται τους άλλους και μένει τελευταίος μα δεν είναι άραγε ο πιο σημαντικός; Απορώ με εκείνους που δεν τους αρέσει να περνάνε χρόνο μόνοι τους να γράφουν, να σκέφτονται, να δημιουργούν. Μεγάλη η προσφορά της μοναξιάς στη ζωή. Δεν είναι αναγκαίο να την κυνηγάς, αλλά όταν έρχεται να την καλωσορίζεις και να λες τώρα είναι η ώρα να κλείσω τα πάντα γύρω μου, έχω χρόνο για μένα, πρέπει να μιλήσω με μένα.

Σωστή μουσική και ελευθερία να ξεκινήσεις ένα εσωτερικό ταξίδι χωρίς φόβο για το που θα σε βγάλει, τα απροσδόκητα, τα άγνωστα, αυτά τα ταξίδια μας οδηγούν σε ανακαλύψεις μοναδικές. Μην φοβηθείς άλλωστε δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Χαμένος είσαι αν φοβάσαι ακόμη και τον ίδιο σου τον εαυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ίνα Οικονόμη

Μποέμικο και ρομαντικό πνεύμα με αγάπη για τα βιβλία,τα ταξίδια και τις βόλτες στο κέντρο της Αθήνας. Ανεξήγητη αγάπη για την φιλοσοφία. "Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα:πως να ξαναγεννηθείς αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη"-Νίτσε

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;