Μαγκιά είναι να σέβεσαι τον σύντροφό σου

σύντροφο

Η έλλειψη σεβασμού είναι το κλειδί για μια αποτυχημένη σχέση.  Αυτό που πρέπει να υπάρχει στην σχέση μας χωρίς εκπτώσεις και σκαμπανεβάσματα είναι ο αλληλοσεβασμός. Ζητάμε ενθουσιασμό, ζητάμε πάθος, ζητάμε κατανόηση αλλά τελικά μόνο ο σεβασμός μπορεί να τα στηρίξει όλα! Μόλις ξεκινήσουμε μία σχέση ο ενθουσιασμός και το πάθος μοιάζει αρκετό αλλά μόνο για την αρχή. Ο σεβασμός  απέναντι στο σύντροφο είναι αυτός που θα δώσει διάρκεια!

Πόσοι από εμάς μείναμε σε σχέσεις που δεν υπήρχε σεβασμός απέναντι στο πρόσωπο μας στο όνομα της αγάπης για τον άλλον; Ο, τι χειρότερο μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του. Το παιχνίδι της σχέσης είναι από νωρίς χαμένο, όταν ο ένας δε σέβεται τις ανάγκες και την προσωπικότητα του άλλου.

Ο σεβασμός είναι το θεμέλιο για μια επιτυχημένη σχέση και περιλαμβάνει την κατανόηση και την αποδοχή παρά τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των ατόμων. Το κυριότερο όμως είναι ότι μέσα στη σχέση πρέπει να σέβεσαι πρώτα εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου. Γιατί αν δεν σέβεσαι εσένα πως απαιτείς από τον άλλον να σε σεβαστεί… Αυτό σημαίνει ότι σε μια περίοδο κρίσης ο καθένας θα πρέπει να διατηρεί την αξιοπρέπεια του και να μην επιτρέπει καταχρήσεις και κακομεταχειρίσεις στο όνομα της αγάπης.

Ο κόσμος του συντρόφου μας φαίνεται τελείως διαφορετικός από τη δική μας οπτική γωνιά όπως και το αντίστροφο. Ο σύντροφός μας έχει διαφορετικές εμπειρίες, ανάγκες, προτιμήσεις, προτεραιότητες και αξίες από εμάς. Όταν ένα ζευγάρι δεν βάζει τα όρια του και ο ένας μπαίνει στα χωράφια του άλλου τότε η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παν σε μια σχέση είναι και θα είναι η ειλικρίνεια, όσο δύσκολη και αν φαντάζει τι περισσότερες φορές. Ο καθένας αξίζει κάποιον που θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί, που θα βγάλει προς τα έξω την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Κάποιον που θα τον οπλίσει με περίσσεια δύναμη να παλέψει με όλους του δαίμονες του. Όχι να τον κάνει έναν από αυτούς.

Να αρκείσαι μόνο με την αγάπη που είναι αντιληπτή και αποδεκτή και από τους δύο, που ο τρόπος που εκδηλώνεται είναι ο ίδιος με τον τρόπο που εκλαμβάνεται. Να πεις «χρειάζομαι να με αγαπάς με τον τρόπο που έχω μάθει να καταλαβαίνω την αγάπη».

Ο ερωτευμένος και εκείνος που αγαπά πραγματικά βλέπει τον σύντροφο του ως κάτι το ιδανικό. Σημαίνει ότι εκείνος ο άνθρωπος έχει κάτι παραπάνω από κάποιον άλλον που τον έκανε να τον ερωτευτεί. Και αυτό είναι που αγάπησε. Και αυτό είναι που τον ξεχωρίζει. Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να αλλάξει τον σύντροφο του τότε μάλλον δεν τον έχει αγαπήσει πραγματικά.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε για κανέναν. Άλλο συμβιβασμός, άλλο μετάλλαξη. Αυτά τα δυο δεν πρέπει να συγχέονται. Είναι προτιμότερο και σοφότερο να χάσουμε έναν τέτοιο «έρωτα» από τη ζωή μας πάρα τον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν ο άνθρωπος σας επιμένει να μην αναγνωρίζει την αξία σας, τότε μια τέτοια συνθήκη σε μια σχέση μόνο την ευτυχία δεν πρόκειται να φέρει. Γιατί όταν παραδινόμαστε άνευ όρων σε κάποιον που δεν μας σέβεται τότε του δίνουμε κομμάτια του εαυτού μας που ποτέ δεν πρόκειται να πάρουμε πίσω. Και είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτείς την αλήθεια. Αλλά όσο πιο γρήγορα κάποιος το αντιληφθεί τόσο πιο σύντομα θα σώσει τον εαυτό του.

Δεν γίνεται να επιτρέπει κανένας να θυσιάζει μόνιμα την προσωπική του ευτυχία για χάρη της ευτυχίας κάποιου άλλου. Να σέβεσαι τα συναισθήματα του άλλου ακόμα και αν για σένα δεν σημαίνει τίποτα. Για τον άλλον μπορεί να σημαίνει τα πάντα.

Ο σεβασμός απέναντι στο σύντροφο είναι μαγκιά. Σημαίνει πως διαπιστώνεις τις αδυναμίες σου, πως δέχεσαι τα ελαττώματα σου, πως αναγνωρίζεις τα λάθη σου. Πως δεν συγχωρείς τον εαυτό σου για τις πολύ κακίες στιγμές του και πως κάνεις συνεχώς την αυτοκριτική σου. Σεβασμός σημαίνει προσπαθώ να γίνω άνθρωπος. Και είναι το σημαντικότερο που μπορείς να δώσεις σε έναν άνθρωπο. Τίποτα δεν μπορεί να χτιστεί χωρίς αυτή την αξία.
Αν έφυγε η εκτίμηση κι ο σεβασμός από τη σχέση, φύγε κι εσύ…

 

Σύνταξη κειμένου: Έφη Λαίου

Επιμέλεια κειμένου:  Μπράιτ Κλεοπάτρα

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έφη Λάιου

Είμαι 21 χρονών και σπουδάζω Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχω διαλέξει την κλασική κατεύθυνση. Όμως η αγάπη μου είναι να διαβάζω ο,τι σχετικό με την ψυχολογία και τα παιδιά. Αργότερα σκέφτομαι να κάνω μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;