Λέξεις που έχεις ξεχάσει τη σημασία τους

λέξεις

Άλλοι έχουν πλούσιο λεξιλόγιο, άλλοι όχι τόσο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιες λέξεις είναι κοινές για όλους μας. Χρησιμοποιούνται, άλλοτε καθημερινά, άλλοτε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όλοι όμως τις ξέρουμε, όλοι θα τις χρησιμοποιήσουμε κάποια στιγμή.

Είναι, όμως, ταιριαστός ο τρόπος με τον οποίο τις χρησιμοποιούμε; Ή, μήπως, έχουμε ξεχάσει την πραγματική τους σημασία; Για παράδειγμα, πώς νιώθεις όταν λες σε κάποιον «συγγνώμη»; Τι περιμένεις απ’ αυτόν στον οποίο το είπες και τι απ’ τον εαυτό σου γι’ αυτό που είπες; Και, εν τέλει, γιατί το είπες; Πολλά ερωτήματα στα οποία πολλοί απαντάνε διαφορετικά. Κάποιοι δυσκολεύονται να πουν συγγνώμη σε κάποιον άλλο, κάποιοι το λένε με το παραμικρό που θα συμβεί. Για κάποιους είναι πολύ σημαντική λέξη και, ίσως, να δυσκολεύονται να την εκφράσουν, άλλοι νιώθουν ότι χρειάζεται να λέγεται πιο συχνά.

Όσο για τη λέξη «ευχαριστώ», τι έχεις να πεις; Νιώθεις ότι είναι υπερεκτιμημένη και λέγεται συνεχώς ή μήπως ότι δεν ακούγεται όσο συχνά θα χρειαζόταν να ακούγεται; Όταν κάνεις μία καλή πράξη, ίσως αντί για αντάλλαγμα, περιμένεις να ακούσεις τη λέξη ευχαριστώ. Γιατί είναι πολύ όμορφο να γνωρίζεις ότι σε κάποιον έκανες κάτι καλό και το εκτίμησε. Είναι ωραίο να στο δείχνουν και να το δείχνεις, όταν χρειάζεται. Είναι ωραίο να βλέπεις ότι η πράξη σου έχει θετικό αντίκτυπο σε κάποιον, έστω κι αν είναι ένα και μόνο άτομο. Είναι ωραίο να λες σε κάποιον ότι εκτίμησες αυτό που έκανε. Γιατί είναι ωραίο οι λέξεις να χρησιμοποιούνται ακριβώς γι’ αυτό που έχουν δημιουργηθεί.

Θυμάσαι να έχεις πει πρόσφατα σε κάποιον τη φράση «σε εκτιμώ»; Σίγουρα θα έχεις κάποιον/α στη ζωή σου που εκτιμάς, που νοιάζεσαι ή αγαπάς. Σίγουρα, όμως, θα έχεις ξεχάσει να τους το αναφέρεις όταν υπήρχε ανάγκη ή ακόμα και να τους το πεις έστω μία φορά. Γνωρίζεις, όμως, πόσο σημαντικό είναι για κάποιον να ξέρει ότι τον εκτιμάς; Πόσο αναγκαίο είναι για κάποιον να του πεις ότι τον αγαπάς και ότι τον νοιάζεσαι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν κι οι κακές λέξεις, που δεν έχουμε ζυγίσει ποτέ τη βαρύτητα που έχουν και δεν έχουμε σκεφτεί τον αντίκτυπό τους. Κι αυτές έχουν σημασία και μάλιστα μεγάλη. Προσπάθησε να μην μπερδεύεις την έννοια των λέξεων και να κατανοείς την πραγματική σημασία τους πριν τις πεις. Αν νιώθεις ότι ήρθε η ώρα να τις πεις κι ότι ταιριάζουν όντως στην περίσταση, τότε να το κάνεις! Χωρίς υπερβολές και χωρίς παραλείψεις. Αν πάλι νιώθεις ότι η έννοια που έχεις δώσει εσύ στην κάθε λέξη μπορεί και να μην της ταιριάζει απόλυτα, τότε ίσως χρειαστεί να το ψάξεις λίγο παραπάνω. Κάποιες λέξεις μπορεί να μη χρησιμοποιούνται όπως θα έπρεπε κι άλλες να μη λέγονται όσο συχνά θα έπρεπε. Η αιτία και των δύο, όμως, είναι η ίδια, έχουμε ξεχάσει τη σημασία τους ή δεν την κατανοήσαμε ποτέ σωστά.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Κρικέλλη

Μου αρέσει να γράφω για διάφορα θέματα και πιστεύω ότι αν έστω και ένα άτομο παρακινηθεί ή καλυτερεύσει με οποιονδήποτε τρόπο από αυτά που γράφω, τότε έχω πετύχει έναν από τους στόχους μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;