Λανθασμένες σκέψεις : Αλλαγή τρόπου σκέψης

Σκέψεις του μυαλού
πηγή εικόνας : pixbay

ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΕ ΟΣΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ

Πολλές φόρες το μυαλό του ανθρώπου φυλακίζεται από λανθασμένες σκέψεις του μυαλού του. Ο μοναδικός τρόπος για να απελευθερωθεί από αυτές είναι να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του. Όταν απαιτείται αυτή η αλλαγή δεν αλλάζει ο χαρακτήρας του ανθρώπου, άλλα το μυαλό του. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου δεν αλλάζει, διότι έχει μεγαλώσει με αυτά τα στοιχεία, μόνο βελτιώνονται και ρυθμίζονται. Η σκέψη όμως αλλάζει αν υπάρχει η επιθυμία.

Ο εγκέφαλος είναι σαν ένας υπολογιστής που επεξεργάζεται συνεχώς πολλές πληροφορίες. Όταν στο μυαλό υπάρχουν πολλές πληροφορίες, τότε προκύπτουν οι λανθασμένες σκέψεις. Οι λανθασμένες σκέψεις είναι μια λάθος ερμηνεία.

Ας εξηγήσουμε πρώτα τι είναι λανθασμένες σκέψεις:

Η πιο συνηθισμένη λανθασμένη σκέψη είναι όταν παρερμηνεύουμε μια κατάσταση. Δηλαδή η λάθος κωδικοποίηση ενός μηνύματος. Σκεφτείτε πόσες φόρες έχουμε παρεξηγήσει άλλους ανθρώπους γι΄’ αυτό που μας έχουν πει. Ενώ στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να μας κάνουν να νιώσουμε άσχημα.

Η λανθασμένη ερμηνεία συνδυάζεται με το βίωμα της υποτίμηση, αδιαφορίας, θυμού ακόμα και λύπης. Είναι σημαντικό όταν συζητάμε να μάθουμε να ακούμε και να καταλαβαίνουμε τον άλλο άνθρωπο. Αντιθέτως εμείς δικάζουμε έναν άνθρωπο στα πρώτα λεπτά. Αυτό φταίει γιατί οι άνθρωποι έχουμε την τάση να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα αδιαφορώντας για το αν αυτά είναι σωστά η όχι.

Δυστυχώς γι’ αυτό δεν φταίει ο άνθρωπος,  άλλα το ζωτικό κομμάτι που έχουμε στον εγκέφαλο μας. Δημάδη η πρώτη επεξεργασία των μηνυμάτων που δεχόμαστε περνάει από το ζωτικό μέρος του εγκεφάλου μας και γίνεται μια γρήγορη επεξεργασία του μηνύματος που δεχόμαστε. Το ζωτικό μέρος επεξεργάζεται ανά δευτερόλεπτα, ενώ για να πάει στον κύριο εγκέφαλο που που αποτελείται από δύο ημισφαίρια που ενώνονται με το μεσολόβιο και αποτελεί το κέντρο των περισσότερων συνειδητών και νοητικών λειτουργιών χρειάζεται περισσότερα λεπτά. Το πολύπλοκο αυτό όργανο ελέγχει τις λειτουργίες της σκέψης, της μνήμης, της συγκίνησης (συναισθήματα) και της ομιλίας.  Γι’ αυτό και τις περισσότερες φόρες επειδή σκεφτόμαστε με το ζωτικό “κομμάτι επιβίωσης” γίνεται και η λάθος ερμηνεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλος ένας λόγος λανθασμένης σκέψεις είναι οι εμπειρίες  που έχουμε από την ζωή. Ο άνθρωπος έχει την τάση να κάνει προβολή. Προβολή σημαίνει να ταυτίζει έναν άνθρωπο με έναν άνθρωπο από το παρελθόν. Δηλαδή  να προβάλουμε χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που δεν γνωρίζουμε με βάση του παλιού ανθρώπου που ξέραμε στο παρελθόν. Μόνο και μόνο επειδή βρίσκουμε κοινά στοιχεία σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό έχει συνέπεια να κατακρίνουμε τον άνθρωπο επειδή μας θυμίζει μια παλιά κατάσταση που ζήσαμε. Ήδη θα είμαστε αρνητικοί και καθόλου δεκτικοί σε αυτή την κατάσταση.

Ο άνθρωπος έχει την τάση προς την αρνητικότητα. Άρα συμπεραίνουμε ότι μια λανθασμένη σκέψη είναι εύκολο να συμβαίνει διαρκώς στο μυαλό μας. Εφόσον βλέπουμε αρνητικά τα γεγονότα είναι και λογικό να σκεφτόμαστε και αρνητικά.

Οι λανθασμένες σκέψεις μας προκαλούν μια φυλάκιση στο μυαλό μας. Δεν ανοιγόμαστε, δεν καταλαβαίνουμε και δεν θα μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική επικοινωνία.

λανθασμένες σκέψεις
πηγή εικόνας : pixbay

Για να αποφυλακιστούμε από τις λανθασμένες σκέψεις θα πρέπει :

 • Ο ανθρώπινος νους θα πρέπει να ελευθερωθεί από τις λανθασμένες κακές σκέψεις. Μην συγκεντρώνεσαι στα αρνητικές καταστάσεις, άλλα δώσε σημασία στα θετικά.
 • Όταν ακούσεις κάτι που δεν σου αρέσει . Σκέψου πρώτα τι εννοούσε , μήπως εμείς το παρεξήγησες;
 • Πριν πάρεις μια απόφαση, κάνε μια συζήτηση με τον εαυτό σου.
 • Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι κακοί. Επειδή μπορεί να έχεις κακές εμπειρίες στην ζωή σου δεν σημαίνει πως έτσι θα κυλήσει η μετέπειτα ζωή σου. Δες θετικά όλες τις καταστάσεις και μην επικεντρώνεσαι στα αρνητικά. Να προσπαθείς κάθε φόρα που βιώνεις κάτι άσχημο να βλέπεις την θετική μεριά. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που σε πλήγωσε , σκέψου ότι απλά δεν σου άξιζε. Μην μπεις στην διαδικασία να υπεραναλύεις μια κατάσταση αυτό φέρνει τα λάθος συμπεράσματα, ειδικότερα όταν τα συζητάς με πολλούς ανθρώπους, καθώς θα καταλήξεις μπερδεμένος/η από όλα αυτά που θα ακούσεις.
 • Η ζωή σου και το μυαλό σου θα απελευθερωθεί όταν ΕΣΥ δεις αλλιώς την ζωή σου.
 • Να έχεις στο μυαλό σου πάντα ότι όλοι οι άνθρωποι διαφέρουμε μεταξύ μας και κανένας δεν είναι ίδιος.
 • Μην αφήνεις τα συναισθήματα σου να σε παρασύρουν στις παρορμήσεις.
 • Προσπάθησε να ελέγχεις τις σκέψεις σου κάνοντας συζητήσεις με τον εαυτό σου.
 • Όταν  βιώνεις έντονα συναισθήματα πήγαινε μια βόλτα κάπου που σε ηρεμεί για να πάρεις μια απόφαση, μην παίρνεις γρήγορες αποφάσεις.  Οι περισσότερες αποφάσεις που έχουμε κάνει είναι επιπόλαιες διότι μετά τις μετανιώνουμε.
 • Κατέγραφε την ήμερα σου τις σκέψεις που κάνεις. Και δες κατά πόσο αυτές ήταν βοηθητικές για την ψυχική σου υγεία και ποιες όχι.
 • Όταν δεν καταλαβαίνεις κάτι σε μια συζήτηση , ξαναρώτα το. Μην ντρέπεσαι. Καλύτερα να ρωτάς, αντί να καταλαβαίνεις λάθος.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;