Κι αν έβαζες προτεραιότητες;

Όλα άνω κάτω, μέσα σε μία στιγμή ή απλά συνέχεια. Μπερδέματα, συγχύσεις, προβλήματα και άλυτες καταστάσεις. Δεν ξέρεις τι να κάνεις και νομίζεις ότι ακολουθούν ακόμα περισσότερα. Μήπως αν έβαζες προτεραιότητες, άλλαζες και το πλάνο της ζωής σου και όλα αυτά τα παράξενα εξαφανιζόταν;

Ναι αλλά, που ακριβώς κολλάνε οι προτεραιότητες σε όλα αυτά που συμβαίνουν; Η κατάλληλη απάντηση εδώ είναι «παντού». Το να βάζεις προτεραιότητες στη ζωή σου δεν είναι απλά θέμα τάξης και οργάνωσης, αλλά προγραμματισμού και βελτίωσης.

Για αρχή, χρειάζεται να κάνεις μια γερή ανασκόπηση. Αν σου είναι και εύκολο μπορείς να σημειώνεις σε ένα χαρτί όλα εκείνα που σου έχουν συμβεί, είτε σου άρεσαν είτε όχι. Βλέποντας τα όλα μαζί θα είσαι σε θέση να διακρίνεις ποια προκάλεσες εσύ και ποια έγιναν χωρίς τη θέληση σου. Επίσης, θα καταλάβεις ποια από αυτά σε έκαναν να νιώσεις πραγματική χαρά και ποια τελικά σε στεναχώρησαν. Ποια θέλεις να επαναληφθούν;

Ας πούμε ότι επιθυμείς να είσαι χαρούμενος, άρα θα κοιτάξεις λίγο καλύτερα όλα εκείνα που σε οδήγησαν σε αυτό το συναίσθημα. Με τι έχουν να κάνουν; Με ανθρώπους γύρω σου, με πράγματα, με τη δουλειά σου; Μήπως ήταν εκείνο το ταξίδι που σε χαροποίησε τόσο πολύ ή εκείνο το γλυκό; Μήπως ήταν τότε που είχες πάρει τα αποτελέσματα των εξετάσεων σου ή τότε που χόρευες σχεδόν δύο ώρες συνεχόμενα; Μην κοιτάς τριγύρω, μη ρωτήσεις κανένα, σκέψου!

Το δεύτερο κομμάτι είναι να δεις αν πέρα από τη χαρά που σου προσδίδουν, έχουν και κάποια άλλη χρησιμότητα στη ζωή σου. Καλώς ή κακώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που, ενώ στιγμιαία μπορεί να μας δώσουν υπερβολική χαρά, εν τέλει μας κάνουν πολύ μεγαλύτερο κακό. Οπότε το ιδανικό είναι να μας φέρνει χαρά και να είναι και χρήσιμο για εμάς ή τουλάχιστον όχι επιβλαβές. Για τον καθένα είναι διαφορετικό οπότε και αφήνεται στην κρίση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρειάζεται να κατανοήσεις ότι, ίσως, όλα αυτά που έμοιαζαν να είναι σημαντικά και χρήσιμα, τελικά να είναι απλά πράγματα που επείγουν να γίνουν εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι απαραίτητα πάντα και, μερικές φορές μπορεί να σε ξεγελάσουν. Ό,τι είναι σημαντικό για κάποιον άλλον δε σημαίνει πως είναι αναγκαστικά και για σένα και το αντίστροφο. Πολλές φορές, στην προσπάθεια μας να αποδίδουμε τέλεια σε ό,τι κάνουμε, κρυφοκοιτάζουμε τις καθημερινότητες εκείνων που θαυμάζουμε- εκείνων που απορούμε πως τα χωράνε όλα μέσα σε ένα 24ώρο ή πως γίνεται η ζωή τους να εξελίσσεται τόσο ωραία.  Και αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που καταβάθος ξέρεις ότι κάνεις! Διότι ο κάθε τέλειος άλλος δε διαφέρει τόσο πολύ από εσένα, ούτε κλέβει χρόνο ή τύχη για να φτιάχνει τη ζωή του. Αυτός ο τέλειος άλλος έχει αποδεχτεί ποια είναι αυτά που θέλει και ποια όχι, και προσπαθεί να τα εντάξει μέσα στη ζωή του. Ξέρεις γιατί σου φαίνεται τέλειος; Γιατί με όλο αυτό που έχει δημιουργήσει, δεν αποκλίνει από τους στόχους του και ακριβώς το λόγο, ακόμα και με λίγα ίσως, είναι ευτυχισμένος.

Ίσως και ο απώτερος σκοπός όλων αυτών να είναι απλά αυτό, να καταφέρεις να έχεις ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Κρικέλλη

Μου αρέσει να γράφω για διάφορα θέματα και πιστεύω ότι αν έστω και ένα άτομο παρακινηθεί ή καλυτερεύσει με οποιονδήποτε τρόπο από αυτά που γράφω, τότε έχω πετύχει έναν από τους στόχους μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;