

Όλοι ψάχνουν την ευτυχία. Έτσι, άλλωστε, νιώθεις ότι η ζωή σου είναι γεμάτη, ότι έχει νόημα, ότι υπάρχει κάποιος λόγος για να ξυπνάς κάθε πρωί. Τόσα βιβλία, άρθρα, ταινίες και σειρές υπάρχουν εκεί έξω, που σου δείχνουν τον τρόπο για να γίνεις κι εσύ ευτυχισμένος! Μπαίνεις, λοιπόν κι εσύ στη διαδικασία να κυνηγήσεις αυτό το όνειρο που συχνά μοιάζει άπιαστο. Η πίεση αυξάνεται. Πρέπει να γίνεις ευτυχισμένος. Γιατί δεν είσαι ευτυχισμένος; Γιατί δε γελάς; Δεν είσαι καλά; Πότε θα γίνεις κι εσύ ευτυχισμένος επιτέλους;
Ζεις σε μια κοινωνία που έχει εμμονή με την ευτυχία. Πόσο περίεργο, όμως, ενώ γύρω σου υπάρχει τόση θλίψη. Όλα γίνονται με απώτερο σκοπό να γίνεις ευτυχισμένος. Να σπουδάσεις για να βρεις μια καλή δουλειά, να βγάζεις πολλά χρήματα για να μπορείς να αγοράσεις ό, τι θες, να ερωτευτείς για να νιώσεις επιτέλους ολοκληρωμένος. Και κάπως έτσι, η ευτυχία γίνεται ο στόχος, ο αυτοσκοπός και η κοινωνία περιμένει να σε δει ευτυχισμένο. Όμως, η ευτυχία δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση. Είναι μικρές στιγμές που έρχονται και φεύγουν, όπως και κάθε άλλο πράγμα στη ζωή.
Εσύ, όμως, παλεύεις να την κάνεις κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Κι όταν ξυπνάς και δεν είσαι καλά, τι γίνεται; «Κάτι πάει στραβά» λες στον εαυτό σου. Σπας το κεφάλι σου να βρεις τι και πού έκανες λάθος, γιατί βρίσκεσαι εδώ χωρίς να νιώθεις ευτυχισμένος κι αν πρόκειται να ξανανιώσεις ποτέ στο μέλλον. Όσα βιβλία και άρθρα κι αν διαβάσεις, όσες ταινίες και να δεις, όσα τεστ κι αν κάνεις, οι απαντήσεις που θα πάρεις είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Δεν υπάρχει μια συνταγή για να νιώσεις ξανά ευτυχισμένος. Άλλωστε, η ευτυχία είναι μια υπόθεση προσωπική και για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό. Και κάποιες φορές, είναι ok να μη νιώθεις ok.
Μπορεί να σε απέλυσαν ή να μη σ’ αρέσει η δουλειά σου. Μπορεί η σχέση σου να μην προχωράει ή να έφαγες μια απόρριψη. Μπορεί να μάλωσες με τους γονείς σου ή να έχεις απομακρυνθεί από τους φίλους σου. Μπορεί να σε βασανίζει η αβεβαιότητα ή να έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Όπως η ευτυχία είναι στιγμές, έτσι είναι κι όλα αυτά που νιώθεις τώρα. Και είναι ok να μη θέλεις να γελάσεις, να μη θες να βγεις για ποτό, να διαβάσεις για τη σχολή ή να πας στη δουλειά. Είναι ok να κοιμηθείς αργά και να ξυπνήσεις αργά και να φας μόνο παγωτό όλη την ημέρα φορώντας πυτζάμες και βλέποντας τηλεόραση. Κάποιες φορές είναι ok να αφεθείς, να νιώσεις πραγματικά αυτές τις στιγμές, να καθαρίσεις το μυαλό σου, να μείνεις για λίγο στη μοναξιά σου και να κακομάθεις τον εαυτό σου.
Γιατί οι στιγμές κάνουν κύκλο. Θα περάσουν οι άσχημες στιγμές και θα έρθουν ξανά οι όμορφες. Θα νιώσεις θλίψη και μετά θα νιώσεις και πάλι χαρά. Ανάμεσα σε αυτές τις στιγμές, δώσε χρόνο στον εαυτό σου, κάνε ένα διάλειμμα και μην προσποιείσαι ότι όλα είναι ok μέχρι όντως να γίνουν. Θα χρειαστείς τη δύναμή σου για να σηκωθείς ξανά.