Κανένας δεν είναι τέλειος: Αγαπάμε και δεχόμαστε τα αρνητικά του άλλου

Αρνητική πλευρά ανθρώπου
Πηγή εικόνας: pixabay
“Κανένας δεν είναι τέλειος , αγαπάμε και δεχόμαστε τα αρνητικά του άλλου”. Μια πρόταση τόσο απλή αλλά με βαθύτατο νόημα.  Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια σκοτεινή πλευρά που κρύβει το υποσυνείδητο μας. Αυτή η πλευρά αρκετές φορές είναι άγνωστη ακόμα και για εμάς τους ίδιους. Λίγη είναι οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από αυτογνωσία ώστε να μπορούν να δεχθούν και τα αρνητικά τους. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε για την αρνητική-κακή πλευρά που έχει ο άνθρωπος, αλλά και πως θα μάθουμε να την αποδεχόμαστε.

Θεωρία τις προσωπικότητας Freud : 

  • Αποτελεί ένα σταθερό σχήμα συμπεριφοράς και χαρακτηριστικών που ξεχωρίζουν το κάθε άτομο.
  • Αναπαριστά εκείνα χαρακτηριστικά του ατόμου, τα οποία το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα- που λειτουργούν ως σταθερά πρότυπα του συναισθήματος, της σκέψης και της συμπεριφοράς (Αυτά τα 3 συνδέονται μεταξύ τους).

Από που προέρχεται η αρνητική μας πλευρά;

Κατά την γέννηση και το μεγάλωμα ενός εμβρύου και έπειτα ενός ενήλικα, αποκτάμε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τις προσωπικότητας μας. Αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά που αποκτούμε λειτουργούν ως οδηγός στην ζωή μας.

Τα αρνητικά βιώματα ή οι στενάχωρες εμπειρίες που έχουμε κατά την πορεία της ζωής μας δημιουργούν και την αρνητική πλευρά μας. Δηλαδή μια λάθος επικοινωνία, μια λάθος στάση ενός συγγενικού προσώπου ή ενός ατόμου που βρίσκεται στο κοινωνικό μας περίγυρο, μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργική συμπεριφορά. Η δυσλειτουργική συμπεριφορά είναι μηχανισμός άμυνας που έχουμε ή και ακόμα φοβίες ή αντιδράσεις ” ξεσπάσματα” του παρελθόντος.

Η αρνητική- κακή πλευρά του ανθρώπου πολλές φορές είναι άγνωστη ή και κρυφή για το  ίδιο το άτομο. Ο άνθρωπος για ανακαλύψει και να γνωρίσει  αυτή την πλευρά του θέλει μεγάλη προσπάθεια. Κάποιοι το καταφέρνουν και μόνοι τους, άλλοι το καταφέρνουν με βοήθεια ενός ειδικού. Όσο βαθιά και αν ψάξεις στο ψυχισμό σου, τόσα θα ανακαλύψεις για τον  εαυτό σου.

Αρνητικά πλευρά ανθρώπου
Πηγή εικόνας: pixabay

Ας αναφέρουμε κάποιες αρνητικές πλευρές.

Κόμπλεξ:  Το κόμπλεξ σίγουρα είναι ένα κακό χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου. Το κόμπλεξ κρύβει κακία και ζήλια προς τα άλλα άτομα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανασφάλειες εμφανίζουν και κόμπλεξ. Ο άνθρωπος που πάσχει από το σύνδρομο του “κομπλεξικού” πάντα κοιτάει τα αρνητικά των άλλων ανθρώπων και κρεμιέται πάνω σε αυτά αγνοώντας όλα τα άλλα

Ζήλια:  Στο κομμάτι αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν δυο είδη ζήλιας. Η υγιής ζήλια άλλα και η κακή. Η υγιής ζήλια είναι όταν βλέπεις και ζηλεύεις άλλα όχι με  κακή πρόθεση άλλα με την καλή. Για παράδειγμα όταν βλέπεις ένα ερωτευμένο ζευγάρι , χαίρεσαι που το βλέπεις, άλλα ζηλεύεις που δεν έχεις βρει και εσύ έναν σύντροφο που θα σε κάνει να νιώσεις έτσι. Η κακή ζήλια είναι αυτή που κακολογείς εναντίον των άλλων η λεγόμενη “κακογλωσσία” . Για παράδειγμα “Μα αυτός ο άνθρωπος εμφανισιακά είναι τόσο άσχημος/η πως γίνεται να βρήκε σχέση ενώ εγώ που είμαι ομορφότερη/ος δεν βρήκα”. Ταυτόχρονα ζηλεύεις και υποτιμάς το άλλο άτομο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιζέρια:  Η μιζέρια και η γκρίνια φέρνει απαισιοδοξία και αρνητικότατα. Ο άνθρωπος που γκρινιάζει για όλα , ο άνθρωπος που δεν ευχαριστιέται τίποτα είναι και ο μίζερος. Βλέπει πάντα τα αρνητικά και ποτέ τα θετικά.  Αυτός ο άνθρωπος πάντα γίνεται κουραστικός και αχάριστος.

Νευρικότητα:   Είναι δύσκολο να διαχειριστείς την νευρικότητα διότι πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή  και αποδεχτή. Η νευρικότητα είναι εχθρός τις επικοινωνίας. Όταν υπάρχουν νεύρα και εντάσεις, η επικοινωνία γίνεται αναποτελεσματική. Πιστεύω ότι τα νεύρα έχουν να κάνουν με τα όρια και τον έλεγχο των συναισθημάτων μας.  Ακόμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως και συναισθηματική αστάθεια ή ως ένδειξη ανασφάλειας.

 

Εν κατακλείδι, κάθε ένας άνθρωπος έχει  διαφορετική γνώμη και αντίληψη ως προς το τι θεωρεί αρνητικά χαρακτηριστικά. Όπως αναφέρθηκα πριν με βάση τα βιώματα που έχει ο καθένας, επικεντρώνεται σε αυτά που εκείνος θεωρεί αρνητικά για την ζωή του. Ο καθένας άνθρωπος μπορεί να θεωρήσει άλλα χαρακτηριστικά ανθρώπων ως αρνητικά και όχι αυτά που ανάφερα.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει “αρνητικός άνθρωπος”, αλλά υπάρχει η κακή του πλευρά. Συγκεκριμένα αυτός ο άνθρωπος προτιμάει για έναν δικό του λόγο να δείχνει αυτή την συμπεριφορά. Ο κάθε  άνθρωπος εμφανίζει σε εμάς και μια  πλευρά του εαυτού σου.

Είναι σημαντικό ο άνθρωπος να μάθει να αποδέχεται την αρνητική πλευρά  που υπάρχει.  Να μάθουμε να μην πυρπολούμε τους άλλους για τα αρνητικά τους, άλλα να προσπαθούμε να ενεργοποιούμε την καλή τους πλευρά. Η αρνητική τους πλευρά είναι ένα κομμάτι που πρέπει να ασχοληθεί μόνος του ο κάθε άνθρωπος και όχι εμείς. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι μόνο να του μιλήσουμε για κάποια χαρακτηριστικά που μας “ενοχλούν” ή μας κάνουν να νιώθουμε άβολα μαζί του.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;