Η κρίση των mid-twenties (και κάτι)

16 Σεπτεμβρίου 2016

Η υπαρξιακή κρίση έχει πάψει εδώ και καιρό να αποτελεί «προνόμιο» των ηλικιών άνω των 35. Πλέον, η κρίση των 25 (και κάτι) αποτελεί μια πραγματικότητα. Σε μια χώρα που ακόμη δεν έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση, όπου τα ποσοστά ανεργίας συνεχώς αυξάνονται και τίποτα δεν είναι βέβαιο, είναι όντως τόσο παράξενο οι νέοι να περνούν τη δική τους κρίση;

crossroad_by_m4k4v3l1-d4h8fup

Ο επαγγελματικός τομέας είναι μόνο ένας εκ των πολλών που βασανίζουν τους νέους. Μετά από χρόνια σπουδών, άγρυπνες νύχτες και άπειρους καφέδες, αποκτάς το πολυπόθητο πτυχίο. Οι γονείς πανηγυρίζουν και φωτογραφίες από την ορκωμοσία ανεβαίνουν στο facebook. Και τώρα τι; Αν είσαι τυχερός ή αν τελείωσες μια σχολή με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, λογικά θα βρεις δουλειά. Μπορεί να μην είναι ιδανική, να μην είναι μόνιμη, να μην προσφέρει βασικό μισθό ή ασφάλιση (τα θυμάστε αυτά;), αλλά είναι μια αρχή για να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία. Κάποια στιγμή, ίσως θελήσεις να ψάξεις για κάτι διαφορετικό που να σου προσφέρει προοπτικές ανέλιξης και σταθερότητα. Ξεκινάει, λοιπόν, η έρευνα στον αχανή εργασιακό χώρο. Στέλνεις βιογραφικά και περιμένεις το τηλέφωνο να χτυπήσει. Κάποια στιγμή, κάποιος θα σε καλέσει για συνέντευξη. Εδώ θα συναντήσεις μυθικά πλάσματα με φανταστικές απαιτήσεις, όπως να είσαι έως 25 χρόνων, αλλά να έχεις τουλάχιστον 5ετή προϋπηρεσία. Θα δώσεις συνεντεύξεις όπου θα σε περάσουν από σαράντα κύματα και θα αναρωτηθείς: τι είναι αυτό που τελικά ψάχνουν; Αλλά δεν θα το βάλεις, ακόμη, κάτω. Κάπου εκεί έξω (έμφαση στο έξω) υπάρχει μια θέση για σένα και τα πτυχία σου!

Μιλώντας για πτυχία, υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος να ξεχωρίσεις στον επαγγελματικό στίβο από το να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου; Και βέβαια όχι! Έφτασε ο καιρός, λοιπόν, να κάνεις ένα μεταπτυχιακό. Κάνεις την έρευνά σου, συγκρίνεις τα υπέρ και τα κατά και ψάχνεις για τυχόν υποτροφίες. Αν η σχολή σου προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα με χαμηλό ή μηδαμινό κόστος, είσαι τυχερός. Τώρα πρέπει απλώς να μελετήσεις για τις εισαγωγικές εξετάσεις και να ανταγωνιστείς τους δεκάδες άλλους υποψήφιους. Αν πάλι επιλέξεις μεταπτυχιακό εκτός της σχολής ή του πανεπιστημίου σου, το κόστος ανεβαίνει σημαντικά. Κάποια πανεπιστήμια, μάλιστα, δεν προσφέρουν κανενός είδους οικονομική διευκόλυνση. Πρέπει, επίσης, να συγκεντρώσεις συστατικές επιστολές και πιθανόν να περάσεις από συνέντευξη πριν σε επιλέξουν. Η δουλειά που λέγαμε, είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις να πληρώσεις τα δίδακτρα, άντε και λίγη βοήθεια από τους γονείς. Η σταθερότητα της δουλειάς είναι εξίσου σημαντική, καθώς θα χρειαστείς 2-3 απογεύματα ελεύθερα την εβδομάδα για να παρακολουθείς τα μαθήματα και γενικότερα άφθονο χρόνο για μελέτη. Καλή αρχή, λοιπόν, και καλή δύναμη.

Διαβάστε επίσης  Η τέχνη του να αφήνεις και να αφήνεσαι
Advertisements
Ad 14

woman-walking-along-the-road-with-suitcase-and-balloons

Το κομμάτι των σχέσεων είναι επίσης ένας τομέας που μας απασχολεί. Δεν εννοώ, βέβαια, μόνο τις ερωτικές, αλλά και τις φιλικές σχέσεις. Με το τέλος των σπουδών, ο καθένας παίρνει το δικό του δρόμο. Κάποιοι γυρνάνε στις πόλεις τους, άλλοι φεύγουν στο εξωτερικό, βρίσκουν δουλειά, συνεχίζουν τις σπουδές τους ή κάνουν σχέσεις. Ο χρόνος μαζί τους περιορίζεται, καθώς δεν υπάρχει η καθημερινή επαφή που προσέφερε το πανεπιστήμιο. Και κάπως έτσι, απομακρυνόμαστε ή χάνουμε την επαφή μαζί τους. Από την άλλη, το ερωτικό κομμάτι έχει και αυτό τις δυσκολίες του. Άλλοι μας αρέσουν, σε άλλους αρέσουμε, δεν υπάρχουν τα ίδια θέλω, το κατάλληλο timing ή οι κατάλληλες συνθήκες. Η επικοινωνία κάπου χάθηκε, πίσω από μια οθόνη και μερικά likes και κανείς δεν προσπαθεί αρκετά πλέον. Σε όλο αυτό το σκηνικό, προστίθενται η ανησυχία της μαμάς για την αποκατάστασή σου και οι φίλοι και γνωστοί γύρω σου που ερωτεύονται, παντρεύονται και βάζουν τη ζωή τους σε τάξη. Και νιώθεις ότι έμεινες στάσιμος, ότι η ζωή σου είναι χαοτική και τα 30 πλησιάζουν απειλητικά. Ο καθένας, όμως, ακολουθεί διαφορετική πορεία και θέτει διαφορετικούς στόχους. Ακόμη κι αν τώρα όλα είναι μπερδεμένα, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι πάντα έτσι.

Η κρίση των 25 προκαλεί πανικό και άγχος. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, όπου όλα μοιάζουν αβέβαια και ρευστά. Τώρα είναι η στιγμή να πάρουμε αποφάσεις κρίσιμες, έτσι ώστε να θέσουμε τα θεμέλια για ένα όμορφο μέλλον. Με λίγη υποστήριξη και χρόνο για να σκεφτούμε, η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί. Άλλωστε, ο καθένας μας είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικά όνειρα. Πρέπει, επομένως, να χαράξουμε τη δική μας πορεία και όχι να αντιγράψουμε αυτή των άλλων.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Xiaomi SmartBand 8: Μια ολοκληρωμένη και δελεαστική πρόταση στην κατηγορία των wearable 

Τον Απρίλιο του 2023, η κινέζικη εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Xiaomi

Γαλικία: η ξεχωριστή πλευρά της Ισπανίας

Ας ετοιμάσουμε μαζί τις βαλίτσες μας κι ας κατευθυνθούμε προς