H ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία

H ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία

Ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης έχει ως σκοπό να μας παραδώσει έναν πλανήτη πολύχρωμο, ανθισμένο σε κάθε γωνιά του για να ακολουθήσει με μεγαλοπρέπεια το καλοκαίρι. Ο Μάιος ανθίζει τη γη, μα έχει ακόμη ένα σκοπό, να ανθίσει και τις ψυχές μας. Από το 1949 στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Μάιος έχει χαρακτηριστεί ως ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία. Πάνω από 70 χρόνια μετά, η ιδέα αυτή έχει περάσει σε οργανώσεις παγκοσμίως. Κάθε χρόνο το μήνα του Μάϊου, σε όλες τις χώρες, οργανώσεις οι οποίες ενδιαφέρονται για την ψυχική υγεία διεξάγουν διάφορες δραστηριότητες πάνω στο θέμα αυτό.

Ο κύριος στόχος του Μήνα Ευαισθητοποίησης είναι να βοηθήσει, να αποτρέψει αλλά και να ενημερώσει τους πολίτες κάθε χώρας για ό,τι σχετίζεται με την ψυχική υγεία και τις ψυχικές ασθένειες.

Τι είναι η ψυχική υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση ευημερίας στην οποία ένα άτομο αναγνωρίζει όλες τις δυνατότητες και πτυχές του εαυτού του, αντιμετωπίζοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο τις πιέσεις και τις κρίσεις της ζωής. Επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε, το πώς αισθανόμαστε και το πώς ενεργούμε. Βοηθά επίσης στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το άγχος, τις σχέσεις μας και την επικοινωνία με τους άλλους καθώς επίσης και τις επιλογές που κάνουμε.

Η ψυχική υγεία είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής μας, από την παιδική ηλικία και την εφηβεία έως την ενηλικίωση. Διάφοροι παράγοντες όπου την επηρεάζουν είναι οι βιολογικοί, τα γονίδια του εγκεφάλου, διάφορα προβλήματα στην οικογένεια και στις ανθρώπινες συναναστροφές μας όπως επίσης κάποιο τραύμα ή κακοποίηση ή και οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Κάποια από τα πιο κοινά είδη ψυχικών ασθενειών είναι οι διαταραχές του άγχους, όπως οι κρίσεις πανικού, οι κρίσεις άγχους, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και οι φοβίες. Η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή. Οι διατροφικές διαταραχές. Η διπολική διαταραχή. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες και οι ψυχωτικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας και της παράνοιας.

Ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία

Οι οργανώσεις, οι μελέτες και οι δραστηριότητες σχετικά με την ψυχική υγεία αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό το μήνα αυτό. Σύμφωνα με τελευταία αποτελέσματα, οι περιπτώσεις κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Μέχρι σήμερα, 1 στους 4 πολίτες παγκοσμίως βιώνει μια ψυχική ασθένεια κάθε χρόνο. Το 75% των μακροχρόνιων ψυχικών ασθενειών ξεκινά πριν τα 24. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως σε ηλικίες από 10 έως 34. Εκτιμάται πως οι νέοι αριθμοί για το 2020 και το 2021 αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Η περίοδος αυτή δεν άγγιξε μόνο την υγεία μας σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του ίου αλλά και την ποιότητα της ψυχικής υγείας και της ευαισθησίας των ατόμων απέναντι στις ψυχικές ασθένειες.

Το ταξίδι της θεραπείας

Γιατί μιλάμε λοιπόν; Επειδή η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία. Επειδή βασικά, η ψυχική υγεία είναι η σωματική μας υγεία. Αφήνουμε, συνεπώς, το φόβο στην άκρη και μιλάμε ανοιχτά γι’ αυτήν. Αναζητούμε βοήθεια. Ρωτάμε. Συζητάμε. Αναλύουμε. Επικοινωνούμε. Δεν νιώθουμε ενοχές επειδή βάζουμε την ψυχική μας υγεία πρώτη. Πρέπει να θεραπευτούμε και να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, επειδή αυτοί μας κουβαλάνε πάντοτε από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Η θεραπεία μας θέλει προσπάθεια και χρόνο, αλλά δεν είμαστε μόνοι. Γι’ αυτό μιλάμε λοιπόν. Για εμάς. Κάποια μέρα θα κοιτάξουμε πίσω και βλέποντας όλη αυτήν την εξέλιξη θα νιώσουμε περήφανοι που δεν τα παρατήσαμε.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση ευημερίας στην οποία κάθε άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες, μπορεί να αντιμετωπίσει τις κακουχίες, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέση να συμβάλει στην καθημερινότητα των κοινωνικών πλαισίων του. Η ψυχική υγεία είναι αυτό που ονομάζουμε ζωή, ας την διεκδικήσουμε…

Γραμμές Βοήθειας Ψυχικής Υγείας

1034: Γραμμή Βοηθείας για την Κατάθλιψη – Προβλήματα ψυχικής υγείας, εξειδίκευση στο θέμα της κατάθλιψης

10306: Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορονοϊό

11552: Mονοπάτια Ψυχικής Υγείας – H τηλεφωνική γραμμή 11552 συνεχίζει τη λειτουργία της με σκοπό την προάσπιση και διασφάλιση των ψυχικά ασθενών

Πηγή: MentalHealth.gov 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αννα Λαζου

Σύμφωνα με όσα σημαίνει η φάση της Σελήνης την ημέρα που γεννήθηκα, από πολύ μικρή έχω την ισχυρή επιθυμία να βοηθάω τους άλλους αλλά και την ελπίδα ότι θα συμβάλλω στο να γίνει ο κόσμος αυτός καλύτερος με τον οποιονδήποτε τρόπο. Έτσι εξηγείται που αγαπώ τόσο το φεγγάρι, διαβάζω βιβλία συνέχεια, γράφω διάφορες ιστορίες και κείμενα ζωής. Πιθανώς και γι’ αυτό να οδηγήθηκα εδώ, για να γράψω το κάτι παραπάνω αυτήν τη φορά και ποιος ξέρει πού θα με βγάλει μετά η ζωή…

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;