Γωγώ, συγγνώμη που κανείς δεν βλέπει με την καρδιά

bullying

Δυστυχώς, τα λόγια απ’ τον Μικρό Πρίγκιπα, δεν επαληθεύονται στην κοινωνία του σήμερα. Μόνο με την καρδιά βλέπεις, την ουσία τα μάτια δεν την βλέπουν. Γωγώ, συγγνώμη που κανείς δεν βλέπει με την καρδιά. Συγγνώμη που φτάσαμε εδώ. Εν έτη 2021, οι άνθρωποι ακόμη ζουν, πράττουν και μιλούν με βάση το «φαίνεσθαι» και όχι με το «είναι». Εν έτη 2021, το bullying βράζει πιο έντονα από ποτέ.

Δεν θα έπρεπε να ζεις μια εφηβεία στο περιθώριο. Δεν θα έπρεπε να κρύβεσαι ούτε και να μην διασκεδάσεις, να παίζεις και να κολυμπάς στην παραλία με το χαμόγελο και τα γέλια. Δεν θα έπρεπε να ζεις με την ταμπέλα που σου κρέμασαν. Επειδή έτσι ήθελαν. Δεν θα έπρεπε. Αλλά έτσι είναι οι άνθρωποι, κάποιοι γονείς προτιμούν να πουν στα παιδιά τους «Μην παίζεις άλλο» παρά «Μην κάνεις κακό στους άλλους. Μην τους κοροϊδεύεις». Κάποια παιδιά προτιμούν να πληγώσουν τα άλλα για να θάψουν βαθιά τα δικά τους ραγισμένα συναισθήματα. Κάνεις όμως δε επουλώνει τις πληγές του έτσι. Κάποιοι άνθρωποι κρεμάνε εύκολα ταμπέλες τους άλλους, αλλά δεν ξέρουν το αντίκτυπο αυτών.

Οι ταμπέλες στερούν από τους ανθρώπους τη δυνατότητα να βλέπουν τους εαυτούς τους με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Το μυαλό τους υιοθετεί το «όνομα» που τους έχουν περάσει και ζουν καθ’ αυτόν τον τρόπο, επειδή δυστυχώς το μυαλό μπορεί να παίξει τρελά παιχνίδια. Ο «άσχημος» και η «χοντρή» θα βλέπουν έτσι τον εαυτό τους όταν κοιτάζονται στον καθρέφτη. Η «γεροντοκόρη» και η «τσούλα» θα είναι πάντα στιγματισμένες καθ’ αυτόν τον τρόπο.

Ο θάνατος ενός ακόμη παιδιού από bullying

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 14χρονη Γωγώ έφυγε για τους ουρανούς εξαιτίας μιας επέμβασης με την οποία θεωρούσε πως θα κέρδιζε το επιθυμητό σώμα και μια καλύτερη ζωή. Ηθικός αυτουργός ωστόσο ήταν σίγουρα η κοινωνία, οι λανθασμένες αντιλήψεις του σήμερα και το bullying. Το bullying, όμως, καλλιεργείται πρώτα στο σπίτι, γι’ αυτό ήρθε η ώρα να σπάσει αυτή η «παράδοση». Μην γίνεστε τέτοιοι γονείς. Μιλήστε με τα παιδιά σας. Δώστε τους σωστή παιδεία, ορθά μαθήματα και εκπαίδευση. Ή από την άλλη, βοηθήστε τα. Να είστε εκεί γι’ αυτά. Να τα ακούτε. Να ρωτάτε. Να μιλάτε. Ας μη χάσουμε κι άλλες ψυχές από bullying. Ας σταματήσουμε να αναπαράγουμε το bullying, σταματώντας να κοροϊδεύουμε τον άλλον ακόμη και “για πλάκα”. Ποτέ δεν είναι πλάκα για τις ψυχές και τα μυαλά των άλλων.

Οι λανθασμένες αυτές αντιλήψεις πρέπει επιτέλους να αφανιστούν. Δεν είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο η εμφάνισή μας και αυτό θα έπρεπε τα παιδιά να το μαθαίνουν από το σχολείο. Όπως έχει πει και η διάσημη συγγραφέας του Χάρι Πότερ, J.K. Rowling, «Το να είσαι χοντρός είναι χειρότερο από το να εκδικητικός, ζηλιάρης, ρηχός, αρνητικός, βαρετός, κακός ή σκληρός; Όχι για μένα».

Δεν υπάρχει το τέλειο σώμα. Δεν υπάρχει ορισμός για το όμορφο. Υπάρχει όμως η αγάπη για τον εαυτό μας, για το σώμα μας και υπάρχει και η τέλεια συμπεριφορά που τότε μας κάνει ακόμη πιο όμορφους. Αυτό θα έπρεπε να έχει στο νου του κάθε παιδί. Αυτό θα έπρεπε να σκέφτεται και η Γωγώ τώρα. Θα έπρεπε να ζει ως παιδί όπως κάθε παιδί.
Γωγώ, ελπίζω εκεί πάνω να είσαι ό,τι ευχόσουν να είσαι. Ελπίζω να είσαι χαρούμενη. Γωγώ, δεν θα έπρεπε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Εσύ είσαι εσύ. Κανείς δεν θα μπορούσε να είσαι εσύ ακόμη κι αν προσπαθούσε. Είσαι μοναδική και όμορφη. Κανείς άλλος δεν είσαι εσύ. Από εδώ και μπρος, θα είσαι ένα αστέρι για κάθε παιδί εκεί έξω. Όπως διαβάζουμε και στον Μικρό Πρίγκιπα, «Θα κοιτάζεις τη νύχτα τα αστέρια. Το δικό μου είναι πολύ μικρό, δεν μπορώ να σου δείξω πού βρίσκεται. Καλύτερα έτσι. Το αστέρι μου θα είναι για σένα ένα ανάμεσα σε όλα τα αστέρια. Έτσι, θα σ’ αρέσει να κοιτάζεις όλα τ’ αστέρια».

Το bullying στην Ελλάδα

Το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού ή αλλιώς bullying αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και απασχολεί πάρα πολλά παιδιά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο έχουν δημιουργηθεί πολλές Γραμμές Στήριξης Παιδιών προκειμένου όλα τα παιδιά να έχουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε πηγή βοήθειας εάν έχουν κάποιο πρόβλημα.

Καλέστε στη γραμμή βοηθείας για παιδιά και ενήλικες, 1056.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αννα Λαζου

Σύμφωνα με όσα σημαίνει η φάση της Σελήνης την ημέρα που γεννήθηκα, από πολύ μικρή έχω την ισχυρή επιθυμία να βοηθάω τους άλλους αλλά και την ελπίδα ότι θα συμβάλλω στο να γίνει ο κόσμος αυτός καλύτερος με τον οποιονδήποτε τρόπο. Έτσι εξηγείται που αγαπώ τόσο το φεγγάρι, διαβάζω βιβλία συνέχεια, γράφω διάφορες ιστορίες και κείμενα ζωής. Πιθανώς και γι’ αυτό να οδηγήθηκα εδώ, για να γράψω το κάτι παραπάνω αυτήν τη φορά και ποιος ξέρει πού θα με βγάλει μετά η ζωή…

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;