Γλώσσα δεν είναι τα φροντιστήρια και οι εξετάσεις

 

Γλώσσα δεν είναι
Πηγή: in2life

Γλώσσα δεν είναι τα φροντιστήρια και οι εξετάσεις. Το να μάθεις μια ξένη γλώσσα αποτελεί πλέον μια υποχρέωση, μια βαρετή απασχόληση, ένα περαιτέρω άγχος, ένα επιπλέον βάρος στην ήδη βεβαρημένη καθημερινότητά σου. Αυτό, όμως, είναι μια γλώσσα; Διαφωνώ. Η γλώσσα πρέπει να είναι το πνευματικό σου ταξίδι σε άλλες χώρες και πολιτισμούς.

Από μικροί μπαίνουμε στη διαδικασία να μαθαίνουμε στο σχολείο μια πρώτη ξένη γλώσσα, για την οποία γραφόμαστε παράλληλα και σε φροντιστήριο με σκοπό να τη μάθουμε “καλύτερα”. Έπειτα, οι γονείς μαθαίνουν ότι ο γείτονας έγραψε τα παιδιά του σε φροντιστήριο για μια δεύτερη, τρίτη ξένη γλώσσα… Εμείς γιατί να υστερούμε στα ερεθίσματα που δίνουμε στα παιδιά μας; Κάνουμε το ίδιο. Οι καθηγητές ξεζουμίζουν τα παιδιά με ατελείωτες ώρες μαθημάτων αλλά και διαβάσματος στο σπίτι. Τα “πυροβολούν” με τυποποιημένα τεστάκια, σερί προετοιμασίες για το πτυχίο και τεχνοκρατική διδασκαλία που δεν τολμάει να ξεφύγει από τα συνηθισμένα, προκαθορισμένα πλαίσια. Έτσι, το παιδί την περισσότερη ώρα της “εκμάθησης” καταλήγει να βαριέται, να κουράζεται, να χάνει το ενδιαφέρον του και να αντιπαθεί τη ξένη γλώσσα που “αναγκάζεται”, χωρίς να ξέρει γιατί, να μάθει. Γλώσσα δεν είναι τα φροντιστήρια και οι εξετάσεις.

Σε μεγαλύτερη ηλικία, η γλώσσα είναι το σκαλοπάτι για την έξοδο σου στο εξωτερικό, την αποδοχή σου στο μεταπτυχιακό των ονείρων σου ή στην εύρεση της “μεγάλης δουλειάς”. Λίγοι είναι αυτοί που θα το κάνουν επειδή το θέλουν πραγματικά και τους εξιτάρει.

Γλώσσα δεν είναι
Πηγή: ipop.gr

Ανιαρές, αγχωτικές, απόλυτα προβλέψιμες εξετάσεις…Τελικά τι μένει; Κατέχεις τη γνώση που ήθελες; Γλώσσα δεν είναι τα φροντιστήρια και οι εξετάσεις. Γλώσσα είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο που δεν μπορούμε να δούμε. Μέσα από τη γλώσσα – ιταλική, ισπανική, γαλλική, γερμανική, κινεζική, ρωσική, αραβική κοκ – μπαίνεις σιγά σιγά στη νοοτροπία του κάθε λαού, ο οποίος φαντάζει εντελώς διαφορετικός από τον δικό σου ή του μοιάζει απροσδόκητα. Μέσα από τον τρόπο γραφής του ξένου λαού, μπορείς να καταλάβεις τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τον κόσμο και τις καταστάσεις. Μπορείς να καταλάβεις τον τρόπο που εκφράζεται μέσα από τη μαγεία της γλωσσολογίας. Μπορείς να μάθεις τις καθημερινές συνήθειες και τα έθιμα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα από την ποικίλη αρθρογραφία του, τον κινηματογράφο, τη μουσική βιομηχανία, την επικοινωνία μαζί του μεταφέρεσαι σε άλλες χώρες, ακόμα και αν δεν έχεις ταξιδέψει. Αγάπησε την λίγο παραπάνω, οργανώνοντας ένα ταξίδι στη χώρα, τη γλώσσα της οποίας μαθαίνεις! Δες το σαν ένα διάλειμμα από τη καθημερινότητα σου. Καταπιάσου με όρεξη και αγάπη. Μόνο τότε θα καταλάβεις την αξία αυτού που κάνεις. Θυμήσου! Γλώσσα δεν είναι μόνο τα φροντιστήρια και οι εξετάσεις.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδρομάχη Σεϊταρίδου

Είμαι φοιτήτρια της Νομικής, ΑΠΘ. Πόλη μου είναι η Θεσσαλονίκη. Αναζητώ τη δημιουργικότητα και ψάχνω πάντα λόγους να ενθουσιάζομαι και να χαμογελάω! Από μικρή, λατρεύω να γράφω και μέσα από αυτό να εξωτερικεύω συναισθήματα και σκέψεις. Ελπίζω πολλοί από εσάς να ταυτιστείτε με τα άρθρα μου...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;