Φιλίες: Η σημασία της φιλίας στη ζωή μας

Οι αγαπημένες φιλίες της Ελληνικής Τηλεόρασης
Πηγή εικόνας: pixabay.com

Φιλία, πολύτιμο αγαθό

Οι φίλοι, οι φιλίες υπάρχουν στις ζωές μας, τις γεμίζουν, τις κάνουν λαμπρότερες ή και χειρότερες αναλόγως το χιούμορ και τις αντοχές που μας διέπουν το χρονικό διάστημα που μας επιλέγουν ή τις επιλέγουμε. Κυρίως όμως, οι αληθινές φιλίες, υπάρχουν να μας θυμίσουν τα όρια μας, πρωτίστως τα όνειρα μας. Μας ισιώνουν όταν τσαλακωνόμαστε, μας σηκώνουν όταν πέφτουμε, μας κάνουν και γελάμε μέσα στην απελπισία μας. Μας κάνουν όμορφους και ψηλότερους. Με λίγα λόγια, μας απελευθερώνουν!

Στις ιδιαίτερες στιγμές, τις προσωπικές, όταν στο σκοτάδι αναλογίζεσαι την δική σου αλήθεια, ξέρεις πως έχεις διαλέξει ή σε έχει διαλέξει ο κατάλληλος φίλος, όταν με ηρεμία ξαναθυμάσαι τις συζητήσεις σας, και επιτέλους παραδέχεσαι ότι έχει δίκιο! Ξέρεις ότι έχεις φίλους, όταν ξυπνάς και ανυπομονείς να τους δεις, να μιλήσετε. Ξέρεις ότι έχεις φίλους, όταν το βράδυ είσαι απελπισμένος και καταλήγετε να κλαίτε μαζί, παρέα με αλκοόλ ή στη περίπτωση μου τρώγοντας πατατάκια… Ξέρεις ότι έχεις φίλους, όταν έχεις κρατήσει μια τελευταία σοκολάτα, την αγαπημένη σου, και την μοιράζεσαι μαζί του έστω και αν η μοιρασιά δεν είναι ακριβώς στην μέση.

Με τους φίλους ταυτιζόμαστε, τους μιμούμαστε και γινόμαστε ένα μαζί τους, υποχωρώντας στις τρέλες τους και εκείνοι στις δικές μας. Οι φίλοι, μας δέχονται όπως είμαστε, με όλες τις ασχήμιες  και παραξενιές του χαρακτήρα μας, χωρίς να σχολιάζουν αν έχουμε δίκιο ή όχι όταν πονάμε. Το δίκιο είναι πάντα του φίλου που παραπονιέται. Της φίλης που δεν είναι καλά. Μετέπειτα, όταν περάσει το σύννεφο, ο σωστός φίλος θα σε «διορθώσει» με τον ιδιαίτερο και  μοναδικό δικό σας τρόπο επικοινωνίας. Και εσύ θα καταλάβεις και θα κάνεις την αυτοκριτική σου γιατί η «διόρθωση» προέρχεται  από έναν άνθρωπο που σ’αγαπάει ανιδιοτελώς, όπως οι γονείς σου, και θέλει πραγματικά να σε βοηθήσει.

Φιλία αντρική, φιλία γυναικεία, φιλία αντρική και γυναικεία υπάρχει;

Πολλοί πιστεύουν ό,τι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει η φιλία ανάμεσα σε διαφορετικά φύλα λόγω της σεξουαλικής πιθανής έλξης. Η φιλία έτσι και αλλιώς θέλει προσπάθεια και δόσιμο και από τις δυο πλευρές θ’ απαντήσω. Σίγουρα υπάρχει χάσμα στις φιλίες γυναικών σε σχέση με τις ανδρο – φιλίες αλλά αν παραμείνουν στον χρόνο μετατρέπονται σε ποιοτικές και όμορφες, απ’ όπου και αν προέρχονται και σε όποιον απευθύνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανθρώπινες  σχέσεις είναι δύσκολες μα και απολαυστικές για τον ίδιο λόγο. Κάποιες φορές γνωρίζεις τον κατάλληλο φίλο, αλλά ο χρόνος μοιάζει να μην είναι ο σωστός. Ίσως το πεδίο μας είναι μπλοκαρισμένο και δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ή αδυνατούμε να συντονιστούμε με αυτή την συμπαντική ευτυχία, γιατί δεν είμαστε αρκετά δεκτικοί στις αλλαγές. Μια άλλη πιθανή αιτία, ίσως είναι πως  είμαστε «γεμάτοι» από φίλους και άλλες ασχολίες, οπότε δεν μας ενδιαφέρει να γνωρίσουμε και άλλους, ή ακόμα ο δεσμός, ο σύντροφος μας ή κάποιος άλλος φίλος μας δεν ταιριάζει με τους υπόλοιπους φίλους και θα πρέπει μοιραία να επιλέξουμε. Δύσκολη επιλογή!

Κάποια χρόνια της ζωής μου δεν είχα φίλους. Είχα πολλούς ανθρώπους γύρω μου, αλλά δεν είχα φίλους. Προσπάθησα πολύ να βρω τι έφταιγε και τελικά, μετά από ώριμη σκέψη κατέληξα πως έφταιγα…εγώ. Είχα λίγο ελεύθερο χρόνο και δεν ήθελα να τον «σπαταλώ» σε φίλους. Έτσι πίστευα. Τελικά αφού τα βρήκα με τον εαυτό μου, έφτασα στο συμπέρασμα, ότι τον χρόνο δεν τον σπαταλάς αλλά επιλέγεις τι θα τον κάνεις. Και επιλέγεις και με ποιον θέλεις να τον περνάς. Πλέον νιώθω χαρούμενη όταν είμαι η επιλογή των φίλων μου, οι οποίοι είναι βασική προτεραιότητα, και είναι απαραίτητοι για την ψυχική μου ηρεμία.

Είναι πολλοί οι λόγοι που κλείνουμε την πόρτα σε ανθρώπους που μας πλησιάζουν φιλικά. Πραγματικά όμως  είναι διπλά ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που έχουν φίλους ζωής. Αν όλοι οι άνθρωποι είχαν έστω έναν καλό φίλο, αν όλοι είχαν το προνόμιο να πιούν έναν καφέ με καλή παρέα και να γελάσουν με χαζά απλά μικρά πράγματα, οι αυτοκτονίες δεν θα υπήρχαν, ούτε η κατάθλιψη, και έτσι κάπως ο κόσμος μας θα ήταν ίσως λίγο καλύτερος (σίγουρα όμως περισσότερο διασκεδαστικός).

Φίλοι μου σας αγαπώ και σας ευχαριστώ που είστε στην ζωή μου. Εύχομαι να είμαστε μαζί μέχρι τα βαθιά γεράματα ή πιο σωστά την βαθιά νιότη μας.

 

 

  • Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σουJim Morrison, 1943-1971, Αμερικανός τραγουδιστής (των «Doors»)
  • Ο φίλος σου είναι ο άνθρωπος που ξέρει τα πάντα για εσένα και, παρ’ όλα αυτά, ακόμα του αρέσεις. – Elbert Hubbard, 1856-1915, Αμερικανός συγγραφέας
  • Η φιλία πολλαπλασιάζει τις χαρές και διαιρεί τις λύπες.Dr. Thomas Fuller, 1654-1734, Άγγλος γιατρός & γνωμικογράφος

Πηγή : https://www.gnomikologikon.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Ρέγγα

Μου αρέσει να πιστεύω στη δύναμη που κρύβουν οι άνθρωποι μέσα τους. Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και πιστεύω στην αξία των όλων. Υπερβολικά χαμογελαστή και απαισιόδοξα ρομαντική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;