Ευτυχία, αυτό που θέλαμε πάντα (μέρος 2ο)

ΕυτυχίαΕίδαμε στο προηγούμενο άρθρο κάποια βασικά πράγματα πάνω στο θέμα της ευτυχίας και τώρα θα εξετάσουμε κάποια πιο συγκεκριμένα τμήματα πάνω σε αυτό, όσον αφορά το τι είναι ευτυχία για ορισμένους ανθρώπους και κάποιες απόψεις που επικρατούν σχετικά με αυτήν.

Είναι ενδιαφέρον πως άνθρωποι σε όλα τα σκαλοπάτια της ηλικίας, άντρες και γυναίκες, αναζητούν, επιθυμούν και ελπίζουν σε εκείνο το συναίσθημα, εκείνη την κατάσταση που συνοψίζεται με την λέξη «ευτυχία».  Βέβαια, ίσως κάθε άτομο ξεχωριστά να την ορίζει με διαφορετικό τρόπο. Να σκέφτεται κάποιος, δηλαδή, πως ευτυχία είναι εκείνο το αίσθημα πληρότητας που νιώθει όταν δεν του λείπει τίποτα και έχει όλα όσα ονειρευόταν. Κάποιος άλλος, πάλι, μπορεί να ορίζει την ευτυχία με την κατάσταση στην οποία έχει όλους τους αγαπημένους στο πλάι του. Αυτά ήταν μόνο ενδεικτικά παραδείγματα, σίγουρα όλοι έχουμε ονομάσει την ευτυχία με έναν δικό μας, προσωπικό όρο.

Όμως, πέρα από το τι είναι η ευτυχία για τον καθένα, όλοι προσπαθούν να την αποκτήσουν σε όλες τις φάσεις της ζωής τους. Και για να είμαστε ειλικρινείς, λίγοι από εμάς –αν όχι ελάχιστοι- ένιωσαν αυτό που ονομάζεται ευτυχία, και αν το ένιωσαν κράτησε λίγο. Ίσως όμως να ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι και ο τρόπος με τον οποίο φανταζόμαστε ότι θα είμαστε ευτυχισμένοι. Πολλοί σκέφτονται πως θα νιώσουν ευτυχισμένοι αν δημιουργήσουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία, αν αποκτήσουν μια λαμπρή καριέρα, αν δεσμευτούν με τον τέλειο σύντροφο, και, αν με αυτόν χτίσουν την τέλεια οικογένεια. Λογικές, ανθρώπινες προσδοκίες.

Καταρχήν, έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές, έχουμε διαβάσει, έχουμε δει πάνω σε τοίχους γραμμένη την φράση: «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία». Είναι παράλογο, έως και αστείο πως αυτό το ρητό το εφαρμόζουμε σε όλους τους υπόλοιπους γύρω μας, πως “ ναι, σίγουρα ισχύει αυτό”, όμως όταν έρχεται η σειρά να σκεφτούμε την δική μας περίπτωση, δεν το εφαρμόζουμε όσο θα έπρεπε. Θέλω να πω, ναι, δεν είμαστε όλοι φιλάργυροι και ο στόχος της ζωής μας δεν είναι να πλουτίσουμε. Όμως, πέρασε από το  μυαλό όλων, ότι, αν είχαμε μια καλύτερη οικονομική κατάσταση θα νιώθαμε πιο ευτυχισμένοι και θα μπορούσαμε να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη ανέσεις, πολλά ταξίδια και ακριβά ρούχα. Αυτή η σκέψη, ειδικά τα τελευταία χρόνια που μαστίζονται από οικονομική κρίση, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ουτοπική. Σίγουρα, όμως, πολλοί θα έχουν προσπαθήσει μέσω της δικής τους σκληρής εργασίας να αποκτήσουν εκείνα τα αγαθά που υπόσχονται μια ευτυχισμένη ζωή. Και αυτοί οι άνθρωποι σίγουρα είναι αξιέπαινοι γιατί παλεύουν για τα δικά τους ιδανικά. Αμφισβητείται, όμως, και στην δική τους περίπτωση το αποτέλεσμα της ευτυχίας. Και, σε μια άλλη περίπτωση, για κάποιους ανθρώπους ευτυχία είναι να έχουν όλους τους αγαπημένους δίπλα ή/και να αποκτήσουν τον σύντροφο τον ονείρων τους.

Ποιοι όμως, τελικά, είναι ευτυχισμένοι; Οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι μονάχα δυο-τρεις σταγόνες από έναν κουβά γεμάτο θεωρίες για το τι είναι αυτό που θα μας κάνει ευτυχισμένους. Θεωρούνται όμως από τις πιο σημαντικές και περιζήτητες. Κοιτώντας τριγύρω αντικρίζουμε ανθρώπους που προσπάθησαν, προσπαθούν και θα προσπαθήσουν να γίνουν ευτυχισμένοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Άλλη μια άποψη που επικρατεί για την ευτυχία είναι πως αυτή βρίσκεται στα απλά, καθημερινά, μικρά πράγματα. Θεώρησα σωστό να την τοποθετήσω εδώ. Αυτή η άποψη δεν ακούγεται τόσο πομπώδης, ούτε φαίνεται να εκπληρώνει  ένα ιδανικό, έναν απώτερο στόχο. Κοιτώντας την,  όμως, από μια διαφορετική σκοπιά, πιο ρεαλιστική, πιο ανθρώπινη, αυτή η άποψη είναι πιο ουσιαστική από όλες τις προηγούμενες. Γιατί; Πολύ απλά, επειδή είμαστε άνθρωποι και ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν είναι τέλειος. Μπορεί να μην αποκτήσαμε ποτέ την σταδιοδρομία που θέλαμε. Μπορεί να μην είχαμε ποτέ ένα ακριβό αυτοκίνητο. Μπορεί να μην βρήκαμε ποτέ τον ιδανικό σύντροφο. Μπορεί να μην έχουμε όλους τους αγαπημένους μας κοντά ίσως λόγω απόστασης, δυσκολιών ή θανάτου. Μπορεί, μπορεί, μπορεί… Όλα αυτά ακούγονται εξίσου ανθρώπινα και είναι όλα καθημερινές περιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ευτυχία δεν είναι μια κατάσταση στην οποία φτάνει κανείς και μετά ζει σε αυτήν για πάντα. Η ευτυχία είναι μια συνεχής προσπάθεια, ένας μικρός, εσωτερικός αγώνας. Και βρίσκεται στα μικρά πράγματα. Γιατί ευτυχία είναι όταν δίνουμε κάτι σε κάποιον και βλέπουμε την χαρά στα μάτια του επειδή του φανήκαμε χρήσιμοι. Ευτυχία είναι ένα χαμόγελο που «σκάσαμε» όταν μας έκαναν ένα αυθόρμητο δώρο, όταν μας είπαν ένα «σ’ αγαπώ» και συγκινηθήκαμε. Ευτυχία είναι όταν έχουμε μια σοκολάτα μόνο για εμάς. Ευτυχία είναι ένας ζεστός καφές μπροστά στο παράθυρο όταν έξω βρέχει. Ευτυχία είναι πολλά πράγματα, και είναι εφικτά για όλους. Ίσως θα έπρεπε να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες στην ζωή μας, κι έτσι θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπιάνκα Τσιόμαγκ

Ασχολούμαι με την ανάγνωση βιβλίων, κυρίως μυθιστορημάτων και επίσης με την συγγραφή ενός δικού μου βιβλίου. Αγαπημένη μου συγγραφέας είναι η Τζένιφερ Ντόνελι. Επίσης λατρεύω την ενασχόληση με την φωτογράφιση και την μουσική. Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους μου είναι η επαγγελματική φωτογράφιση στο εγγύς μέλλον. Το email μου είναι: fanimargarita316@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;