Εθελοντισμός: Συνεισφέροντας έμπρακτα

SHARE:

εθελοντισμός

Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ουσιαστικά· απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και ελευθερίες ανεξαρτήτως της γεωγραφικής περιοχής που βρίσκονται στα διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας. Η εγκληματικότητα αποτελεί ένα σπανίως εμφανιζόμενο φαινόμενο παγκοσμίως. Επικρατεί παντού και πάντοτε ειρήνη. Τα παιδιά στην Αφρική «έχουν πάψει να πεινάνε» και η φυσική ισορροπία του περιβάλλοντος έχει αποκατασταθεί μιας και ο άνθρωπος αναγνωρίζει πλέον τις καταστροφικές συνέπειες των δραστηριοτήτων του. Τι μόλις περιέγραψα και δικαίως σαστισμένος και σαστισμένη διάβασες; Ένα σενάριο ουτοπίας. Την τέλεια όψη του κόσμου μας… Σε μία σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία όποτε ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα από τα παραπάνω, έχεις αναρωτηθεί τι μπορεί να αποτελέσει μία ουσιαστική προσωπική συνεισφορά σου στη βελτίωσή της, εάν όχι την τελειοποίηση της (ας είμαστε ρεαλιστές κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να επιτευχθεί); Η απάντηση είναι: Ο εθελοντισμός.

Ο εθελοντισμός αποτελεί μια πολυδιάστατη έννοια. Έχει ποικίλες μορφές και, αντιθέτως με την ύπαρξη ενδεχόμενων αντίθετων απόψεων, δεν αποτελεί ένα σύγχρονο φαινόμενο όπως δεν αποτελούν σύγχρονα φαινόμενα και τα δεινά που μαστίζουν τον κόσμο μας. Ο εθελοντισμός σε όλες του τις μορφές, είτε αυτός είναι κοινωνικός και αφορά την αρωγή ατόμων που το έχουν ανάγκη, είτε είναι διεθνής, περιβαλλοντικός, πολιτιστικός και αφορά την προσφορά αλληλεγγύης σε αναπτυσσόμενες χώρες και εμπόλεμες ζώνες, τη βελτίωση του περιβάλλοντος και την έκφραση της φαντασίας και της δημιουργικότητας αντιστοίχως, αποτελεί ένας έμπρακτος τρόπος συνεισφοράς στη σύγχρονη κοινωνία που φθίνει σε πολλούς τομείς παρά τη δραματική εξέλιξη σε πολυάριθμα πεδία.

Βοηθώντας και προσφέροντας σε κάποιον άλλον ή και άλλους που δεν αποτελούν οικεία δικά μας πρόσωπα,  πέρα από το συναίσθημα της ικανοποίησης που λαμβάνει κανείς, καταφέρνουμε και συμβάλλουμε με το δικό μας τρόπο στην οικοδόμηση ενός κοινωνικού πολιτισμού αντάξιου μιας ήσυχης συνείδησης που μπορεί να πρεσβεύσει η ανθρωπότητα. Εθελοντισμός όμως δε σημαίνει αποστασιοποίηση, υποκρισία. Αυτή είναι και η θεμελιώδης διαφορά του με τη φιλανθρωπία. Αποτελεί μια μορφή άμεσης προσφοράς. Εμπλέκεσαι άμεσα, προσφέρεις κομμάτι του εαυτού σου, του χρόνου σου και όχι παρά μόνο κόβεις επιταγές και προσφέρεις από αυτά που σου περισσεύουν μόνο και ξέρεις ούτως ή άλλως δε θα χρειαστείς. Ο εθελοντισμός δεν είναι βολικός. Είναι ουσιαστικός.

Advertisement

Θα χρειαστεί να περάσεις ίσως και ώρες ή και λίγα λεπτά μερικές φορές σε μία αίθουσα, ένα δωμάτιο για να περιμένεις τη σειρά σου και να δώσεις λίγο αίμα που δίχως πολλές φορές να το συνειδητοποιείς η πράξη αυτή μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές· και τι σπουδαιότερο από αυτό άραγε; Θα χρειαστεί μία φορά να θυσιάσεις λίγο χρόνο και ένα καφέ στο κέντρο και να κάνεις ένα ξεσκαρτάρισμα στη ντουλάπα σου, και παρακινώντας και τους φίλους σου, να πάτε ένα απόγευμα να μοιράσετε τα πράγματα αυτά σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Τόσοι άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας και τόσα ρούχα που δε φοριούνται στις ντουλάπες των σπιτιών της. Γιατί να συμβαίνει αυτό όταν μπορούμε να το διορθώσουμε; Ναι θα πρέπει να υπάρχουν κράτη πρόνοιας και να μεριμνούν για τους πολίτες τους, αλλά και από την άλλη, όταν μία κατάσταση είναι κακή η καλύτερη απάντηση που έχουμε να δώσουμε είναι η «κακία» ή και απλά η έλλειψη «καλοσύνης»; Φαύλος κύκλος είναι αυτό…

Εθελοντισμός όμως δε σημαίνει απαραίτητα και μία πράξη τρανταχτή. Αν δεις κάποιον στο δρόμο να κλαίει και  μία καλή κουβέντα να του πεις δίχως απλά να τον προσπεράσεις βιαστικά, αν έχεις μερικά ψιλά και αντί να πάρεις ένα κουλούρι και έναν καφέ εκείνη την μέρα πάρεις μόνο το κουλούρι και πάρεις ένα δεύτερο για κάποιον που το έχει τόσο ανάγκη, αν απλά δεν περάσεις βιαστικός το δρόμο και βοηθήσεις κάποιον που δυσκολεύεται είτε γιατί δε μπορεί λόγω ηλικίας, είτε γιατί είναι φορτωμένος με πράγματα, είναι όλοι τρόποι προσφοράς. Είναι ο εθελοντισμός στην πιο «ταπεινή» του μορφή.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι να μην είναι κάτι βραχυπρόθεσμο. Κάτι που κάναμε μία φορά ή τα Χριστούγεννα για να νιώσουμε καλά με τους εαυτούς μας και να ικανοποιήσουμε τον εγωισμό μας. Ο εθελοντισμός, η προσφορά στην οποιαδήποτε μορφή της χρειάζεται να είναι κάτι συστηματικό, μακροπρόθεσμο που αφοσιωνόμαστε σε αυτό. Όχι μία υποχρέωση, αλλά μία πράξη θέλησης και ανιδιοτέλειας- αν κάτι τέτοιο μπορεί τελικά να ισχύει. Γιατί αν η συνήθεια αυτή γίνει νοοτροπία, αν μάθουμε να προσφέρουμε δίχως να δυσανασχετούμε και να παραπονιόμαστε μόνο διαρκώς για το πως ο ένας και ο άλλος δεν κάνουν αυτό που πρέπει,  ίσως, ίσως και τελικά ο κόσμος μας γίνει όχι τέλειος, αλλά πολύ καλύτερος από ότι είναι τώρα…

 

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, φιλόδοξη, "ολίγον" κυνική και αθεράπευτα ερωτευμένη με το φαΐ. Κρυφή απόλαυση το παγωτό. Διαβάζω, χορεύω διαρκώς, λατρεύω τον κινηματογράφο και σκέφτομαι ακατάπαυστα. Η απέραντη υπομονή μου είναι ίσως το μεγαλύτερο χάρισμά μου.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG