Έρωτας: Μήπως είσαι ερωτευμένος με την ιδέα του έρωτα;

Έρωτας
Πηγή: Npress

Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα εγωιστικό

Ο έρωτας είναι ένα από τα πιο δυνατά συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος. Αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες εδώ και αιώνες. Στην αρχαιότητα μάλιστα, είχαν επινοήσει και τον θεό Έρωτα. Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την γέννηση του, ένας από αυτούς είναι ότι ο Έρωτας αποτέλεσαι καρπό της παράνομης σχέσης  του θεού  Άρη και της θεάς Αφροδοίτης. Ο Έρωτας, έριχνε τα βέλη του στους ανθρώπους, δημιουργώντας τους παράφορο έρωτα αλλά και τα βάσανα που προέκυπταν από αυτόν. Μάλιστα, και ο ίδιος έπεσε θύμα των βελών του αφού ερωτεύτηκε παράφορα την Ψυχή, μια θνητή κοπέλα, την οποία για να καταφέρει να είνα μαζί της έπεισε τον Δια να την κάνει αθάνατη. Ούτε ο ίδιος ο θεός Έρωτας δεν ήταν ικανός να ξεφύγει από αυτό το συναίσθημα!

Ο έρωτας δεν είναι όπως η ανιδιοτελής αγάπη, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε την τύχη να βιώσουμε έστω και σε οικογενειακό πλαίσιο. Είναι ένα συναίσθημα ως κάποιο βαθμό εγωιστικό και συνάμα μελαγχολικό. Ακόμη, και ο θεός Έρωτας, προκειμένου να μπορέσει να είνα μαζί με την κοπέλα που ερωτεύτηκε θέλησε να την κάνει κάτι, το οποίο δεν ήταν, αθάνατη. Ο έρωτας είναι πάντοτε συνδεδεμένος με την μελαγχολία και την ματαιότητα. Μέσα μας γνωρίζουμε ότι είναι ένα συναίσθημα που ξεφτύζει σιγά σιγά μέσα στο χρόνο, για αυτό τον λόγο παλεύουμε με νύχια και με δόντια να τον κρατάμε “ζωντανό”. Πολλές φορές παραπάνω από όσο θα έπρεπε για την ψυχική μας υγεία.

Όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε, ανησυχούμε περισσότερο για το πώς θα αισθανθούμε αν εμείς χάσουμε τον άλλον, παρά για το τι είναι καλύτερο για τον ίδιο. Ο πόνος της απώλειας ενός ανθρώπου που θεωρούσαμε “δικό” μας, είναι πολλές φορές αβάσταχτος. Πρέπει να δημιουργήσουμε ξανά από την αρχή μια καθημερινότητα που να μην τον συμπεριλαμβάνει. Θα πρέπει και πάλι να βρούμε τρόπους να διανοίξουμε νέους δρόμους στην καθημερινότητα μας με βάση τα νέα δεδομένα.

Πώς καταλαβαίνεις ότι έχεις ερωτευτεί;

Ο έρωτας απεικονίζεται σε πίνακες, γράφεται σε μυθιστορήματα και μελοποιείται σε τραγούδια. Μέσα από την τέχνη μαθαίνουμε να αποζητούμε και εμείς αυτό το συναίσθημα. Στην πραγματικότητα όμως, είναι ποτέ δυνατόν να το βιώσουμε όπως στα βιβλία ή τις ταινίες; Πολλές φορές τυχαίνει να αναρωτιέμαι αν έχω βιώσει τον “πραγματικό” έρωτα. Με όσους το έχω συζητήσει μου λένε ότι: “Όταν θα το βρεις θα το καταλάβεις”. Και αν αυτό το συναίσθημα δεν είναι έρωτας αλλά ένας απλός ενθουσιασμός; Πως θα το καταλάβω; Και αν το βιώσω μια φορά και αργότερα το βιώσω πιο έντονα μ΄έναν άλλον άνθρωπο; Αυτό ακυρώνει τον προηγούμενο έρωτα; Ή μήπως γνωρίζουμε μόνο έναν έρωτα στην ζωή μας; Πολλά ερωτήματα για ένα συναίσθημα που έχει αποτυπωθεί καλλιτεχνικά όσο κανένα άλλο.

Ο έρωτας και ο ρομαντισμός, βιώνονται διαφορετικά από τον καθένα και αυτό είναι που περιπλέκει και τα πράγματα, τόσο στο να καταλάβεις αν είσαι πραγματικά ερωτευμένος μ’ έναν άνθρωπο όσο και για να καταλάβεις αν ο άλλος αισθάνεται κάτι παρόμοιο μ’ εσένα. Είμαστε και κάποιοι άνθρωποι που ευρωτευόμαστε την ιδέα του έρωτα και τον προβάλλουμε στα πιο “ακατάλληλα” για έμας άτομα. Ακόμη, και αν μέσα μας γνωρίζουμε ότι δεν θα καρποφορήσει με τον τρόπο που θα θέλαμε! Αυτό είναι και το “πρόβλημα” με τον έρωτα ότι τα δίνεις όλα και περιμένεις να πάρεις το ίδιο πίσω. Τις περισσότερες φορές όμως αυτό δεν συμβαίνει, τουλάχιστον όπως στις ρομαντικές κομεντί. Ο Γιάννης που ερωτεύτηκες παράφορα και δεν σου έδινε σημασία, το πιο πιθανό είναι να μην γυρίσει σ’ εσένα μετανιωμένος και να “ζήσουν αυτοί καλά και εσείς καλύτερα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά ακόμη και αν βρεις “τον κατάλληλο άλλο” για την δεδομένη στιγμή στην ζωή σου, μπορεί να το σαμποτάρεις και εσύ ο ίδιος. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή δεν πιστεύεις ότι είσαι άξιος να σε ερωτευτούν είτε επειδή πριν καν αρχίσει φοβάσαι το τέλος. Το τέλος λοιπόν, που σε φοβίζει, το φέρνεις νωρίτερα ετσί ώστε να αποφύγεις να βιώσεις το αληθινό τέλος. Βάζοντας άνω τελεία όμως σ’ έναν έρωτα δεν τον αφήνεις πίσω σου.  Όλα θα πρέπει να κάνουν τον κύκλο τους γιατί όταν αυτός διακόπτεται απότομα, πάντα θα αναζητούμε να τον κλείσουμε με κάποιο τρόπο! Και μπορεί να μην καταφέρουμε να το επιτύχουμε και ποτέ…

Ερωτευόμαστε την ιδέα του να είμαστε ερωτευμένοι;

Για έμενα έρωτας είναι έμπνευση, είναι μελαγχολία, είναι ευτυχία και είναι και θάνατος. Θάνατος γιατί κάθε φορά που αυτός τελείωνει νιώθω ότι χάνω ένα κομμάτι του εαυτού μου. Ο έρωτας καταστρέφει κάθε άμυνα που έχεις και αποκαλύπτει στον άλλον τον πιο ευάλωτο εαυτό σου. Αυτό είναι και το πιο επικύνδινο με τον έρωτα. Στον έρωτα δεν υπάρχουν ανωτερότητες και εγωισμοί. Είσαι εσύ και ο άλλος χωρίς περιτυλίγματα και σάλτσες! Για αυτό και πονάει τόσο όταν τελειώνει ή όταν δεν βρίσκει ανταπόκριση, γιατί ο άλλος είδε τον πραγματικό σου εαυτό και τον απέρριψε.

Έρωτας
Πηγή: Eunoia-Tumblr

Μου αρέσει ο εαυτός μου όταν είναι ερωτευμένη. Θέλω να δείξω κάθε πτυχή του εαυτού μου στον άλλον. Να τον πάω στο αγαπημένο μου καφέ, να δούμε την αγαπημένη μου ταινία, να κάνουμε την αγαπημένη μου διαδρομή, να ακούσουμε το τραγούδι που μου αρέσει από μικρή… Ο έρωτας με κάνει να βιώνω κάθε φορά τον εαυτό μου από μια διαφορετική πλευρά. Εξευρευνώ τα όρια μου και καταπατάω αυτά που έλεγα στον εαυτό μου ότι δεν θα έκανα ποτέ. Ίσως για αυτό και να είμαι ερωτευμένη με την ιδέα του έρωτα,γιατί μου δίνει ζωή! Με αναπτύσσει ως άνθρωπο αλλά ταυτόχρονα μου θυμίζει ότι ακριβώς επειδή είναι ένα παροδικό συναίσθημα θα πρέπει να το ζω στο έπακρο και όσο διαρκέσει. Μπορεί να είναι ένας μήνας, μπορεί ενάς χρόνος, μπορεί και παραπάνω. Αλλά σίγουρα τελειώνει και αφήνει πίσω του μια γλυκόπικρη γεύση και ένα κενό που μπορεί ο επόμενος έρωτας να μην αναπληρώσει.

“Είναι η φαντασία μας που ευθύνεται για τον έρωτα, όχι το άλλο πρόσωπο” Μαρσέλ Προύστ.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βάσια Αδάμ

Απόφοιτη Φιλοσοφίας, με πολλά ερωτήματα και καμία απάντηση. Καλώς όρισες στο μυαλό μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;