Εργάτες με πτυχίο

πτυχίο

Πριν λίγες μέρες επισκέφτηκα το κρεοπωλείο της γειτονιάς μου. Εκτός από τα άτομα που βρίσκονται συνέχεια εκεί, είδα δύο νέους υπαλλήλους. Μετά από μια ολιγόλεπτη κουβέντα μαζί τους έμαθα πως και τα δύο παιδιά είχαν πτυχίο πανεπιστημίου. Ο νεαρός δασολόγος και η κοπέλα μηχανικός πληροφορικής.

Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή σκέφτηκα και συνέχισα να κάνω τα Πασχαλινά ψώνια μου. Λίγο πιο κάτω είδα μια παλιά μου συμμαθήτρια να σπρώχνει ένα παιδικό καροτσάκι. Αφού της ευχήθηκα τα καλύτερα γι’ αυτήν και το παιδί της, έμαθα πως τελικά δεν είναι δικό της, αλλά το προσέχει έναντι αμοιβής. Αν θυμάμαι καλά κι αυτή η κοπέλα έχει πάρει πτυχίο νοσηλευτικής από το ΤΕΙ Ιωαννίνων και απ’ ό, τι κατάλαβα, ποτέ δεν μπόρεσε να βρει μια δουλειά στο επάγγελμά της.

Τώρα θα σκέφτεσαι, για ποιον λόγο τα λέω όλα αυτά; Δηλαδή εσύ, τι θα έκανες αν είχες πτυχίο, αλλά δεν είχες δουλειά; Μα φυσικά, έχεις δίκιο κι εγώ αυτό θα έκανα. Για την ακρίβεια, αυτό έχω κάνει εδώ και χρόνια! Εγώ, όπως και χιλιάδες άλλοι νέοι, το μόνο που καταφέραμε να κάνουμε με το πτυχίο μας είναι να στολίσουμε τον τοίχο του σπιτιού μας.

Αυτό το άρθρο λοιπόν, είναι αφιερωμένο σ’ όλα αυτά τα παιδιά, σε όλα αυτά τα πτυχία, που πολλοί τα ονόμασαν «χαμένα». Να ξέρεις, όμως, πως κανένα πτυχίο δεν είναι “χαμένο”. Μπορεί να μη σου προσέφερε λεφτά ή επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά σίγουρα σου έδωσε γνώσεις κι ευχάριστες αναμνήσεις από τη φοιτητική σου ζωή. Είναι αυτό που κάποτε σε έκανε να νιώσεις επιστήμονας, αυτό με το οποίο ονειρεύτηκες το μέλλον σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

πτυχίο

Τα πράγματα, δυστυχώς, δεν είναι τόσο καλά για την οικονομία της χώρας μας. Κατά συνέπεια, κρίση περνάει και το επάγγελμα που διάλεξες. Μην το βάζεις, όμως, κάτω. Αυτός που αξίζει, πάντα καταφέρνει να βγει στην επιφάνεια. Ίσως αργήσεις λίγο, μπορεί να χρειαστεί να καταβάλλεις και περισσότερο κόπο απ’ ό, τι θα χρειαζόταν παλιότερα. Το σίγουρο, όμως, είναι πως όταν καταφέρεις τον στόχο σου, θα το απολαύσεις το ίδιο ή και περισσότερο απ’ τους άλλους.

Τέλος, θέλω να σκεφτείς πως αυτή η δυσκολία στην εύρεση εργασίας, έχει και θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, πτυχίο έχουν πολλοί, αλλά λίγοι είναι αυτοί που θα επιμείνουν να βρουν δουλειά στον τομέα τους. Άρα αυτοί που θα το κάνουν, το αγαπάνε. Κι όταν κάτι το αγαπάς πολύ, το κάνεις καλύτερα απ’τους άλλους.

Σύνταξη κειμένου: Γεωργία Μπιμπούδη

Επιμέλεια κειμένου: Εύη Μπρούμου


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπιμπούδη Γεωργία

Εγωίστρια, ονειροπόλα και νευρική, λατρεύω τη Σαμοθράκη, το μπέργκερ, τις νεράιδες και το τσίπουρο. Ζω για να τραγουδάω και να ζωγραφίζω και παθιάζομαι με τα βιβλία, φτάνοντας σε σημείο εθισμού!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;