Ένα βιαστικό αντίο στα φοιτητικά χρόνια

Ένα βιαστικό αντίο στα φοιτητικά χρόνια
Πηγή: actionnewsjax

Και αποχαιρέτα τη που λες τη φοιτητική ζωή που έκανες… Το πολυπόθητο πτυχίο για το οποίο μόχθησες, βρίσκεται μπροστά σου. Σχεδόν στα χέρια σου. Αλλά θα σου σταλθεί ηλεκτρονικά. Προς όλους τους φοιτητές που τελειώνουν τις σπουδές τους εν μέσω πανδημίας. Ένα άδοξο τέλος για τα φοιτητικά τους χρόνια. Μια φτηνή απομίμηση της τελετής αποφοίτησης. Χωρίς πολλά πολλά. Τζέρτζελα κλπ. Όχι τουλάχιστον όπως το φαντάζεται ο μέσος τελειόφοιτος. Κανένα παρτάκι μεταξύ σας (αν παίζει) κι αυτό ήταν. Χωρίς την περιβόητη τήβεννο. Χωρίς την ημέρα για την οποία θα έχει να θυμάται. Για την οποία θα νιώθει υπερήφανος και θα το γιορτάσει τηρώντας το πρωτόκολλο των αποφοιτήσεων. Με πολλά χωρίς, όπως έστω συνηθίζεται και έχει ονειρευτεί.

Τέλος της φοιτητικής ζωής που έζησες. Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια (μπορεί και παραπάνω) από τότε που ήσουν πρωτοετό. Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσεις πόσο άτιμος είναι ο χρόνος. Όλα όσα έζησες αυτά τα τελευταία χρόνια θα τα “κρατήσεις” γερά στη μνήμη σου. Όμορφες και άσχημες στιγμές δεν έχει σημασία. Κάνοντας έναν απολογισμό συνειδητοποιείς πως όλες οι στιγμές των φοιτητικών χρόνων γίνονται ένα. Σε αφήνουν με το αίσθημα της νοσταλγίας. Όσα κι αν είναι τα  λάθη που έκανες ανακαλύπτοντας και δοκιμάζοντας τον εαυτό σου ως ενήλικας. Αρκεί μια αναδρομή στα φοιτητικά σου χρόνια και θα σε πείσει. Δεν έχεις να μετανιώσεις για τίποτα. Μόνο να βλαστημάς για αυτή την πίκρα που έχεις για το τέλος που δεν άρμοζε.

Ένα βιαστικό αντίο στα φοιτητικά χρόνια
Πηγή: blackandwhite

 

Ένας κύκλος φτάνει στο τέλος του. Ολοκληρώνεται και μένει πίσω όπως είναι φυσικό. Άλλοι φεύγουν και άλλοι έρχονται. Η ζωή “κυλάει”. Ο χρόνος “κυλάει”. Στη προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, δεν έχεις προλάβει να το συνειδητοποιήσεις. Όλα έγιναν τόσο ραγδαία. Χωρίς κάποια φυσική ροή. Βιαστικοί αποχαιρετισμοί από έδρανα, πρακτικές και φυσικά από τα στέκια, τις παρέες και το φοιτητικό σου σπίτι. Ένα βιαστικό αντίο στα φοιτητικά σου χρόνια. Και δεν αρκούσε το γεγονός πως αναγκάστηκες να τα αποχωριστείς όλα αυτά. Δε θα ζήσεις και την ημέρα της αποφοίτησης σου. Μπορεί να σε φρενάρει και από το να συνεχίσεις περαιτέρω τις σπουδές σου για την ώρα. Ή μπορεί να σε κομπλάρει παίρνοντας λανθασμένες αποφάσεις ή βιαστικές. Πολλές είναι οι αβεβαιότητες μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση που παρουσιάζεται.

Κάποιες στιγμές μπορεί να σε καθορίσουν ή ακόμη μπορεί και να σε στοιχειώσουν. Το ζήτημα είναι πως αν μη τι άλλο χάνεις στιγμές από τη ζωή σου. Στιγμές τις οποίες ονειρεύτηκες. Τις οποίες θέλησες, διεκδίκησες και σου αρμόζουν. Ένα κακό τέλος μπορεί να σηματοδοτήσει και μια κακή αρχή. Μπορεί και όχι. Μπορεί τα πράγματα να είναι αντίθετα. Τα φοιτητικά χρόνια είναι καθοριστικά. Από πολλές πλευρές. Ένα τέτοιο τέλος των φοιτητικών χρόνων είναι απογοητευτικό. Όσο είσαι ακόμη φοιτητής, ωστόσο, διεκδίκησε αυτά τα φοιτητικά σου δικαιώματα. Προσπάθησε να ζήσεις αυτά που επέλεξες παρά τις αντιξοότητες των συνθηκών. Μόνο έτσι δε θα απομακρυνθείς από αυτόν τον πρωτοετή γεμάτο φιλοδοξίες και όνειρα που υπήρξες κάποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ρόιδου

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη πόλη της Λάρισας, πήρα την απόφαση στα δεκαοχτώ μου να ταξιδέψω ως την «άγνωστη» για μένα τότε Κύπρο. Μπαίνοντας, λοιπόν, σε μια σχολή η οποία με διάλεξε αντί να τη διαλέξω, ανακαλύπτω στην πορεία πράγματα για την Βασιλική, όπως είναι η περιέργεια της να μάθει και να ασχοληθεί με διάφορα κοινωνικά θέματα, η χαρά που παίρνει από ένα παιδικό χαμόγελο, η αγάπη της για το θέατρο και η χαλάρωση που νιώθει όταν γράφει. Της αρέσει να ακούει διάφορα είδη μουσικής, να διαβάζει βιβλία, πρωτοστατεί στα αράγματα και στις τρέλες με την παρέα ακόμη κι αν πολλές φορές επιλέγει τη μοναχικότητα, απολαμβάνει τον καλό καφέ και λατρεύει τα ζώα. Στην ενήλικη ζωή, ο φόβος δεν είναι το σκοτάδι αλλά το άγνωστο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;