Χριστούγεννα ε και;

Χριστούγεννα ε και;

Μάλλον τον τελευταίο καιρό το Πνεύμα των Χριστουγέννων μετακόμισε και δεν μένει πια εδώ, παραμένει όμως μια αμιγώς παιδική γιορτή, το ραβδάκι εκείνο της νεράιδας που την λένε Διάθεση.

Για εμάς τους λίγο μεγαλύτερους αλλά και για όσους παραμένουν παιδιά στην ψυχή είναι μια γιορτή μαγική. Δεν θα σου πω όμως για αυτούς, αν και προσωπικά λατρεύω τους απανταχού «έφηβους» της ζωής, όχι,  σήμερα θα σου πω για κάποιους άλλους που γυροφέρνουν ανάμεσά μας, για τους «άλλους» για αυτούς θα σου πω.

Στις μεγάλες γιορτές της Ανθρωπότητας δεν νιώθουν όλοι το ίδιο, είναι αυτό που λένε η μελαγχολία των γιορτών, είναι αυτοί οι άνθρωποι που δεν αντέχουν τις γιορτές και στην τελική γιατί πρέπει όλοι να είμαστε μέσα στην τρελή χαρά και να φιλιόμαστε όλοι κάτω από το γκι ; Γιατί πρέπει όλοι να είμαστε καλά την περίοδο των γιορτών; Δηλαδή αυτές οι γιορτές είναι μόνο για όσους νιώθουν καλά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστούγεννα ε και; Μια γιορτή σαν όλες τις άλλες, σε τι διαφέρει από την γιορτή του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης; Ααα ξέχασα βρε παιδί μου τότε περιμένουμε να νιώσουμε χαρούμενοι, να νιώσουμε όμορφα, να νιώσουμε άνθρωποι, να νιώσουμε πως είναι να προσφέρεις. Ε ναι, όλη τη χρονιά κάνουμε υπομονή για τα Χριστούγεννα, τι λες σοβαρά;

Χριστούγεννα ε και; Κάτσε για να καταλάβω, αν εγώ θελήσω να μείνω σπίτι μου και να τιμήσω με τον δικό μου τρόπο την Γέννηση του Θεανθρώπου με κάνει λιγότερο ομόθρησκο από εσένα που θα ξεχυθείς στους δρόμους;

Χριστούγεννα ε και; Σε μια παρέα δέκα ατόμων θα πρέπει να νιώθουμε και οι δέκα το ίδιο; Μην απαντήσεις καταφατικά αμέσως, κοίτα προσεκτικά και τους υπόλοιπους.

Χριστούγεννα
Πηγή: Psychology.gr

Χριστούγεννα ε και; Μπορεί το δικό σου πνεύμα των εορτών με το δικό μου να μην συναντηθούν ποτέ, αλλά και αν συναντηθούν να τις νιώθουμε αλλιώς τις γιορτές εμείς οι δύο.

Η αλήθεια είναι πως μελέτες από αρκετά Πανεπιστήμια Παγκοσμίως έχουν καταγράψει συμπεριφορές ανθρώπων κατά την διάρκεια των εορτών που ποικίλουν, όλοι όμως μα όλοι ένιωθαν το ίδιο, μια ιερή φλόγα και μια ελπίδα να καίει μέσα τους εκείνη την περίοδο. Όλοι προσδοκούν το «Επί γης Ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Ο καθένας με το δικό του τρόπο.

Είναι επίσης γνωστό πως την εορταστική περίοδο γιγαντώνονται τα συναισθήματα μας με αποτέλεσμα να βιώνουμε στο έπακρο το μικρότερο και το ασήμαντο.

Είναι επίσης γνωστό πως τέτοιου είδους εορτές έχουν επίτηδες πάρει την μορφή της παλιγγενεσίας για καθαρά εμπορικούς λόγους καθώς δεν είναι τυχαίο πως τα καταστήματα κάνουν αγώνες για το πιο θα είναι καλύτερα διακοσμημένο και πιο φανταχτερά φωτισμένο, με απώτερο σκοπό το κέντρισμα της καταναλωτικής συνείδησης. Διότι τι περιμένει ο έμπορος; Κάτι τέτοιες γιορτές για να ανακάμψει.

Έχω ακούσει την καλύτερη ατάκα από πιτσιρικά εκεί γύρω στα 8: «Χριστούγεννα ε και; Αυτό θα έχουμε κάθε χρόνο;». Τον θαύμασα αυτό τον τυπάκο, καμία σχέση με τα άλλα παιδιά  της ηλικίας του. Μη φανταστείς κανένα μίζερο παιδάκι ή κάποιο παιδί σε εισαγωγικά δυστυχισμένο. Ίσα – ίσα τυπάκος με τα όλα του.

Χριστούγεννα ε και; Ξέρεις δεν είναι προνόμιο μόνο των χριστιανικών κρατών να βιώνουν την γέννηση του Μεσσία τους, απλά εμείς οι πιο Δυτικοί να το πω έτσι, του έχουμε δώσει και μια εσάνς εξαναγκασμού με το ζόρι να σε ακουμπήσει το Πνεύμα ! Όπως έχουν γραφτεί χιλιάδες ιστορίες πανανθρώπινης αγάπης και ζεστασιάς για αυτή την ημέρα, έτσι έχουν γραφτεί και ιστορίες που τους ακούμπησε το Πνεύμα της γιορτής και με μιας έγιναν οι καλύτεροι άνθρωποι του κόσμου. Μπούρδες Ντάρλιγκ !

Χριστούγεννα ε και; Ξέρεις υπάρχει και συνομοταξία αυτών που έχουν απέχθεια για αυτές τις γιορτές, ας μη βιαστούμε να τους χαρακτηρίσουμε με βαριές ψυχολογικές εκφράσεις τύπου «έχει πολλά τραύματα από την παιδική του ηλικία» ή «αυτός είναι μισάνθρωπος», όχι μη το κάνουμε καλύτερα. Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι που όχι ραβδάκι αλλά καδρόνι να τους ρίξεις δεν θα καταλάβουν τίποτε. Σίγουρα δεν πρέπει να  ψάξουμε την περίοδο εκείνη να δούμε τι τους φταίει.

Έχουμε τις υπόλοιπες 360 μέρες του χρόνου για να βρούμε το πώς και το γιατί τους. Το μόνο βέβαιο και σίγουρο είναι πως είναι Χριστούγεννα ε και; Ή είναι Χριστούγεναααα όλοι θα το βιώσουμε διαφορετικά το μήνυμα αυτής της γιορτής.

Χριστούγεννα ε και; Άνοιξε την πόρτα ή το παράθυρο της ψυχής να περάσει από μέσα η ελπίδα,  η κατανόηση και μη σε νοιάζει θα βρει χώρο και τρόπο να σου δώσει το μήνυμα, εξ άλλου όλοι μας πάντα αφήνουμε χαραμάδες ανοιχτές που δεν τις κλείνουμε ποτέ και με τίποτα.

Είτε είναι Χριστούγεννα ε και; Είτε είναι Χριστούγεναααα εσύ κοίτα να τα περάσεις όσο πιο όμορφα γίνεται με ότι θες εσύ, όπως θες εσύ, αρκεί να έχεις λάβει την χάρη της Ελπίδας.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Μάνδρου

Γεννημένη στην Αθήνα ένα βροχερό απόγευμα στα τέλη του Οκτώβρη, συνδέθηκα με την συγγραφή και τη μουσική μέσα από τα βιβλία και τους δίσκους από πολλή μικρή ηλικία. Αγαπάω τους ανθρώπους, τα ζώα, τη θάλασσα, το φθινόπωρο και τις Κυριακάτικες βόλτες σε Μοναστηράκι και Θησείο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;