Αξίζει να προσπαθήσω;

αξίζει να προσπαθήσωΑπό μικρό παιδί, βάζεις στόχους και κανόνες. Πολλές φορές, τα πράγματα έρχονται έτσι που δεν σου επιτρέπουν να φτάσεις , το σημείο στο οποίο στόχευες. Απογοητεύεσαι, δυσανασχετείς και φυσικά, έρχεται η στιγμή που κάνεις στον εαυτό σου, την ερώτηση που όλοι έχουμε κάνει αντίστοιχα, «αξίζει να προσπαθήσω;»

Πριν σου πω την γνώμη μου για το αν αξίζει ή όχι, θα σου αναφέρω το πώς παίρνω εγώ την εκάστοτε απόφαση, όταν βρίσκομαι σε αντίστοιχα διλήμματα.
Αρχικά, σκέφτομαι τον παράγοντα του «θέλω». Πόσο πολύ δηλαδή, επιθυμώ να φτάσω σε αυτό το στόχο που έθεσα και γιατί. Αν για παράδειγμα, θέλω να το κάνω, γιατί μέσα από αυτό θα βελτιώσω την ζωή μου στο μέλλον, τότε κλείνω προς την θετική απάντηση. Αν όμως, θέλω να το κάνω, γιατί νιώθω πως αν δεν εκπληρώσω το στόχο μου, θα απογοητεύσω αγαπημένα πρόσωπα, τότε δεν προσπαθώ. Είναι κρίμα να βασίζεις όλη σου την ζωή στις ταμπέλες που οι άλλοι φόρεσαν σε εσένα και το μόνο σίγουρο είναι, πως δεν ταιριάζει καθόλου με το δικό μου μότο ζωής.

Το δεύτερο που κάνω, είναι να φτιάξω μια λίστα με όλα όσα θα κερδίσω αν φτάσω το όριο που έχω βάλει και με όλα όσα θα κερδίσω, αν τελικά δεν εκπληρώσω το στόχο μου. Σε καμία περίπτωση, δεν σκέφτομαι τι είναι αυτό που θα χάσω. Αρχικά, γιατί αν δεν έχεις κατακτήσει κάτι, δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι ότι το έχασες, αφού ουσιαστικά ποτέ δεν το είχες. Ενώ από την άλλη πλευρά, πρέπει να σκεφτείς πως ποτέ δεν είσαι χαμένος! Όπως και να έρθουν τα πράγματα, ακόμη και αν δεν γίνουν με τον τρόπο που τα ονειρεύτηκες, η ζωή θα τα φέρει έτσι και εσύ θα πάρεις αυτό που σου αξίζει. Ίσως γίνει λίγο πιο αργά απ’ ότι το περίμενες, αλλά το σίγουρο είναι, ότι η ζωή, θα σου ανταποδώσει το χαμένο όνειρο!

Advertisement

αξίζει να προσπαθήσω

Τέλος, θέτω στον εαυτό μου, άλλη μια ερώτηση, «θα γίνω πραγματικά ευτυχισμένη;» Μπορεί να ακούγεται χαζό και πολύ να θεωρούν ότι είναι ίδιο με το πρώτο ερώτημα, όμως δεν είναι έτσι. Εδώ, δεν αναρωτιέμαι, αν θέλω. Σε αυτή την φάση, σκέφτομαι αν πραγματικά είναι για καλό. Εφόσον το θέλω και θα μου δώσει πολλά θετικά, σύμφωνα με την λίστα που έχω φτιάξει πιο πριν, τώρα πρέπει να δω αν όλα αυτά, θα με κάνουν ευτυχισμένη ή αν απλά θα ικανοποιήσουν τον εγωισμό μου, γιατί τα κατάφερα. Αν ισχύει το πρώτο, τότε πέρασες και τα τρία στάδια με απόλυτη επιτυχία, αν όχι όμως, τότε τα πράγματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Στην ζωή είναι καλό, να κάνουμε πράγματα που θα μας κάνουν να καταλάβουμε την πραγματική ευτυχία, όχι αυτά που απλά τονώνουν τον εγωισμό μας και μας ανεβάζουν το κοινωνικό επίπεδο.

Αυτός, είναι ο τρόπος που σκέφτομαι εγώ. Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι είναι ο σωστός απλά τον μοιράζομαι μαζί σου, σε περίπτωση που βοηθήσει και εσένα. Πριν κάνεις οτιδήποτε, να σκέφτεσαι πως καμία πράξη σου, δεν σε καθορίζει ως άνθρωπο. Μπορεί ένας στόχος να αλλάξει τον τρόπο ζωής σου, την καθημερινότητά σου ή τις παρέες σου αλλά σίγουρα δεν πρέπει να αλλάξει τις αρχές, το ήθος και τον αυθορμητισμό σου. Μην σκέφτεσαι λοιπόν πολύ, αν αξίζει ή όχι! Ρίσκαρε το και απόλαυσε τις συνέπειες. Σίγουρα, είναι ο λιγότερο αγχωτικός τρόπος και έχει και 50% πιθανότητες επιτυχίας!

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εγωίστρια, ονειροπόλα και νευρική, λατρεύω τη Σαμοθράκη, το μπέργκερ, τις νεράιδες και το τσίπουρο. Ζω για να τραγουδάω και να ζωγραφίζω και παθιάζομαι με τα βιβλία, φτάνοντας σε σημείο εθισμού!

Leave a Reply

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG