Αποταμίευση: Η αξία και τα οφέλη της

SHARE

αποταμίευση
Πηγή εικόνας: mrinsurance

Σε μία περίοδο σαν και αυτή που διανύουμε τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, πόσο εύκολο είναι να μιλάει κανείς για αποταμίευση; Μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής «κρίσης» έχουν καταστήσει αμέτρητους ανθρώπους να ζουν σε κατάσταση εξαθλίωσης και για τους πιο «τυχερούς» σε μία κατάσταση «ανοχής».

Ωστόσο, αρκετοί καταφέρνουν και ζουν αξιοπρεπώς, όπως έκαναν και προ κρίσης. Αυτό γιατί είχαν τη σύνεση και δεν επιδόθηκαν τις «καλές εποχές» σε ασύστολες σπατάλες. Ακόμη, ίσως γιατί κάνουν ευρύτερα σωστή διαχείριση των χρημάτων τους, έχοντας φυσικά σταθερή πηγή εισοδήματος.

Σε τι συνίσταται όμως η σωστή διαχείριση των χρημάτων; Εν ολίγοις στην αποταμίευση. Προνοώντας και φυλάσσοντας για το μέλλον μέρος των εσόδων του απολαμβάνει κανείς πληθώρα πλεονεκτημάτων. Τα πλεονεκτήματα αυτά μπορεί να αφορούν είτε το άμεσο, είτε το μακροπρόθεσμο μέλλον.

Η ζωή δεν τα φέρνει πάντοτε όπως τα θέλουμε. Το μέλλον είτε αυτό είναι το βραχυπρόθεσμο, είτε το μακροπρόθεσμο μπορεί να επιφυλάσσει την παρουσία διαφόρων ειδών προβλημάτων. Τέτοια προβλήματα που αποτελούν και τα σημαντικότερα, αποτελούν τα διάφορα θέματα υγείας, που ενδέχεται να προκύψουν.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι το σύστημα υγείας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ευχέρεια του καθενός, η αξία που έχει η αποταμίευση αναδεικνύεται περίτρανα σε μία τέτοια περίπτωση.

Αν δηλαδή αποτελέσει ανάγκη η κάλυψη των εξόδων για την διεξαγωγή ενός χειρουργείου άμεσα και έχει προνοήσει κανείς να φυλάξει κάποια χρήματα στην άκρη, μπορεί «ξένοιαστος» να παραμερίσει αυτό το γεγονός.

Όμως, η αποταμίευση δεν έχει σημασία μόνο για ατυχείς συγκυρίες. Άλλωστε, δεν είναι παρά λογικό κάποιος να θέλει να απολαύσει τους καρπούς του μόχθου του. Μόχθος εννοώντας την καθημερινή εργασία και επένδυση του χρόνου του στην εκάστοτε δουλειά που έχει ο καθένας.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι διάφοροι τρόποι που η αποταμίευση μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την πραγμάτωση στόχων και ονείρων; Έχοντας κάποια χρήματα κανείς στην άκρη μπορεί να προγραμματίσει ένα ταξίδι.

Advertisement

Ένα ταξίδι με φίλους, οικογένεια σε έναν ονειρικό προορισμό. Ένα ταξίδι σε ένα όμορφο μέρος του της Ελλάδας ή και του εξωτερικού.

Ακόμη, η αποταμίευση μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην πραγματοποίηση επαγγελματικών στόχων που μπορεί να έχει θέσει κάποιος. Ονειρεύεσαι καιρό να ανοίξεις την δική σου επιχείρηση; Να αναπτύξεις και να υλοποιήσεις μία ιδέα που σκέφτεσαι καιρό και πιστεύεις ότι θα μπορούσε να γίνει επιτυχία;

Ε λοιπόν, η αποταμίευση μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ καλό τρόπο για να θέσεις μία βάση, ένα θεμέλιο για την αρχή της πραγματοποίησης της επαγγελματικής σου φιλοδοξίας.

Ακόμη, μέσα από την αποταμίευση μπορείς και να βελτιώσεις και την ίδια την ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας σου. Χρειάζεται να κάνεις κάποιες επισκευές στο σπίτι σου; Να βελτιώσεις ακόμη και αισθητικά κάποια μέρη του; Έτσι σου δίνεται το περιθώριο και η δυνατότητα να πραγματοποιήσεις τις όποιες ενέργειες επιδιόρθωσης/ανανέωσης επιθυμείς.

Επίσης, μπορεί να θέλεις να επενδύσεις ένα μέρος των χρημάτων που έχεις φυλάξει από την αποταμίευση, στην προσωπική σου καλλιέργεια ή αυτή των παιδιών σου. Λόγου χάρη, να ξεκινήσεις εσύ ή αυτά μία δραστηριότητα που απαιτεί την επένδυση ενός σημαντικού ποσού χρημάτων. Μία τέτοια δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι η αγορά και η εκμάθηση ενός οργάνου μουσικής.

Γενικότερα, η αξία και τα οφέλη της αποταμίευσης είναι πολλαπλά. Ωστόσο, η νοοτροπία της αποταμίευσης είναι κάτι που πρέπει να «διδάσκεται» από νωρίς. Μάλιστα, μπορεί να  αποτελεί ένα αντίβαρο στην σπατάλη και την ασύστολη αμετροέπεια- όχι λόγων αλλά χρημάτων.

Γι’ αυτό θα έπρεπε να αναρωτηθούμε: Μήπως θα έπρεπε η «εκμάθηση» της αποταμίευσης να αποτελέσει μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και εν τέλει ίσως και λύση αποτροπής στην εκδήλωση μελλοντικών «οικονομικών κρίσεων»;

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, φιλόδοξη, "ολίγον" κυνική και αθεράπευτα ερωτευμένη με το φαΐ. Κρυφή απόλαυση το παγωτό. Διαβάζω, χορεύω διαρκώς, λατρεύω τον κινηματογράφο και σκέφτομαι ακατάπαυστα. Η απέραντη υπομονή μου είναι ίσως το μεγαλύτερο χάρισμά μου.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG