Απολογισμό κάνε φέτος, του χρόνου δράσε ουσιαστικά

SHARE

Και τι έμεινε τελικά; Λίγες μερούλες και πουφ έφυγε και το δεκαοκτώ!Και πως πέρασε ρε παιδιά και αυτός ο χρόνος τόσο γρήγορα; Τουλάχιστον αυτό είναι το συναίσθημα που επικρατεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή.Και τι κάνουμε όλοι μας κάθε χρόνο τέτοια εποχή; Απολογισμό. Απολογισμό για τη χρονιά που σιγά σιγά φτάνει στο τέλος της. Απολογισμό όλων όσων έγιναν ή και δεν έγιναν, όλων όσων καταφέραμε να κάνουμε ή και αποτύχαμε να πραγματοποιήσουμε, όλων των ευκαιριών που μας δόθηκαν και όσων δεν ήμασταν τυχεροί να έχουμε.

Και κάθε χρόνο τέτοια εποχή λοιπόν, με αφορμή λίγη γκρίνια από τη μία, λίγη κατσουφιά και στεναχώρια από την άλλη, μέσα σ’ όλα αποφασίζουμε τελευταίες μέρες του τρέχοντος έτους να φτιάξουμε μία λίστα από πράγματα-είτε νοητά είτε ακόμη και χειρόγραφα- που θέλουμε να επιτύχουμε το επόμενο. Και έτσι ξεκινάνε οι σωροί υποσχέσεων που δίνουμε στους εαυτούς μας, αλλά καμιά φορά και στους άλλους. Θα γίνω καλύτερος,καλύτερη. Θα χάσω κιλά, θα αδυνατίσω και θα γίνω σουπερ κορμάρα. Θα διαβάζω περισσότερο, θα χαζεύω λιγότερο στορις στο ινσταγκραμ και βιντεάκια με χαριτωμένα μωρά και γατάκια. Θα γίνω περισσότερο παραγωγικός/παραγωγική.Θα γίνω καλύτερος/καλύτερη σύντροφος, καλύτερος γονιός.  Θα, θα, θα και γενικά ΘΑ!

Αυτόν τον χρόνο παιδιά ας πρωτοτυπήσουμε· μαζί! Καλό και χρήσιμο μη σου πω το όλο θέμα με τον απολογισμό ,αλλά μη στεκόμαστε μόνο σε αυτόν. Μπαίνει το δεκαεννιά και σίγουρα όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να κάνουμε στο μυαλό μας. Στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε. Άλλοι είναι λιγότερο «μικροί» και άλλοι μεγαλύτερης σημασίας. Άλλοι ευκολότεροι και άλλοι δυσκολότεροι.  Η ουσία είναι μία: Κανένας, μα κανένας όμως, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί από μόνος του. Έτσι, ως δια μαγείας. Και πόσο τέλειο δε θα ήταν αυτό άραγε ε; Αλλά όχι, «αγαθά κόποις  κτώνται» που λέει και η λαϊκή ρήση. Έτσι, ας θέσουμε τους στόχους μας για την επόμενη χρονιά, αλλά ας πάμε και ένα βήμα παρακάτω.

Advertisement

Έτσι, λοιπόν, αγαπητέ αναγνώστη για κάθε στόχο που θέτεις, θέσε και ένα πλάνο δράσης για να τον επιτύχεις παράλληλα. Ένα σχέδιο δράσης που μπορεί να μην είναι και τελείως διαμορφωμένο εξαρχής αλλά, προχωρώντας θα ξεκαθαρίζει όλο και περισσότερο. Θέτεις ένα πλάνο σα μία βάση για να μπορείς να κινηθείς και ύστερα βλέποντας και κάνοντας. Το σημαντικό είναι να μη μένουμε μόνο στο θεωρητικό κομμάτι, στα λόγια. Ωραία, άντε και καλά λέω εγώ “Το δεκαεννιά θα γίνω κορμάρα, αλλά ας δω και πόση μερέντα μπορώ να φάω σήμερα”. Ναι, όπως καταλαβαίνετε παιδιά, δε βγαίνει έτσι. Είναι πιο πρακτικό και ουσιαστικό να πω θα χάσω πέντε κιλά μέχρι τον Φεβρουάριο, και ας ψάξω και κάτι που μπορώ να κάνω σε γυμναστική και που θα με βοηθήσει να το κάνω αυτό.

Επίσης, ένας άλλος τρόπος να επιτύχετε ουσιαστικά αυτό που θέλετε την επόμενη χρονιά θέτοντας τους στόχους σας αυτήν είναι να βρείτε κίνητρα που να’ ναι δεσμευτικά. Δεσμευτικά εννοώντας όχι απλά ότι αποτελούν «έντονες» επιθυμίες μας. Από επιθυμίες άλλο τίποτα όλοι μας. Δεσμευτικά με την έννοια ότι αποτελούν πράγματα που αναπόφευκτα αν δεν τα κάνουμε θα έχουν παράλληλα και λόγου χάρη μία άλλη σημαντική επίπτωση. Παραδείγματος χάριν , θες να χάσεις κάποια κιλά και καθημερινά εργάζεσαι επίσης. «Ανάγκασε»τον εαυτό σου να διανύει μια δεδομένη απόσταση με τα πόδια, και ξέροντας ότι είναι απαραίτητο να την κάνεις, για φτάσεις στη δουλειά σου, αυτό θα λειτουργεί σαν ένα δεσμευτικό κίνητρο.

Γενικά,  η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή δύσκολα αποκτώνται. Τουλάχιστον αυτά που έχουν πραγματικά σημασία. Και κάνοντας τον απολογισμό κάθε χρόνο για αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκουμε συχνά τους εαυτούς μας απογοητευμένους. Το νέο έτος λοιπόν ας προσπαθήσουμε όλοι μας λίιιιιγο παραπάνω έτσι ώστε κάνοντας τον απολογισμό στο τέλος του να μην είμαστε τόσο απογοητευμένοι ή και καθόλου!

Advertisement

Καλή χρονιά, με υγεία πάνω από όλα (ναι τετριμμένο αλλά η μεγαλύτερη αλήθεια όλων), πολλά χαμόγελα, ακόμη περισσότερα γέλια και ωραίους ανθρώπους για συντροφιά!

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, φιλόδοξη, "ολίγον" κυνική και αθεράπευτα ερωτευμένη με το φαΐ. Κρυφή απόλαυση το παγωτό. Διαβάζω, χορεύω διαρκώς, λατρεύω τον κινηματογράφο και σκέφτομαι ακατάπαυστα. Η απέραντη υπομονή μου είναι ίσως το μεγαλύτερο χάρισμά μου.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG