Απιστία: Τι κάνεις όταν την αντιληφθείς

Πηγή: unsplash

Πηγή: unsplash


Είσαι καιρό με τον σύντροφό σου και περνάς ονειρικά. Όλα είναι τόσο ειδυλλιακά που θέλεις να παγώσεις τον χρόνο ώστε να μείνεις στην στιγμή. Κι’ ένα βράδυ, εκεί που σας έχει πάρει ο ύπνος, κάτι μέσα σου σε σπρώχνει να κοιτάξεις το κινητό. Χωρίς να έχουν υπάρξει σημάδια για ενδεχόμενη απιστία, χωρίς να έχει γίνει προηγηθεί κάτι ύποπτο. Το μυαλό σου σε παίζει και προσπαθείς από την μία να αντισταθείς — για να μην το κάνεις — και από την άλλη να καταλάβεις γιατί ξαφνικά σε κυριεύει το αίσθημα της «κατινιάς».

Κλείνεις τα μάτια για να κοιμηθείς ψιθυρίζοντας: «δεν κάνω τέτοιες κατινιές εγώ. Δεν θα γίνω σαν όλους του άλλους». Είναι σαν να έχεις φάει μπρόκολο όλη μέρα και στο ντουλάπι της κουζίνας να υπάρχει ένα κουτάκι μερέντα. Όπως καταλαβαίνεις είναι θέμα χρόνου να γίνει η μαλακία. Παίρνεις στα μουλωχτά το κινητό και αρχίζεις την κατασκοπεία. Έχεις ενοχές, αλλά ταυτόχρονα γουστάρεις γιατί είσαι ένα βήμα μπροστά — ή ένα βήμα πίσω, ποτέ δεν ξέρεις.

Από την εμπειρία μου όταν νιώθεις ασφαλής στην σχέση σου και ξαφνικά σε διακατέχει ένα άσχημο αίσθημα τότε μάλλον την έχεις πατήσει. Οι Αμερικάνοι το λένε gut feeling. Tο ασυνείδητο σε προειδοποιεί ότι όλα θα πάνε κατά διαόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα με την απιστία είναι ότι δεν ξέρεις αν υπάρχει ή όχι. Αν δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, τότε βρίσκεσαι στο δίλημμα: ν’ αρχίσω τις παρακολουθήσεις ή γίνομαι παρανοϊκός; Ακόμα και αν κάνεις μία συζήτηση με τον σύντροφο σου και του εξομολογηθείς τις σκέψεις σου, ακόμα και αν ισχύουν αυτά που σκέφτεται, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το παραδεχτεί και θα σε βγάλει τρελό. Έτσι μπαίνεις σ΄ ένα φαύλο κύκλο όπου κάθε φορά βγαίνεις όλο και πιο τρελός και προσπαθείς να βρεις αποδεικτικά στοιχεία για να αποδείξεις την ενοχή του άλλου.

Δεν είστε πλέον σύντροφοι. Είστε στο CSI, όπου παίζεται ένα παιχνίδι ρόλων.

Εσύ είσαι μπάτσος και ο σύντροφος σου είναι ο ύποπτος. Για να κριθεί ένοχος ο ύποπτος πρέπει να βρεις αποδεικτικά στοιχειά εναντίον του.

Πηγή: Ted
Πηγή: Ted

Είχα βρεθεί σε ανάλογη θέση, πριν κάποια χρόνια. Έψαξα κινητά, email, ό,τι μπορούσα. Μέχρι και διαγραμμένα μηνύματα έψαξα — ωραίες αθώες εποχές. Το μυαλό μου με έπαιζε. Γούσταρα την κατάσταση στην οποία βρισκόμουν. Αισθανόμουν την αδρεναλίνη να κυλά στο αίμα και ένιωθα την καρδιά να θέλει ξεπηδήσει από το στήθος μου. Κάποια στιγμή αναρωτήθηκα «δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις; Σοβαρά με τι κάθεσαι και ασχολείσαι; Αν η άλλη έχει γκόμενο;» Όπως καταλαβαίνεις δεν είχα κάτι καλύτερο να ασχοληθώ και αυτό είναι το point.

Το χειρότερο ήταν ότι ήθελα να βρω κάτι. Προτιμούσα να τελειώσει άδοξα η φάση μας παρά να βγω τρελός. Εκείνη την ώρα μιλούσε ο ναρκισσισμός, θέλεις να έχεις δίκιο παρά να σώσεις την παρτίδα.

Όταν βγαίνεις από τέτοιες σχέσεις, μετά από καιρό, δεν σε πειράζει τόσο το παρελθόν όσο το μέλλον. Χάνεις την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και γίνεσαι καχύποπτος. Κι αυτή ήταν η εσωτερική μου ερώτηση: τι θα κάνω αν επαναληφθεί στο μέλλον μία παρόμοια κατάσταση; Αν δηλαδή αντιληφθώ ότι κάτι δεν πάει καλά, χωρίς να έχω αποδείξεις. Δεν έχω το χρόνο και την διάθεση να ξαναπαίξω το παιχνίδι κλέφτη-αστυνόμου.

Προφανώς, αν σου τύχει κάτι τέτοιο, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι μία εσωτερική ενδοσκόπηση για να κατανοήσεις από που προέρχονται αυτές οι σκέψεις: είναι θέμα δικής σου ανασφάλειας ή υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις; Και αν υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις, ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Μετά από ατελείωτες σκέψεις κατέληξα στο εξής συμπέρασμα-φιλοσοφία: το αν σε κερατώνει ο σύντροφος σου δεν έχει σημασία, ίσως δεν το μάθεις και ποτέ. Αυτό που έχει πραγματική ουσία είναι αν η σχέση έχει σωστά θεμέλια. Ναι, ναι ξέρω, η δική μας σχέση ήταν τέλεια, μέχρι που έμαθα ότι υπάρχει άλλη. Η απιστία όμως είναι το αποτέλεσμα από την απουσία αλληλοκατανόησης. Οπότε τα σημάδια υπάρχουν απλά επιλέγεις να εθελοτυφλείς.

Δεν υπάρχει νόημα να ψάχνεσαι και θα σου αποδείξω τον λόγο.

Η απιστία και οι πιθανότητες

Αν έχεις εξαντλήσει την πιθανότητα ότι δεν έχεις εσύ το θέμα, τότε η σχέση σου έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Έχεις το προαίσθημα ότι ο σύντροφος σου ταξιδεύει σε άλλες διαστάσεις. Δεν μπορείς να το αποδείξεις αλλά το αισθάνεσαι. Οπότε κατά την γνώμη μου η συζήτηση είναι μονόδρομος. Αν δεν βρεθεί άκρη από την συζήτηση ή αν αντιληφθείς ότι σου πετάει ένα νέφος από ψέματα, τότε νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι να πάρεις την τσάντα σου και να φύγεις σε άλλα μέρη. Σε διαφορετική περίπτωση θα διαλυθείς ψυχολογικά.

Ας πάρουμε τις πιθανότητες να ψάξεις για παράδειγμα το κινητό του άλλου:

Α) Βρίσκεις κάτι χειροπιαστό

Τότε όλα κομπλέ, φέρνεις στην επιφάνεια την απιστία, χωρίζεις και ξεμπερδεύεις. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες. Είμαστε στο 2020, όλοι είμαστε υποψιασμένοι, πιστεύεις ότι θα αφήσει ο άλλος πίσω του στοιχεία; Αν βρεις κάτι, είναι πολύ πιθανό να το έχει αφήσει επίτηδες. Είτε για να σε κάνει να ζηλέψεις, είτε γιατί θέλει να τον χωρίσεις, είτε γιατί θέλει να παίξει σαδομαζοχιστικά παιχνίδια μαζί σου.

Β) Βρίσκεις κάτι χαλαρό

Σε αυτή την περίπτωση θα βρεις κάτι αόριστο, όπως το να μιλάει με ένα άτομο που δεν ξέρεις — χωρίς να υπάρχει κάτι το ερωτικό — ή να υπάρχει ένα χαλαρό φλερτ. Εκεί τι κάνεις; Αν μιλήσεις τότε θα φανείς ανασφαλής και θα εκτεθείς. Αν δεν μιλήσεις τότε θα σε τρώει μέσα σου και θα περιμένεις τον άλλον να κάνει την λάθος κίνηση. Ψυχολογικά αυτό σε ρουφάει. Πολλές χαμένες ώρες από την ζωή σου. Φτάνεις στο σημείο να το παίζεις ντετέκτιβ. Όπως και στην πρώτη περίπτωση πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί να θέλει να σε κάνει να ζηλέψεις ή να σε τεστάρει.

Γ) Δεν βρίσκεις τίποτα

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην βρεις απολύτως τίποτα. Που είναι απογοητευτικό, γιατί από την μία μπορεί ν΄ ανακουφιστείς αλλά από την άλλη το συναίσθημα μέσα σου δεν θα καταλαγιάσει. Μετά από μερικές εβδομάδες θα ξαναδοκιμάσεις την τύχη σου γιατί οι ανασφάλειες σου καιροφυλακτούν.

Όπως και να χει, όποια επιλογή και να διαλέξεις είσαι με την πλάτη στον τοίχο γιατί παίζεις παιχνίδια… catch me if you can.

Όταν νιώθεις την απιστία

Το ασυνείδητο είναι ένα φοβερό εργαλεία του μυαλό μας γιατί συγκρατεί πληροφορίες που δεν χρειαζόμαστε άμεσα αλλά είναι αποθηκευμένες για μελλοντική χρήση.

Στους ανθρώπους σου ανιχνεύεις κάποιες κινήσεις τους συνειδητά και κάποιες άλλες κινήσεις και συμπεριφορές ασυνείδητα. Όταν αρχίζουν και αλλάζουν την συμπεριφορά τους, τότε το ασυνείδητο σε προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Μικρά πράγματα όπως: Η ταχύτητα που πιάνει ο άλλος το κινητό του όταν έρχεται ένα μήνυμα, το βλέμμα του κλπ, είναι ενδείξεις ότι όλα πάνε στραβά.

Είναι στο χέρι σου πως θα χρησιμοποιήσεις αυτή την διαίσθηση, είτε για να επανεξετάσεις την σχέση σου είτε για να το παίξεις Sherlock Holmes. Γιατί το πρόβλημα της σχέσης σου δεν αν στα φοράει ο άλλος ή αν υφίσταται απιστία, αλλά η έλλειψη επικοινωνίας και συνεννόησης.

Αυτό σημαίνει ότι άλλος δεν είναι παρόν για σένα και ταξιδεύει σε άλλους κόσμους. Σε τι κόσμους δεν έχει σημασία — δεν είναι δικό σου πρόβλημα. Μπορεί να σκέφτεται κάποιον άλλον, μπορεί να σκέφτεται ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, μπορεί να σκέφτεται την καριέρα της. Εφόσον — για μεγάλο χρονικό διάστημα — δεν το μοιράζεται μαζί σου, τότε δεν υπάρχει επαφή.

Όσο άσχημη μπορεί να είναι μία απιστία, δεν μπορείς να κάνεις γι΄ αυτό. Στις σχέσεις πότε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Δεν έχει νόημα να παρασύρεσαι από το παρελθόν ή να ψάχνεις να βρίσκεις συνεχώς red flags. Αν αισθανθείς ότι άλλος είναι αλλού, τότε δεν έχει χώρο στην ζωή σου. Η απιστία συνήθως είναι το τελευταίο σκαλοπάτι μιας τελειωμένης κατάστασης. Αν επιμένεις να βάζεις στην ζωή σου άτομα που δεν βρίσκονται εκείνη την στιγμή μαζί σου τότε είναι καιρός να κάνεις μια ανασκαφή μέσα σου και να καταλάβεις γιατί δέχεσαι τέτοιους ανθρώπους ώστε να το αλλάξεις. Αν καταλάβεις γιατί επενδύεις σε τέτοιες σχέσεις τότε θα είσαι σε θέση ν΄ αλλάξεις και να βρεις ανθρώπους που αξίζουν τον χρόνο σου και την υπομονή σου.

Σταμάτα ν’ αναρωτιέσαι αν σε κερατώνει ή όχι. Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι αν δουλεύει η σχέση. Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι το μόνο που χρειάζεσαι.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;