Άνθρωποι όχι αρκετά μόνοι

Άνθρωποι όχι αρκετά μόνοι

μοναξιά θηλυκό

  1. η κατάσταση αυτού που ζει μόνος, που δεν έχει επαφή με άλλους ανθρώπους
  2. το συναίσθημα που νιώθει αυτός που ζει μόνος
  3. η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους
  4. ερημικός τόπος

Μοναξιά: Το χειρότερο, ίσως, από όλα τα άσχημα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος. Όταν κάποιος νιώθει μόνος, όταν αισθάνεται πως δεν υπάρχει κανείς και τίποτα στον κόσμο του, που να μπορεί να τον καταλάβει και να του προσφέρει οποιουδήποτε είδους στήριξη η ζωή γίνεται αυτόματα εξαιρετικά δυσκολότερη. Το βάρος της μοναξιάς έχει κάτι διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα βάρη που μπορεί να κουβαλάει κάποιος. Το βάρος αυτό δεν μπορείς να το μοιραστείς. Δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορείς να το συζητήσεις και μέσω της κουβέντας να βρεις μια, κάποια, λύση. Ποιος μπορεί να σε βοηθήσει όταν δεν έχεις κανέναν;

Κατά την άποψη μου υπάρχουν δυο τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας ένα πρόβλημα. Ο πρώτος, και ευκολότερος ίσως τρόπος, είναι ο μοιρολατρικός, ο “τραβάτε με και ας κλαίω” τρόπος. Ο δεύτερος τρόπος απαιτεί μια συναισθηματική ωριμότητα που οι περισσότεροι ανθρώπου δεν διαθέτουν. Ο τρόπος αυτός, όντας αποτελεσματικότερος, φέρει περισσότερες δυσκολίες. Πρέπει αρχικά να αναγνωρίσει κάποιος το πρόβλημα του και έπειτα να συμφιλιωθεί μαζί του έτσι ώστε να καταλάβει από που προέρχεται και πως αντιμετωπίζεται, αν αντιμετωπίζεται.

Έπειτα από μια προσπάθεια αντιμετώπισης της μοναξιάς με τον δεύτερο τρόπο καταλήγει κανείς σε κάποια πολύ βασικά συμπεράσματα για την ζωή του. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μαθαίνει να “αγαπάει” την μοναξιά του. Συνειδητοποιεί ότι μπορεί και μόνος του όχι απλά να τα βγάλει πέρα με την καθημερινότητα του αλλά επιπλέον να την απολαύσει. Καταλαβαίνει ότι παρόλο που την εκάστοτε στιγμή ίσως φαντάζει καταθλιπτικό, ένας καφές ή μια βόλτα μόνο με τον αυτό του μπορεί να του προσφέρει περισσότερα από όσα περίμενε. Μαθαίνει λοιπόν να μην εξαρτάται από τίποτα και καταφέρνει να σταθεί ουσιαστικότερα στα πόδια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν αντιλέγω ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και η επαφή του με κόσμο είναι απαραίτητη και καθοριστική. Αυτό όμως που ξεχνάμε σήμερα βομβαρδισμένοι από την συνεχή και ακατάπαυστη επικοινωνία με τον γύρω κόσμο, είναι η επικοινωνία με τον εαυτό μας. Καταλήγουμε να ξεχνάμε ότι υπάρχουμε και εμείς στην ζωή μας και ότι και εμείς είμαστε αρκετοί για να απολαύσουμε μια όμορφη στιγμή. Μην φοβάσαι να μείνεις μόνος σου, μη φοβάσαι τις σκέψεις σου και την ησυχία ή την φασαρία του μυαλού σου γιατί μέσα από αυτά μπορείς να αντλήσεις την δύναμη που χρειάζεσαι για να μην ξανανιώσεις μόνος, απλά γιατί πάντα έχεις εσένα.

Άνθρωποι όχι αρκετά μόνοι


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άρια Χατζόγλου

Άρια Χατζόγλου. Ετών 18. Φοιτήτρια στο τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Όχι ιδιαίτερα ενεργή θα έλεγα αφού επίσης δηλώνει κάτοικος Θεσσαλονίκης. Απολαμβάνει όσο τίποτα τη συντροφιά ενός καλού βιβλίου και την συνοδεία όμορφης μουσικής. Ο ορισμός της ευτυχίας περιορίζεται γι΄αυτήν στον σκύλο της και σε ένα λιβάδι γεμάτο μαργαρίτες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;