Αν υπήρχαν 100 άνθρωποι σε ένα δωμάτιο, πόσοι θα έβρισκαν την ευτυχία;

Όλα ξεκινούν και τελειώνουν με την ευτυχία. Αυτό βασικά λένε αρκετοί. Ορισμός ευτυχίας; Κανένας μοναδικός και συγκεκριμένος. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ορισμοί προερχόμενοι από την εκπλήρωση των επιθυμιών, την ικανοποίηση και τα θετικά συναισθήματα ενός ατόμου. Ωστόσο, ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο… στιγμές ευτυχίας.

Τι είναι ωστόσο πραγματικά η ευτυχία; Και πως την βρίσκουμε; Τι είναι η ευτυχία για εμένα και για εσένα; Αν υπήρχαν 100 άνθρωποι σε ένα δωμάτιο, πόσοι θα έβρισκαν την ευτυχία; Ας το συζητήσουμε…

Η αναγνώστρια είπε:

Θεωρώ ότι αν υπήρχαν 100 άτομα σε ένα δωμάτιο ένα μεγάλο ποσοστό θα έβρισκε την ευτυχία. Γιατί όλα επηρεάζουν την ψυχική διάθεση ενός ανθρώπου. Από τους γενετικούς παράγοντες μέχρι το περιβάλλον και τον κοινωνικό του περίγυρο. Σίγουρα ο καθένας έχει κάτι, μικρό ή μεγάλο, που τον κάνει ευτυχισμένο. Ή ακόμη και αν δεν έχει, θα υπάρχουν σίγουρα στοιχεία που να ενισχύουν την ευημερία στη ζωή του. Ευτυχισμένοι σε εκείνο το δωμάτιο θα ήταν όσοι έχουν βασικά πράγματα που δεν απεικονίζονται και μπορεί κάποια να μην είναι σε αυτό το δωμάτιο. Όπως είναι η υγεία, μια καλή συντροφιά, οικογένεια, στέγη και άλλα που θεωρούνται δεδομένα αλλά δεν είναι. Επίσης σημαντική είναι η συναναστροφή των ανθρώπων, γι’ αυτό και θεωρώ ότι η κοινωνικοποίηση και η γνωριμία με νέα άτομα μέσα σε εκείνο το δωμάτιο μπορεί να δώσει ένα αίσθημα εφορίας στον άνθρωπο. Γενικότερα, εάν οι άνθρωποι στο δωμάτιο άφηναν έξω από αυτό τα προβλήματα και τα άγχη που τους ταλανίζουν ένα μεγάλο ποσοστό, αν όχι όλοι, θα έβρισκαν κάτι μικρό ή μεγάλο που θα τους έκανε ευτυχισμένους. Μπορεί όχι σε απόλυτο βαθμό, αλλά έστω και κατά 1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή είναι και η πραγματικότητα, η ευτυχία ξεκινά και τελειώνει από την ψυχική υγεία ενός ατόμου. Από τη στιγμή που οδηγεί την ψυχή του έξω από το άγχος και απολαμβάνει τη στιγμή, ίσως και γι’ αυτό οι μελέτες αναφέρουν πως δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία αλλά στιγμές. Μικρές στιγμές μέσα από τη συντροφιά, την οικογένεια και πολλά άλλα μικρά που όπως αναφέρεται και στην άποψη αυτή τα θεωρούμε δεδομένα.

Η αναγνώστρια είπε:

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό διαβάζοντας το παραπάνω ερώτημα είναι: τι σημαίνει ευτυχία; Ψάχνοντας κανείς είναι πολύ πιθανό να μην βρει μία συγκεκριμένη απάντηση ή να μην βρει την απάντηση που ψάχνει. Κατά την άποψη μου, η ευτυχία είναι η καλύτερη περίοδος της ζωής ενός ανθρώπου, η οποία μπορεί να μη διαρκέσει για πάντα αλλά σίγουρα αφήνει πίσω τις όμορφες στιγμές, μνήμες και συναισθήματα καθώς και επιδρά θετικά στην ψυχοσύνθεση του εκάστοτε ατόμου. Σε μία τέτοια συνθήκη, το πιο πιθανό είναι ότι θα συναντήσουμε πολλά άτομα διαφορετικά, ξεχωριστά, μεγαλωμένα με άλλες αξίες, πεποιθήσεις, απόψεις. Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι αρκετά δύσκολο να βρουν την ευτυχία. Οι διαφορές που θα προκύψουν μεταξύ τους θα έγκεινται και στον τρόπο που εκφράζει ο καθένας τα συναισθήματά του. Για κάποιους η ευτυχία έχει βαθύτερο νόημα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ενώ για άλλους ο δρόμος για την ευτυχία είναι πιο εύκολα προσβάσιμος. Το υπόβαθρο του κάθε ατόμου διαφέρει και το κατευθύνει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, σε έναν συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν διαφορές στο πως νιώθει ο καθένας ευτυχισμένος.

Είναι πράγματι δύσκολο, μα κρατάω ακριβώς αυτό που αναφέρει η δεύτερη άποψη «να εντοπιστούν διαφορές στο πως νιώθει ο καθένας ευτυχισμένος». Είναι πολύ σημαντικά λόγια για το ερώτημα. Ακριβώς γι’ αυτό πιστεύω πως και οι 100 εν τέλει θα έβρισκαν την ευτυχία, επειδή δεν υπάρχουν ορισμοί, αλλά διαφορές και μικρές εν τέλει ευτυχίες. Εξ αρχής όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα έμπαιναν σε ένα δωμάτιο έχοντας ήδη υπάρξει ευτυχισμένοι, έχοντας ήδη βρει την ευτυχία αν όχι πολλές φορές έστω μία. Άρα δεν τίθεται ερώτημα, θα την έβρισκαν ξανά, αργά ή γρήγορα. Η ευτυχία έχει άλλη γεύση, άλλη ουσία και άλλη σημασία για τον καθένα. Ευτυχία για κάποιον μπορεί να είναι ένας καφές παρέα με τον άνθρωπο που αγαπά, ένα χαμόγελο από έναν άγνωστο, ένα κομπλιμέντο, μια καλή κουβέντα, το κουράγιο να σηκωθεί από το κρεβάτι του το πρωί, το να βλέπει κάποιον άλλον ευτυχισμένο, μια νέα γνωριμία, ή μια αγκαλιά από το παιδί του.

Όσο σκληρή, κακή και επιφανειακή κι αν είναι η κοινωνία του σήμερα, όσο κι αν μας δείχνει πως πολλές φορές είναι δύσκολο να είμαστε ευτυχισμένοι εξαιτίας των κακουχιών και των εμποδίων που μας θέτει τίποτε δεν μπορεί να εξαφανίσει την ελπίδα μέσα μας για ζωή. Αυτό είναι η ευτυχία. Εμείς. Μέσα από τις μικρές ουσιώδεις στιγμές της ζωής που κανείς δεν μπορεί να μας κλέψει. Κανείς. Η ευτυχία μας δεν είναι στα χέρια κανενός άλλου, παρά μόνο στα δικά μας… Συνεπώς, αν το θέλουμε, μπορούμε να τη βρούμε… κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αννα Λαζου

Σύμφωνα με όσα σημαίνει η φάση της Σελήνης την ημέρα που γεννήθηκα, από πολύ μικρή έχω την ισχυρή επιθυμία να βοηθάω τους άλλους αλλά και την ελπίδα ότι θα συμβάλλω στο να γίνει ο κόσμος αυτός καλύτερος με τον οποιονδήποτε τρόπο. Έτσι εξηγείται που αγαπώ τόσο το φεγγάρι, διαβάζω βιβλία συνέχεια, γράφω διάφορες ιστορίες και κείμενα ζωής. Πιθανώς και γι’ αυτό να οδηγήθηκα εδώ, για να γράψω το κάτι παραπάνω αυτήν τη φορά και ποιος ξέρει πού θα με βγάλει μετά η ζωή…

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;