Αγάπη, τετριμμένη λέξη

Αγάπη, τετριμμένη λέξη
Πηγή: Pinterest

Η αγάπη είναι παντού. Υπάρχει σε μπλουζάκια, σε graffiti στον δρόμο, σε emoji στα κοινωνικά δίκτυα. Σε διαφημίσεις, σε προτροπές, σε απαγορέψεις. Υπάρχει συνέχεια και από πάντα. Στην φύση, στους ανθρώπους(?), εύχομαι. Στις οικογένειες, όχι σε όλες. Στα ζευγάρια, όχι σε όλα. Κάποιοι απλά συμβιβάζονται, για τα λεφτά, για τα παιδιά, για τους εαυτούς τους, για την μοναξιά, για την ανάγκη. Λένε, επίσης, ότι μια φιλία, αν έχει αγάπη και ειλικρίνεια είναι αληθινή. Πολλές φιλίες χαλάνε έτσι, κάπως ξαφνικά από την μια μέρα στην άλλη, άραγε δεν υπήρχε ποτέ? Την ευχόμαστε σε γενέθλια, σε γιορτές, στους δικούς μας ανθρώπους, την θεωρούμε σημαντική. Είναι, πολύ σημαντική, για μένα τουλάχιστον. Είναι η πιο σημαντική, αλλά από μόνη της δεν αρκεί, το έχω δει να συμβαίνει στην πράξη. Αν δεν υπάρχει όμως αγάπη? Για αυτό που κάνεις, για αυτό που είσαι, για τους ανθρώπους σου, τότε κάτι λείπει, σίγουρα κάτι λείπει.

Μέσα από τα τόσα πράγματα για τα οποία θα μπορούσα να γράψω, επέλεξα την αγάπη, γιατί θεωρώ ότι δεν της δίνουμε όση σημασία χρειάζεται. Ίσως είναι τετριμμένο, αλλά στην πραγματικότητα πιστεύω ότι οι άνθρωποι «πρέπει» να μιλάνε πιο πολύ για αυτήν, «πρέπει» να υπάρχει πιο πολύ μέσα στο μυαλό τους έτσι ώστε να τους βοηθάει να δημιουργούν σχέσεις, οποιεσδήποτε σχέσεις, που να έχουν αξία. Όχι υλική, αλλά συναισθηματική. Τα ρούχα, τα κινητά, τα πράγματα που μπορεί να αποκτήσει κάποιος απλά για να τα έχει δεν είναι αγάπη. Οι συζητήσεις με τους φίλους, με τον άνθρωπο σου, με ένα συνάδελφο που εκτιμάς και εμπιστεύεσαι, αυτά είναι αγάπη. Πραγματικά σκεφτείτε το, τον χρόνο που δεν θα υπάρχει για πάντα και πού επιλέγουμε να τον δώσουμε, πως φτιάχνουμε την ζωή μας. Πώς τοποθετούμε τον εαυτό μας στον κόσμο και με ποια άτομα γύρω μας.

Σκέφτομαι, πώς γίνεται να αγαπήσω κάποιον άλλον, αν δεν μπορώ να αγαπήσω πρώτα εμένα. Πραγματικά δεν γίνεται. Αν δεν φροντίσω πρώτα εμένα, να μου κάνω καλό, να αφιερώσω χρόνο από μέσα σε μένα, να με συγχωρέσω για τα πράγματα που δεν έκανα καλά γιατί τότε αυτό μπορούσα να κάνω, αλλά να μην με αφήσω να ξανακάνω τα ίδια λάθη για να μην πληγωθώ ξανά. Να είμαι δίκαιη, να ξέρω πότε έχω δίκιο και πότε άδικο, ώστε να μην ξεσπάω σε ανθρώπους που έχω δίπλα μου και τους πληγώνω. Να μου μιλάω όμορφα γιατί στο τέλος της μέρας, μόνο εμένα έχω. Να λέω ευχαριστώ για αυτά που έχω, για τα πόδια μου που με πάνε εκεί που θέλω, για το μυαλό που μπορεί να σκεφτεί, να δημιουργήσει, για την ελευθερία που έχω να αγαπήσω όποιον θέλω, και αν ποτέ κάποιος προσπαθήσει να με πείσει για το αντίθετο να μην αφήσω κανένα περιθώριο να συμβεί αυτό. Αν δεν τα κάνω όλα αυτά για μένα πρώτα, πώς μπορώ να τα δώσω και σε κάποιον άλλον?

Η αγάπη από μόνη της δεν αρκεί, χρειάζεται την εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια, την αποδοχή. Το ξέρω, πάλι τετριμμένες λέξεις, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Είναι βασικές για να την στηρίξουν, είναι βασικές για να μπορεί να υπάρχει σε ένα υγειές περιβάλλον. Για να μπορούν οι άνθρωποι να αγαπηθούν χωρίς να αφαιρεί τίποτα ο ένας από τον άλλον, να μεγαλώνουν μαζί αλλά και χώρια, ως σύνολο αλλά και ο καθένας για τον εαυτό του. Να υπάρχει οξυγόνο και να είναι σαφές ότι αυτό είναι αρκετό για όλους.

Άραγε, αν τα παιδιά στο σχολείο πέρα από την γραμματική και τα μαθηματικά μάθαιναν για όλες αυτές τις αξίες, με πιο σημαντική την αγάπη, πως θα ήταν ο κόσμος μας τώρα?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Κατσάνη

Μου αρέσει να γράφω, για μένα είναι ο πιο σημαντικός τρόπος έκφρασης. Μου αρέσει αυτά που γράφω να τα μοιράζομαι, νιώθω σαν να επικοινωνώ με άλλους ανθρώπους. Σαν, να μοιράζομαι το τρόπο που βλέπω τον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;