10 αποφθέγματα ζωής που με καθόρισαν – Μέρος Α

        Καζαντζάκης-απόφθεγμα. 

Απόφθεγμα Νο1:

«Φτάσε όπου δεν μπορείς παιδί μου. Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά κι έχασες. Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες.» (Νίκος Καζαντζάκης)

Πάντα προσπαθούσα για το καλύτερο. Πάντα πίστευα πως ο άνθρωπος έχει απίστευτες δυνατότητες και μπορεί να καταφέρει ό,τι μπορεί και να σκεφτεί, αρκεί να το πιστέψει ο ίδιος πρώτα. Να πιστεύετε στον εαυτό σας, να μην βάζετε ταβάνι στους στόχους σας και να αγωνίζεστε «ευγενώς» για να τους πετύχετε. Ταβάνι είναι ο ουρανός και η «άτιμη» νίκη δεν είναι παρά μια προσωπική ήττα.

Απόφθεγμα Νο2:

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες. Μην την εξευτελίζεις πιαίνοντάς την, γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την στων σχέσεων και των συναναστροφών την καθημερινή ανοησία, ως που vα γίνει σα μια ξένη φορτική.» (Κωσταντίνος Καβάφης)

Κάποιες φορές επιλέγουμε τις καταστάσεις κι άλλες μας επιλέγουν αυτές. Σε όποιες συνθήκες κι αν βρεθείς να μάθεις να μην αναλώνεσαι, να μην μένεις στην «επιδερμίδα» και να αναζητάς το βάθος σε ό,τι κάνεις. Είναι πολύ λίγος ο χρόνος μας για τυπικές συνδιαλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόφθεγμα Νο3:

« Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις.» (Ουίνστον Τσώρτσιλ)

Πέφτουμε, σηκωνόμαστε, ξαναπέφτουμε, ξανασηκωνόμαστε. Το παν είναι να μην τα παρατάς. Να μην μείνεις κάτω. Αποτυχίες θα υπάρξουν-αυτό είναι το μόνο σίγουρο και παράλληλα αναπόφευκτο. Άλλωστε είναι κι αυτές προϋπόθεση της εξέλιξης. Το ζήτημα είναι να είσαι πιο δυνατός από τις αποτυχίες σου και σε καμία περίπτωση να μην επιτρέψεις σε μια αποτυχία να σε καθορίσει. Είσαι πολλά παραπάνω από τις φορές που δεν θα τα καταφέρεις. Keep going.

Απόφθεγμα Νο4:

«Η υπερβολική ανάλυση οδηγεί σε παράλυση.»(Ουίνστον Τσώρτσιλ-ξανά)

Η σκέψη είναι τροφή για τον νου. Η υπερανάλυση όμως των γεγονότων είναι κι η αρχή πολλών ψυχικών νοσημάτων. Η ανάγκη πολλών να απασχολούνται τις περισσότερες ώρες της μέρας- ή και να κοιμούνται- όπως και η λεγόμενη «εργασιοθεραπεία» αντανακλά αυτήν ακριβώς την αρνητική επίδραση της «υπερσκέψης»  στις ζωές μας. Να επεξεργάζεσαι κριτικά τα ερεθίσματα που δέχεσαι, να προβληματίζεσαι και να φιλοσοφείς, στον βαθμό όμως που ωφελείσαι και δεν βλάπτεσαι.

Απόφθεγμα Νο5:

«Η γνώση δεν έχει τέρμα και καμιά αλήθεια δεν είναι οριστική.» (Το είχα σημειώσει για την έκθεση της 3ης λυκείου από βιβλίο φροντιστηρίου, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω τον πνευματικό κάτοχο. Ας πούμε ότι το οφείλω στην φιλόλογό μου, την Εύη.)

Βασικό στοιχείο της επιστήμης είναι η αμφισβήτηση και η έρευνα. Καμιά αυθεντία και καμιά απολυτότητα. Όλα είναι ρευστά και ό,τι ισχύει σήμερα, αύριο μπορεί να αλλάξει. Να είσαι ανήσυχο και διερευνητικό πνεύμα.

Απόφθεγμα Νο6:

« Να λες «Ναι!» στην ανάγκη, να μετουσιώνεις το αναπόφευκτο σε δικιά σου λεύτερη βούληση, αυτός, ίσως, είναι ο μόνος ανθρώπινος δρόμος της λύτρωσης.» (Νίκος Καζαντζάκης, Βίος και Πολιτεία)

Η «εξωτερική ελευθερία» καθορίζεται από παράγοντες τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Η «εσωτερική ελευθερία » όμως μπορεί να υπάρχει και χωρίς την εξωτερική κι είναι ένας αγώνας καθαρά προσωπικός, αέναος και δεν κερδίζεται ποτέ. Μπορείς μόνο να βελτιώνεσαι. Άλλωστε, « ο ελεύθερος άνθρωπος είναι ελεύθερος ακόμα και στο κλουβί της φυλακής του». Το μυαλό δεν φυλακίζεται.

Απόφθεγμα Νο7:

«Η διαρκής αναζήτηση της ευτυχίας είναι η κυριότερη αιτία της δυστυχίας μας»  (Eric Hoffer, Αμερικανός συγγραφέας και φιλόσοφος)

Αναζητούμε διαρκώς και διακαώς την ευτυχία, λες κι η ευτυχία είναι μια μόνιμη κατάσταση ή μια σαφώς προσδιοριζόμενη έννοια με κριτήρια. Δεν υπάρχει ευτυχία παρά ευτυχισμένες στιγμές. Η ευτυχία είναι πολύ υποκειμενική κι εξατομικευμένη και βρίσκεται στα απλά. Δεν την βλέπουμε γιατί κοιτάμε να τρέξουμε να την βρούμε. Κι εκείνη είναι δίπλα μας. Open your eyes and chill.

Απόφθεγμα Νο8:

«Ευχαριστώ όσους δεν πίστεψαν σε ‘μένα. Με έμαθαν να μετακινώ βουνά.» (Paulo Coelho από το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός)

Αυτή η ρήση με πηγαίνει πίσω στις πρώτες αποτυχημένες μου πανελλήνιες και στην απόφαση να ξαναδώσω. Να διεκδικείς αυτά που πιστεύεις ότι αξίζεις κι αναλογούν στην προσπάθειά σου. Μην αφιερώνεις τον πολύτιμο χρόνο σου σε όσους σε αμφισβητούν. Απάντησέ τους με τα αποτελέσματά σου.

Απόφθεγμα Νο9:

«Η ζωή είναι 10% τι σου συμβαίνει και 90% πως αντιδράς σε αυτό.» (Charles R. Swindoll)

Μετράει περισσότερο η στάση μας απέναντι σε «κάτι» παρά το ίδιο το «κάτι». Τα πράγματα είναι έτσι, όπως αποφασίζουμε εμείς να τα δούμε. Ακόμα και στο μεγαλύτερο δεινό, υπάρχει κάτι καλό. Να προσπαθείς να βλέπεις το καλό σε κάθε κατάσταση.

Απόφθεγμα Νο10:

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αποφύγεις την κριτική. Να μην κάνεις τίποτα, να μη λες τίποτα, να είσαι τίποτα.» (Αριστοτέλης)

Haters gonna hate and makers gonna make. Θα κριθείς για καθετί που κάνεις. Καλό ή κακό. Σωστά ή λάθος. Γιατί οι άνθρωποι φθονούν το καλό και καταδικάζουν ανελέητα το κακό το δικό σου σε απόσβεση κάθε δικού τους κακού. Πρόσεχε ποιους έχεις δίπλα σου.

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Ζήδρου

Μαρία ή Μαίρη,21.Φοιτήτρια ιατρικής,αγαπώ τον χειμώνα,την βροχή και τα καλά βιβλία.Αν μπορούσα,θα ήμουν μονίμως με μια βαλίτσα στο ένα χέρι και μια κούπα καφέ στο άλλο.Δεν σηκώνω σχεδόν ποτέ το τηλέφωνό μου και δεν αντέχω οτιδήποτε μέτριο.Αγαπημένο χρώμα:μαύρο.Αγαπημένη πόλη:Θεσσαλονίκη.Αγαπημένη φράση:"Life is 10% what happens to you and 90% how you react to it.".Δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς:αξιοπρέπεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;