

Ας τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του Otto Warmbier. Θα μου πείτε ποιος είναι αυτός. Ο Όττο δεν ήταν διάσημος παρ’ όλο που σήμερα το όνομά του βρίσκεται σε κάθε ενημερωτική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Ο Όττο ήταν ένας φοιτητής. Ήταν σαν εμένα, σαν κι εσάς, σαν τους γνωστούς σας, ήταν ένας νέος άνθρωπος γεμάτος πάθος για τη ζωή και την περιπέτεια.
Όλα ξεκίνησαν περίπου πριν από ένα χρόνο όταν ο 20χρονος φοιτητής από το Cincinnati αποφάσισε να ταξιδέψει στην Κίνα. Εκεί ήρθε σε επαφή με έναν ταξιδιωτικό πράκτορα ο οποίος διοργάνωνε «περιπετειώδη» ταξίδια στη Βόρεια Κορέα που απευθύνονταν κυρίως σε Αμερικανούς πολίτες. Ο Γουάρμπιερ όντας λάτρης του ζην επικινδύνως, αποφάσισε να δεχτεί την πρόκληση και να κάνει το τρομερό ταξίδι που «δεν θα θέλατε να μάθουν οι γονείς σας» όπως ανέφερε και η διαφημιστική λεζάντα της ταξιδιωτικής αφίσας. Όμως την ημέρα της αναχώρησής του από το αεροδρόμιο της Pyongyang ο Όττο ένιωσε δύο χέρια να τον τραβάνε. Ήταν η φρουρά της Β. Κορέας. Τα υπόλοιπα εξελίχτηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με το φίλο και συνταξιδιώτη του Όττο, Ντάνυ Γκράτον δύο αμίλητοι φρουροί άρπαξαν τον Αμερικανό φοιτητή και τον οδήγησαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο εντός του αεροδρομίου. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που τον είδε.
Έγκλημα και τιμωρία
Δύο μήνες αργότερα o Όττο Γουάρμπιερ κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το έγκλημα: Κλοπή κυβερνητικής προπαγανδιστικής αφίσας από ιδιωτικό χώρο του ξενοδοχείου όπου διέμενε. Η τιμωρία: 15 χρόνια φυλάκιση και καταναγκαστική εργασία. Η συνοπτική δίκη, η κατ’ εξαναγκασμό ομολογία του κατηγορουμένου και η ετυμηγορία του δικαστηρίου της Β. Κορέας θύμιζαν σκηνές από την ταινία το «Εξπρές του μεσονυκτίου».
Το τραγικό τέλος



Μετά την ολοκλήρωση της δίκης τα ίχνη του άτυχου νεαρού φοιτητή εξαφανίστηκαν. Η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε αρκετές διπλωματικές προσπάθειες να φέρει τον νεαρό πίσω στην πατρίδα του. Όλες οι προσπάθειες αποδείχτηκαν μάταιες. Δεκαοχτώ ολόκληρους μήνες μετά, η κυβέρνηση Trump αποστέλλει στη Β. Κορέα τον κορεατικής καταγωγής πρέσβη του ΟΗΕ Joseph Yun ο οποίος απαιτεί την απελευθέρωση του Αμερικανού φοιτητή. Στις 13 Ιουνίου του 2017 ο Όττο Γουάρμπιερ μεταφέρεται αεροπορικώς από τη Pyongyang στο Cincinnati σε κωματώδη κατάσταση. Σε ανακοίνωσή της η Β. Κορέα δήλωσε ότι ο νεαρός έπεσε σε κώμα λίγες μέρες μετά τη διεξαγωγή της δίκης λόγω αλλαντίασης και λήψης υπνωτικών φαρμάκων.
Στον αντίποδα οι γιατροί του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Cincinnati διαπίστωσαν ότι ο άτυχος Όττο βρίσκεται σε μία κατάσταση αγωνίας και παράλληλα μη ανταποκρίσιμης συνειδητότητας. Τα συμπτώματα αυτά δεν συνάδουν με εκείνα της αλλαντίασης. Σύμφωνα με τις ιατρικές εξετάσεις που διεξήχθησαν η κωματώδης κατάσταση οφείλεται σε έλλειψη εγκεφαλικού ιστού, η οποία με τη σειρά της προκλήθηκε πιθανόν από κρανιοεγκεφαλικά τραύματα ή λόγω καρδιακής ανακοπής η οποία επήλθε από έλλειψη οξυγόνου. Τελικά ο Όττο έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουνίου. Ο θάνατός του ήταν πέρα για πέρα άδικος. Σύμφωνα με μελέτη που πρόσφατα πραγματοποίησε ο ΟΗΕ πάνω από 100.000 άνθρωποι, Κορεάτες και μη, βρίσκονται στις φυλακές της Β. Κορέας για εγκλήματα που δεν διέπραξαν ποτέ. Τα ίχνη των περισσότερων εξαφανίζονται δια παντός.
Ως νέα, ως άνθρωπος και ως λάτρης της δημοκρατίας, αρνούμαι να δεχτώ ότι στον 21° αιώνα φυλακίζονται, βασανίζονται και αφανίζονται συνάνθρωποί μας για πταίσματα άνευ σημασίας ή και ακόμα για εγκλήματα που δεν διέπραξαν ποτέ. Και όσο εμείς τηρούμε ενός λεπτού σιγή, εκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να ζουν υπό τυραννικά καθεστώτα, εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών θα φυλακίζονται άδικα και θα δολοφονούνται και οι γονείς του Όττο Γουάρμπιερ θα συνεχίσουν να αναζητούν το λόγο που έχασαν το παιδί τους.