Yποστολή σημαίας: Όταν έπεσε η γερμανική σημαία από την Ακρόπολη

Yποστολή σημαίας

12 Οκτωβρίου 1944, όνειρο τεσσάρων χρόνων σκλαβιάς, που γίνεται πραγματικότητα. Ιστορική και ευλογημένη μέρα, που η Αθήνα ξύπνησε απ’ το σκοτάδι του πένθους, της φρίκης και της τρομοκρατίας, για να αντικρίσει τον ήλιο της λευτεριάς.

[punica-dropcap]Ο[/punica-dropcap] Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφτασε στο τέλος του. Η Ελλάδα παρακολουθεί τον εχθρό επιτέλους να απομακρύνεται από το έδαφός της. Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου του 1944, ο γερμανικός στρατός αποχωρεί από την απελευθερωμένη Αθήνα. Χιλιάδες Αθηναίοι ξεχύνονται τότε στους δρόμους και πανηγυρίζουν το γεγονός αυτό. Είναι πλέον ελεύθεροι. Η χώρα τους είναι ελεύθερη.

Yποστολή σημαίας

Ο ρόλος της Φίνος Φιλμ

Ανάμεσα στο πλήθος των Αθηναίων βρίσκεται και ο Φιλοποίμην Φίνος1 με τους συνεργάτες του. Είχε περάσει μόλις ένας χρόνος από την ίδρυση της “Φίνος Φιλμ” και την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας, “Η Φωνή της Καρδιάς”. Το έτος αυτό, η ομάδα του Φίνου ετοιμάζει τη δεύτερη ταινία με τίτλο “Η Βίλλα με τα Νούφαρα”, η οποία θα προβαλλόταν μέσα στο 1945. Οι προετοιμασίες όμως προσωρινά διακόπτονται.

Yποστολή σημαίας Ο Φίνος συνήθιζε να κινηματογραφεί τις πρωτόγνωρες στιγμές, που ξετυλίγονταν μπροστά του. Έτσι και τώρα, επιθυμεί να κινηματογραφήσει ακόμη μια ξεχωριστή σκηνή. Θέλει να αποτυπώσει στο φακό στιγμές και συναισθήματα της απελευθέρωσης της χώρας. Έτσι, μαζί με τους συνεργάτες του φθάνουν κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών, μια τοποθεσία-ορόσημο της χώρας. Το συνεργείο παρατηρεί όμως, πως η γερμανική σημαία με τη σβάστικα βρίσκεται ακόμη εκεί. Και τότε ο Φίνος σκέφτεται πως η κινηματογράφηση της υποστολής της τελευταίας γερμανικής σημαίας θα αποτελούσε ντοκουμέντο τεράστιας ιστορικής αξίας. Δε χάνει λοιπόν την ευκαιρία. Κρύβεται, στήνει την κάμερα και περιμένει με υπομονή πίσω από τον φακό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Yποστολή σημαίας

Yποστολή σημαίας

Πράγματι, σε κάποια στιγμή εμφανίζεται ένας Γερμανός στρατιώτης, που κατεβάζει τη σημαία, την τοποθετεί διπλωμένη στον ώμο του και απομακρύνεται γρήγορα. Το μοναδικό αυτό στιγμιότυπο συμπεριλαμβάνεται στο παρακάτω 11λεπτο βίντεο της “Φίνος Φιλμ” και αποτελεί ένα από τα πρώτα κινηματογραφικά Επίκαιρα της απελευθέρωσης. Στο βίντεο, εκτός από την υποστολή της σβάστικας, υπάρχουν επίσης εικόνες από τις τελευταίες ημέρες της γερμανικής κατοχής.

Τέλος, εμφανίζονται τα ερείπια, που άφησε πίσω του ο γερμανικός στρατός, ο οποίος αποχωρώντας ανατίναξε σημαντικά έργα υποδομής, όπως το αεροδρόμιο του Τατοΐου, λιμάνια, πολλές γέφυρες και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Σημαντικές καταστροφές αποτελούν και αυτές, που υπέστησαν ο Ισθμός της Κορίνθου και το λιμάνι του Πειραιά.

1Ο Φιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε το 1908 στην Κάτω Τιροθέα και πέθανε στις 26 Ιανουαρίου του 1977 σε ηλικία 69 ετών στην Αθήνα από καρκίνο. Στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζεται ο Φίνος με την ηθοποιό Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Yποστολή σημαίας


Yποστολή σημαίας – Πηγές:


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;