Βοτανικός Κήπος Διομήδους: Ένας πράσινος θησαυρός

Βοτανικός Κήπος

Στη Δυτική Αττική απλώνεται σε έκταση 1.860 στρεμμάτων μια πράσινη όαση που φυλά μέσα της πλούσιους θησαυρούς. Πρόκειται για τον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους ή απλώς Βοτανικός Κήπος Διομήδους ένα Κοινωφελές Ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η κοιτίδα αυτή πρασίνου μέσα στην πόλη προσφέρει στον επισκέπτη οξυγόνο, ηρεμία, τέρψη αλλά και γνώση όχι μόνο περί βοτανικής αλλά και ιστορίας. Ας μάθουμε, λοιπόν, όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτό το πολύτιμο για την πόλη και τη χώρα μας στοιχείο.

Ίδρυση του κήπου

Το 1952 ο  Αλέξανδρος Ν. Διομήδης λίγο πριν πεθάνει κληροδότησε το χώρο που βρίσκεται σήμερα ο ομώνυμος Βοτανικός Κήπος , στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό να διατεθεί και να μετατραπεί στο χώρο που είναι σήμερα. Με την βοήθεια και την παραχώρηση δασικής περιοχής από το Υπουργείο Γεωργίας συμπληρώθηκε μεγάλο μέρος της σημερινής έκτασης μαζί με αυτή του κληροδοτήματος στον τότε υπό κατασκευή κήπο. Βασικός όρος του Υπουργείου Γεωργίας αποτελούσε η περιορισμένη αλλαγή του φυσικού δασικού τοπίου κατά τις κατασκευές. Έτσι με αυτόν τον άξονα υπό την εποπτεία του καθηγητή Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Μητράκου άρχισε να σχηματίζεται ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους. Τελικά το 1975 ο κήπος ανοίγει τις πύλες του στο κοινό. Τότε επίσημα, λοιπόν, είναι έτοιμος ο μέχρι σήμερα  μεγαλύτερος σε έκταση Βοτανικός Κήπος της Ελλάδας αλλά και όλης της Ανατολικής Μεσογείου.

Βοτανικός Κήπος

Οι πρώτοι Κήποι

Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους, όμως, μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος της Ελλάδας αλλά όχι ο πρώτος που ιδρύθηκε. Ο πρώτος Βοτανικός κήπος στον κόσμο που δημιουργήθηκε ποτέ βρισκόταν επίσης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Αθήνα του 4 π.Χ. αιώνα ο Θεόφραστος, μαθητής του Αριστοτέλη και θεωρούμενος πρωτεργάτης της Βοτανικής επιστήμης, ίδρυσε τον πρώτο βοτανικό κήπο στην ιστορία.  Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι κοντά στην περιοχή που κατασκευάστηκε ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους υπάρχει μια άλλη περιοχή που καλείται Βοτανικός. Αυτό οφείλεται όχι στον σημερινό κήπο αλλά σε έναν αρχικό που ιδρύθηκε το 1840 από καθηγητή της Βοτανικής Fraas του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κήπος αυτός αποτελεί  τον πρώτο Βοτανικό Κήπο της σύγχρονης Ελλάδας, μικρό τμήμα του οποίου διατηρείται μέχρι σήμερα.

Βοτανικός Κήπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι θησαυροί του Κήπου

Περπατώντας  στις εκτάσεις του κήπου κάτω από τη σκιά των αρχαίων δέντρων ο επισκέπτης βιώνει μια ηρεμία και την συνειδητοποίηση του πλούτου του Βοτανικού Κήπου Διομήδους. O Κήπος αποτελείται από τα τμήματα καλλιέργειας του Δέντρωνα, Ανθώνα, των Ιστορικών Φυτών, των Φαρμακευτικών Φυτών, των Οικονομικών Φυτών, το Συστηματικό Τμήμα, το Θερμοκήπιο αλλά και το Φυτώριο. Σαν την σπηλιά του Αλί Μπαμπά ο Κήπος κρύβει μέσα του θησαυρούς. Περισσότερα από 500 είδη αναπτύσσονται σε αυτόν, ενώ στη Φυτοθήκη του φυλάσσονται  19.000 αποξηραμένα δείγματα φυτών. Όσο για το μέλλον των φυτών η Τράπεζα Γενετικού Υλικού του κήπου περιλαμβάνει σπέρματα περίπου 800 ειδών. Τα όρια του κήπου φιλοξενούν, πουρνάρια και άλλα είδη καθώς και ένα από τα αρχαιότερα δάση χαλεπίου πεύκης της Αττικής. Ιδιαίτερο δε χαρακτηριστικό του κήπου που τον καθιστά σπάνιο παγκοσμίως είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος στο οποίο συμβιώνουν και αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη.

Βοτανικός Κήπος

Επισκέψεις και δράσεις

Καθημερινά τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους επισκέπτονται άνθρωποι όλων των ηλικιών και των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Στους χώρους του θα δεις να περιπλανώνται κάτοικοι της περιοχής για τον καθημερινό τους περίπατο, χαρούμενοι μαθητές σε σχολική  εκδρομή αλλά και φοιτητές που εκπονούν εργασίες . Στα πλαίσια λειτουργίας του Κήπου πραγματοποιούνται ερευνητικά προγράμματα βοτανικής και οικολογικής κατεύθυνσης. Στο πράσινο του Κήπου λαμβάνουν χώρα επίσης μαθήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Τμήματος Βιολογίας του Παν. Αθηνών.

Κάνοντας κανείς μια βόλτα στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους ταξιδεύει στο χρόνο και στον τόπο. Από το μοναδικό στον κόσμο τμήμα Ιστορικών Φυτών Αριστερά από την Κεντρική Είσοδο που μας μεταφέρει στους μύθους της Αρχαίας Ελλάδας μέχρι το τμήμα με τα Μπαμπού που μας μεταφέρει στην μακρινή Ασία, το ταξίδι είναι πλούσιο, γεμάτο μυρωδιές και γνώση. Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους αποτελεί πνεύμονα και στολίδι για την πόλη της Αθήνας . Μόλις 8 χλμ από το κέντρο της πόλης μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με τη φύση, την ιστορία, τον κόσμο και την γνώση. Εσείς τι κάνετε αυτό το Σαββατοκύριακο;

Βοτανικός Κήπος


Πηγές:

Σύνταξη κειμένου: Μάρω Σαμαρά

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάρω Σαμαρά

Σπουδάστρια Φυσικής στο ΕΚΠΑ. Επιτρέπεται να πέσεις αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς κάποια στιγμή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;