Το “χαμένο” νησί της ναυμαχίας των Αργινουσών

Το χαμένο νησί
Πηγή: Emprosnet.gr

Το 2015, μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων και γεωφυσικών ανακαλύπτουν το “χαμένο” νησί της μάχης των Αργινουσών στο Ανατολικό Αιγαίο. Το συγκεκριμένο νησί, γνωστό ως “Κάνη” ή “Κάναι” έχει αναφερθεί στην αρχαία ελληνική ιστοριογραφία από τον Ξενοφώντα.

Ο Στράβωνας αναφέρει: “Ειτ’ εν εκατόν σταδίοις η Κάνη, το άνταιρον ακρωτήριον τω Λεκτώι και ποιούν τον Αδραμυττηνόν κόλπον, ου μέρος και ο Ελαιτικός. Εστι Κάναι δε πολίχνιον Λοκρών εκ του Κύνου κατά τα άκρα της Λέσβου τα νοτιώτατα κείμενον […]”.

Η τοποθεσία του νησιού

Δέκα χιλιόμετρα νότια του Ντικιλί, δίπλα στο χωριό Μπαντεμλί (Αμυγδαλεώνας), βρισκόταν η αρχαία πόλη Κάναι. Σύμφωνα με πηγές, στο λιμάνι αυτό βρήκε καταφύγιο ο ρωμαϊκός στόλος στον πόλεμο εναντίον του Αντίοχου των Σελευκιδών (192-199 π. Χ.). Το λιμάνι αυτό λέγεται πως βρισκόταν ανάμεσα σε δύο νησιά, τα σημερινά Garip και Kalem. Υπήρχε, όμως, βορειότερα ένα ακόμα νησί, το οποίο συνδεόταν με την περίφημη Ναυμαχία των Αργινουσών.

Ο αρχαιολόγος, Φίλιξ Πίρσον, διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε: “Πριν ξεκινήσουμε την έρευνα, δεν ήμασταν καν σίγουροι αν ήταν εδώ οι Αργινούσες νήσοι ή όχι. Το στενό μεταξύ αυτού του νησιού και της ηπειρωτικής γης γέμισε με προσχώσεις και δημιουργήθηκε μια χερσόνησος. Αυτό το μέρος ήταν σταθμός μεταξύ σημαντικών διαδρομών που οδηγούσαν στη Λέσβο, στο Αδραμύττιο και στην Πέργαμο”.

Η τοποθεσία του νησιού Κάνη
Πηγή: Nationalgeographic.com

Ναυμαχία των Αργινουσών: Πύρρειος νίκη των Αθηναίων

Κατά τα τέλη του Πελοποννησιακού Πολέμου, το 406 π. Χ. έλαβε χώρα η Ναυμαχία των Αργινουσών μεταξύ οκτώ Αθηναίων στρατηγών που ηγούνταν 155 τριηρών, εναντίον 120 τριηρών του Σπαρτιάτη Καλλικρατίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Καλλικρατίδας ήθελε να επιτεθεί τη νύχτα, όμως αναγκάστηκε να περιμένει μέχρι το ξημέρωμα λόγω καταιγίδας. Άφησε, λοιπόν, πενήντα πλοία στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ώστε να ελέγχει τις κινήσεις του Κόνωνα – επικεφαλής των Αθηναίων. Λόγω της αριθμητικής υπεροχής των Αθηναίων, οι Σπαρτιάτες αναγκάστηκαν σε υποχώρηση. Οι Αθηναίοι έπρεπε τώρα να επιλέξουν μεταξύ της διάσωσης των συμπατριωτών τους (ναυαγών και νεκρών) και της καταδίωξης του σπαρτιατικού στόλου. Επέλεξαν το δεύτερο.

Η ναυμαχία έληξε με νίκη των Αθηναίων και πρόταση συνθηκολόγησης από τη Σπάρτη, η οποία, όμως, απορρίφθηκε. Τούτο συνέβη επειδή η συνθηκολόγηση προϋπέθετε πολλά νησιά του Αιγαίου και πόλεις της Ιωνίας να παραμείνουν στην πελοποννησιακή συμμαχία. Επιπλέον, η νίκη αμαυρώθηκε και οι νικητές Αθηναίοι στρατηγοί καταδικάστηκαν σε θάνατο, καθώς δεν μπόρεσαν να διασώσουν τους ναυαγούς και δεν περισυνέλεξαν τις σορούς των συμπολεμιστών τους. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε εγκληματική παράλειψη.

Νησί
Πηγή: Milliyet.com.tr

Οι Αργινούσες σήμερα

Οι Αργινούσες νήσοι (γνωστές ως Νήσοι Γκαρίπ στα τουρκικά) απέχουν μόλις λίγα μίλια από τις ακτές της Τουρκίας. Οι αρχαίες ιστορικές πηγές ανέφεραν την ύπαρξη τριών νήσων, ωστόσο όμως, η ακριβής τοποθεσία του τρίτου ήταν – μέχρι τώρα – άγνωστη. Τα ονόματα Αργινούσες και Αργέννουσα προέρχονται από το αρχαιοελληνικό “αργινόεις, αργεννόεις”, που σημαίνει “αυτός που λάμπει φωτεινά”.

Έπειτα από ανασκαφές και μελέτες, οι ερευνητές τελικά ανακάλυψαν πως μια χερσόνησος της περιοχής ήταν κάποτε νησί. Υπολογίζεται ότι κάπου στα τέλη του Μεσαίωνα, η στεριά ενώθηκε με το νησί λόγω διάφορων σεισμών και προσχώσεων. Σημαντικά ήταν και τα ευρήματα των αρχαιολόγων, οι οποίοι έφεραν στο φως απομεινάρια ενός αρχαίου λιμανιού της Ελληνιστικής περιόδου.

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι Αργινούσες ήταν στην αρχαιότητα σημαντικό κέντρο στους θαλάσσιους δρόμους της περιοχής, διότι βρίσκονταν κοντά σε μεγάλα λιμάνια όπως της Λέσβου, του Αδραμυτίου στον Ελλήσποντο και της Ελαίας.

Αργινούσες
Πηγή: Travelstyle.gr

Πηγές

Η Ναυμαχία των Αργινουσών. Ανακτήθηκε από En.wikipedia.org (τελευταία προβολή 28/11/2020 στις 14:30).

An Entire Ancient Island Has Been Rediscovered in The Aegean. Ανακτήθηκε από Sciencealert.com (τελευταία προβολή 28/11/2020 στις 14:40).

Το ακρωτήριο Καναί, το νησί Αργενούσα και η σχέση του με την ναυμαχία των Αργινουσών. Ανακτήθηκε από Emprosnet.gr (τελευταία προβολή 28/11/2020 στις 15:00).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Καλαϊτζίδου

Κατάγομαι από την Κατερίνη, όπου και μένω μόνιμα. Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Λατρεύω τη μουσική, τα μουσεία και τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;