Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα
Πηγή εικόνας: ΔΡΑΜΑ (Facebook page)- Γεώργιος Τσομπανίδης

Η Δράμα βρίσκεται στην Μακεδονία και αριθμεί περίπου 45 χιλιάδες κατοίκους. Ο τόπος κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και έχει μακραίωνη ιστορία. Το όνομα της προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις «Ύδραμα»-«Δύραμα» λόγω της αφθονίας των υδάτων που αναβλύζουν στην περιοχή. Οι κύριες πηγές των υδάτων αυτών βρίσκονται στον δημοτικό κήπο της πόλης και στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Στο άρθρο αυτό θα εστιάσουμε στο δεύτερο.

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα
Πηγή εικόνας: https://www.newsbeast.gr/

Στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας μπορεί κανείς να περιηγηθεί ανάμεσα σε τεράστια πλατάνια και δίπλα σε μικρές λίμνες και τρεχούμενα νερά χρησιμοποιώντας τα ξύλινα γεφύρια, να θαυμάσει τις ομορφιές της φύσης και να μαγευτεί από την ατμόσφαιρα που δημιουργεί αυτή η όαση δροσιάς με τους καταρράκτες στο κέντρο ακριβώς της πόλης. «Πάνω» από τα νερά του πάρκου ζουν πάπιες, χήνες και κύκνοι ενώ από «κάτω» μπορεί κανείς να διακρίνει καραβίδες, μικρές μπριάνες, πέστροφες και ποταμοκέφαλους. Τους καλοκαιρινούς μήνες το πάρκο γεμίζει από χαρούμενες φωνές παιδιών που απολαμβάνουν τα  παιχνίδια στο καταπράσινο γρασίδι υπό την σκιά των τεράστιων πλατάνων και ταΐζουν τα υπέροχα ζώα που κατοικούν εκεί. Το πάρκο είναι ιδανικό για περίπατο και ένα  διαχρονικό σημείο συνάντησης των Δραμινών.

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα
Πηγή εικόνας: https://www.hydramagrandhotel.gr/

Καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 60 στρεμμάτων, ενώ το όνομα του προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία (της Αγίας Βαρβάρας) που βρίσκεται εκεί. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν να γκρεμίσουν την εκκλησία, που βρισκόταν εκεί που σήμερα είναι η λίμνη, και στην θέση της να χτίσουν τζαμί, ως «εκ θαύματος» η εκκλησία καλύφθηκε από τα τρεχούμενα νερά της περιοχής και το τζαμί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της πόλης και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη χτίστηκε η καινούρια εκκλησία.  Ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκεμβρίου, κάθε χρόνο οι Δραμινοί σε ανάμνηση του θαύματος αυτού ανάβουν κεριά, τα οποία τοποθετούν σε αυτοσχέδια καραβάκια που επιπλέουν πάνω στην λίμνη και δημιουργούν ένα εκπληκτικό θέαμα που προσελκύει μικρούς και μεγάλους. Τα καραβάκια αυτά φτιάχνονται κυρίως από φελιζόλ και διακοσμούνται ανάλογα με την φαντασία του δημιουργού τους. Συνήθως οι δημιουργοί γράφουν και το όνομα τους πάνω στα καραβάκια.

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα
Πηγή εικόνας: People of Drama (Facebook page)

Η διαμόρφωση του χώρου έχει βασιστεί σε μελέτη του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης, η οποία και βραβεύτηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας ως καλύτερη μελέτη-αξιοποίηση τουριστικού χώρου. Στις τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει το πάρκο μπορεί κανείς να αναφέρει ακόμη την θέση που έλαβε ανάμεσα στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης, στα πλαίσια του προγράμματος Culture 2000.

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα
Πηγή εικόνας: https://mygreekholiday.gr/
Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα
Πηγή εικόνας: https://www.hydramagrandhotel.gr/

Σήμερα, εκατοντάδες επισκέπτες απολαμβάνουν καθημερινά τον περίπατο τους στο πάρκο, ενώ λειτουργούν επίσης  καφετέριες και ταβέρνες δίπλα στα νερά της Αγίας Βαρβάρας. Στα αξιοσημείωτα είναι επίσης η μετατροπή μιας παλιάς καπναποθήκης σε πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων από έναν κρητικό επιχειρηματία ο οποίος μαγεύτηκε από την ομορφιά του τόπου και αποφάσισε να επενδύσει σε αυτόν. Στο χώρο λειτουργεί επίσης ένα ανοιχτό αμφιθέατρο που φιλοξενεί διάφορες παραστάσεις κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η αίθουσα που οργανώνεται κάθε χρόνο το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Τέλος, κατά τον μήνα Αύγουστο κάθε χρόνο στα γρασίδια του πάρκου λαμβάνει χώρα το μουσικό φεστιβάλ «dramaica» με την συμμετοχή νεανικών συγκροτημάτων από την ευρύτερη περιοχή και την είσοδο ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα
Πηγή εικόνας: ΔΡΑΜΑ (Facebook page) – Georgios Natsis

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

https://www.visit-drama.com/

https://el.wikipedia.org/

https://www.newsbeast.gr/

https://www.greekgastronomyguide.gr/

https://xronikadramas.gr/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Ποτούρης

Κάτοχος πτυχίου στην Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία και μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική. Ζω τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, αλλά με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην Ελλάδα. Η παρουσία μου εδώ το επιβεβαιώνει, άλλωστε.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;